Wienin art nouveau -arkkitehtuuria

Wien on erinomainen kaupunki arkkitehtuurista pitävälle. Edellisessä postauksessa olikin esimerkkejä 1800-luvun loppupuolen arkkitehtuurista. Mutta kaupunki on tunnettu myös omasta jugend-ajan arkkitehtuuristaan, art nouveausta tai sezession-tyylistä. Tyylin suunnittelijoita kaupungissa olivat etenkin arkkitehdit Otto Wagner ja Josef Hoffman

Jos tämä tyyli kiinnostaa, kannattaa Wienissä tehdä kierros näiden hienojen rakennusten viitoittamana. Kierroksen voi aloittaa vaikka aivan vanhan kaupungin keskustasta, Hoher Marktilta, jossa sijaitsee Anker-vakuutusyhtiön vuonna 1914 rakennuttama jugend-tyylinen kello. Taiteilija Franz Matsch suunnitteli tämän kahden rakennuksen välissä sijaitsevan julkisen kellon. Kellon fasadi on koristeltu kullanvärisillä ornamenteilla ja symboleilla. Kellossa on 12 historiallista hahmoa, jotka pikku hiljaa liikkuvat, keskipäivällä nopeammin.

Keskustassa kannattaa bongata myös kävelykatu Grabenilta löytyvä julkinen käymälä, Friedrich Ohmannin suunnittelemat miesten ja naisten wc:t ovat vuodelta 1905 ja yhä käytössä kunnostettuina. 


Otto Wagner on tunnetuimpia wieniläisen art nouveaun suunnittelijoista. Hänen kädenjälki näkyy kaupungissa mm. rautatieasemissa, silloissa ja asuinrakennuksissa. Hän suunnitteli mm. Wienin kaupunkirautatien asemineen, josta osa on nykyään osana metrolinjaa U4. Parhaiten arkkitehtuuri näkyy 1901 valmistuneissa Karlplatzin asemarakennuksissa. Kaksi vastakkain sijaitsevaa paviljonkia auringonkukkakoristeineen, joista toisessa on nykyään Wagnerin arkkitehtuurista kertova näyttely ja toisessa kahvila.

 

Ehkä kuitenkin tunnetuin aikakauden rakennus löytyy edellisten läheltä, Secession-rakennus. Kultaiset laakerinlehdet katon kupolissa loistavat jo kauas. 

Tällä rakennuksella oli suuri symbolinen merkitys kaupungin modernismiin. Wieniläiset taiteilijat, Gustav Klimt etunenässä, perustivat 1897 ns. Secession-liikkeen, jonka tavoitteena oli ottaa irtiotto konservatiivisesta akateemisesta taiteesta. Liikkeen tavoitteena oli avata tie modernille taiteelle ja arkkitehtuurille. Taiteilijaryhmä rakennutti tämän modernin Joseph Maria Olbrichin suunnitteleman rakennuksen omaksi näyttelytilakseen vuonna 1898. Rakennuksessa on yhä näyttelytila, jossa esitellään nykytaidetta.

Der Zeit ihre Kunst – der Kunst ihre Freiheit - Ajalle sen taide – taiteelle sen vapaus.
 

Kun kierrosta jatkaa Secession-rakennuksesta eteenpäin Naschmarktia kohti, tulee vastaan kaksi Otto Wagnerin suunnittelemaa kerrostalon julkisivua: Majolikatalo ja Medaillontalo. Vierekkäin sijaitsevat talot valmistuivat 1899 ja niissä on käytetty niin valurautakoristeita, lasia ja keraamisia laattoja. Etenkin Majolikatalon kukkakuvioiset laatat muodostavat hienon julkisivun asuinkerrostalolle.


 

Jugend-tyyliä löytyy kaupungista muualtakin. Esimerkiksi Prater-huvipuistossa kannattaa katsella rakenteita ja vaikka WC-rakennuksia, sillä sieltä löytyy myös 1900-luvun arkkitehtuuria. Myös Wienin keskushautausmaalta löytyy useita jugend-tyylisiä rakennuksia. 

1909 valmistunut Palais des Beaux Arts on yksi esimerkki monista Wienin 1900-luvun jugend-henkisistä rakennuksista.

Edellisessä postauksessa kierrettiin Wienin Ringstrassea. Seuraavassa Hundertwasserin arkkitehtuuria.

Seuraa blogia Facebookissa.

Kommentit

  1. Wien on todella arkkitehtuurin helmi ja kaikki sen upeat rakennukset ovat kuin koruja. Omaperäinen ja koristeellinen muotokieli oli aikoinaan vastareaktio kertaustyyleille. On upeaa, että tuolloin ideoita ja inspiraatiota haettiin arkkitehtuuriin luonnosta, joka sai tästä aikakaudesta juuri niin omaperäisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Wien on hyvä esimerkki tästä vaiheesta arkkitehtuurin historiassa.

      Poista
  2. On nämä kyllä nättejä rakennuksia! Itse asiassa jugend-tyyli taitaa olla oma suosikkini, jotenkin vain miellyttää kovasti omaa silmää.

    VastaaPoista
  3. Olipa hieno esittely Wienin arkkitehtuurista. Olen käynyt Wienissä mutta lähinnä ihastellut upeita rakennuksia ilman sen kummempaa selvittelyä taustoista. Secession-rakennusta en ainakaan muista nähneeni, se olisi kyllä jäänyt mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele. Luulenpa, että tosiaan muistaisit, jos olisit Secessionin nähnyt.

      Poista

Lähetä kommentti