Joulutunnelmaa - melkein kuin meillä!


Kävimme eilen ensimmäistä kertaa Kuralan kylämäessä Turussa. Jostain syystä tässä museokohteessa emme ole koskaan poikenneet, huolimatta siitä, että se sijaitsee lähellä ja myös sen toiminta on ollut kiinnostavaa. Viime viikonloppuna poikkesimme Turun suurtorin joulumarkkinoille ja siellä joku nainen jakoi ohikulkijoille Turun museokeskuksen jouluesitettä. Huvitti ihan itseänikin, että kotimatkalla sitä selatessa päätin, että tuonne Kuralan jouluun on mentävä. Sen verran houkutteleva kuva esitteessä oli. Tämä pitää mainita lähinnä sen vuoksi, että aina välillä itsekin vähän epäilee noiden esitteiden ja jaettavien mainosten merkitystä.


Kuralan kylämäki on siis yksi Turun museokeskuksen kohteista. Paikka on elävän historian alue, jossa kävijät voivat osallistua arjen ja juhlankin askareisiin. Kylä elää 1940-50 -lukujen maalaiselämää. Kohde on avoinna kesäaikana, mutta näin joulun alla siellä järjestetään Kuralan joulutapahtumia.

Kuralan oman esitteen mukaan: "Iso-Kohmon talon jouluvalmistelut ovat täydessä vauhdissa. Joulu tuoksuu ja näkyy joka huoneessa. Emäntä valmistaa jouluruokia ja tuvassa tuoksuvat pipari, lipeäkala ja lanttulaatikko. Salissa koristellaan kuusta ja kuunnellaan joulumusiikkia radiosta. Kamareissa paketoidaan yllätyksiä pukinkonttiin ja tehdään kukka-asetelmia..."

Päätalossa tosiaan oli väkeä tekemässä ruokaa, tulet paloivat uuneissa, kuusessa paloivat kynttilät ja radiosta tuli taatan joulutarinoita. Halutessaan olisi voinut tehdä kukka-asetelmia tai toisessa rakennuksessa osallistua joulukoristeiden askarteluun.

Paikassa oli todellakin joulutunnelmaa. Tuon ajan koristeet ja esineet nyt ovat niitä, jotka muutenkin kiinnostavat - ja joita toisaalta löytyy myös oman kodin koristeista. Paikka, jossa veronpalautustenjälkeisenä lauantaina pääsi joulutunnelmaan ilman minkäänlaista ruuhkaa - ja ilmaiseksi!

Kommentit