Alussa oli siemen - Anu Pentik Wäinö Aaltosen museossa

Piti miettiä jonkun aikaa, että miten kuvailisin omaa "suhdettani" taiteilija Anu Pentikiin. Minulle hän on ehkä edustanut nimeä, joka on suunnitellut erilaisia astiastoja. Myönnän ja tiedän, että käsitykseni on ja on ollut kapea. Toki tunnen Pentik-brändin kankaineen, koriste-esineineen, omine liikkeineen jne. Ehkä vasta viime vuosina olen aina siellä täällä kiinnittänyt huomiota uniikkeihin keramiikkatöihin, jotka Anu Pentik on tehnyt. Ja sitä kautta myös kiinnostus on kasvanut. Viime kesänä päätin, että tänä vuonna, jos kotimaassa vaan ajellaan, haluan myös matkustaa Posiolle tutustumassa Pentikin maailmaan tarkemmin.

Anu Pentik juhlii 50-vuotisjuhlavuottaan ja sen huipentumana avautui Turussa Wäinö Aaltosen museossa Alussa oli siemen -näyttely.  Näyttely koostuu sekä suurista installaatioista että pienemmistä keramiikkatöistä. Näyttelyyn liittyvissä taustatiedoissa tulee esille, että taiteilija on käyttänyt tähän näyttelyyn tuhansia tunteja ja yli 400 metriä 200 vuotta vanhaa hirttä, 900 kiloa kivitavarasavea, 800 kiloa valusavea sekä 600 kiloa paperiposliinimassaa. Teosten inspiraation lähteenä ovat Lapin luonto, Posion eläimet, värit ja muodot, mutta ennen kaikkea eletyn elämän kaikki eri sävyt vaaleasta tummaan aina hiiltyneeseen puuhun.

Näyttely kauniissa museossa on myös kaunis ja puhutteleva. Ensimmäisen tilan täyttävät voikukat, jotka jokaisen kukinnot ovat eri vaiheessa nupuista täyteen kukkaan. Takaseinällä huomion saa valtava keramiikkavoikukka satoine keramiikkaterälehtineen. 

Lentoon.

Seuraavassa tilassa piti vierailla useaan kertaan. Nyt voikukan siemenet olivat lähteneet lentoon.

Voikukka kuihtuu, 2020.

Ilon puutarha oli täynnä iloisia kukkapuita, joiden juurilla ja oksilla seisoi tai istuskeli mitä mainioimpia lintuja. Jokainen erilainen ja ilmeikäs.

Ilon puutarha.

Esillä on myös voikukka-aiheisia suuria keramiikkalautasia.

Lintu näkee voikukkapellon, 2020.

Suosittelen ehdottomasti katsomaan näyttelyssä esitettävän elokuvan taiteilijasta ja hänen työskentelystään ja ajatuksistaan. 

Kyllä, oma käsitykseni Anu Pentikistä laajeni huomattavasti ja todellakin odotan, että pääsen vierailemaan Pentikin alkulähteillä Posiolla.

Anu Pentikin näyttely on esillä Wäinö Aaltosen museossa Turussa 19.9.2021 saakka. 

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Useampaan kertaan on tullut ajeltua tuon Posion paikan ohi. Tämäkin vaikuttaa niin kiinnostavalta paikalta, että pitäisi varmaan joskus ihan pysähtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä en osaa sanoa, että kannattaako, mutta minä ajattelin kyllä tänä vuonna pysähtyä. Toki en ennen siellä suunnalla ole edes liikkunut.

      Poista

Lähetä kommentti