Samuli Heimosen naamioituneita eläimiä Auran Galleriassa Turussa

Kuvataiteilija Samuli Heimosen maalaukset sykähdyttävät. Hänen näyttelynsä ovat olleet syy erilaisille kotimaanmatkoille vaikkapa Tampereelle, Tuusulaan, Saloon tai Kangasalle. Vuoden nuoren taiteilijan näyttelystä Tampereen taidemuseossa vuonna 2008 alkanut kiinnostus sai jatkoa jälleen tällä viikolla, kun kävin katsomassa hänen uusia maalauksia ja piirroksiaan Turussa Auran Galleriassa.
Piirretyt siivet, akryyli ja öljy kankaalle, 2019.
Safiiri ja Teräs, akryyli ja öljy kankaalle, 2019.
Auran Galleriassa 17.11.2019 saakka esillä olevan gallerianäyttelyn nimi on Crypsis. Sana tarkoittaa eläimen kykyä piiloutua taustalla olevaan maisemaan ja välttää huomatuksi tuleminen. Tämä teema on näissä Heimosen uusimmissa maalauksissa. Ovathan taiteilijan sudet ja koirat ennenkin piiloutuneet maalauskankaalla milloin viidakkoon tai milloin mosaiikkilattialta näyttävään pintaan.
Kuva ja idea, akryyli ja öljy kankalle, 2019.
Viime keväänä Kangasala-talossa esillä olleessa näyttelyssä Samuli Heimonen esitteli useita italialaisvaikutteisia töitä, joista löytyi yhtymäkohtia kirkkojen mosaiikkiseiniin tai lattioihin. Sama teema jatkuu vieläkin. Nyt eläimet piiloutuvat myös vaikka koristeellisiin monivärisiin lasisiin ruusuikkunoihin.
Musta aukko, akryyli ja öljy kankaalle, 2019.
Taiteilija itse toteaa Turun näyttelyn töistä: Olen työstänyt kuvioita, värejä, ääriviivoja maastoutumisen näkökulmasta. Teoksissa on viittauksia ja yhtymäkohtia mosaiikkeihin, lasimaalauksiin ja tapettikuvioihin. Hahmottelen jonkinlaista kulttuurista tai käsitteellistä maastoutumista, jossa syntyy yllättäviä yhteyksiä tai tahallista eksymistä. Eläimien kuviot yhdistyvät toisinaan ”vääriin” paikkoihin ja siitä on seurauksena kiinnostavia rinnastuksia. Maalausten alkusysäys on usein ollut jokin kuvallinen oivallus: halu leikitellä ja sovitella mahdottomia asioita yhteen. Olen yleensä työskennellyt ideasta käsin kohti valmista kuvaa mutta nyt olen kulkenut kuvasta kohti ideaa.
Rautaesirippu, akryyli ja öljy kankaalle, 2019.
 Tuttujen koirien tai susien ja panttereiden joukkoon on nyt ilmestynyt myös hevosia. Näyttelyn vaikuttavimmat työt olivatn nämä kaksi suurikokoista maalausta, joihin lokakuun lopun auringonsäteet osuivat juuri oikealla tavalla.
Kuvataiteilija Samuli Heimonen ja vas. Tyhjä taulu. oik. Painonsa arvoinen kultaa, akryyli ja öljy kankaalle, 2019.
Tämän kirjoituksen kuvat ovat pääasiassa maalauksista, mutta näyttelyssä on esillä myös useita Heimosen hiilipiirroksia.
Crypsis, Samuli Heimonen Auran Galleriassa Turussa 17.11.2019 saakka (ti-pe 11-17, la 11-14 ja su 13-17).

Kommentit

  1. Minulla ovat jääneet Samuli Heinosen työt katsomatta. Mielenkiintoisia ja näkemyksellisiä. Jos vain ehdin, niin käyn Auran Galleriassa. Kiitos esityksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa poiketa galleriaan, jos ehdit. Gallerianäyttely on senkin takia kiva, että teoksia ei ole paljon, joten se on tavallaan helpommin "poikettava" kuin museonäyttely. Minun mielestäni siis.

      Poista

Lähetä kommentti