Saksan vanhin kaupunki Trier


Tässäkin kaupungissa olimme pikaisesti käyneet joskus 1990-luvulla, mutta onneksi päätimme, että voisimme ajella sinne päiväreissulle seurueen nuoremman väen viettäessä aikaansa Kölnin pelimessuilla. Olipa se kaunis kaupunki. Trier sijaitsee Moselin varrella lähellä jo Luxembourgin rajaa. Lisää ristikkotaloja, niitä nyt tuntui riittävän vähän jokaisessa tuon alueen kaupungissa. Mutta sen lisäksi siellä on useita roomalaisaikaisia rakennuksia tai kohteita. Kyllä, Rooman valtakunnan aikaisia eli sieltä ajanlaskumme alun ajoilta.
 
Trierin kaupunki on siis vanha. Roomalaiset perustivat sen vähän ennen ajanlaskumme alkua. Siitä tuli läntisen Rooman valtakunnan yksi tärkeistä hallintokaupungeista ja se oli myös yksi Rooman valtakunnan suurimpia kaupunkeja ollen sitä 400-luvulle saakka.
 

Kaupungissa on jopa yhdeksän Unescon maailmanperintökohdeluetteloon valittua kohdetta, joista ehkä eniten valokuvatuin on ”Musta portti” eli Porta Nigra.
Portista sanotaan, että se on suurin Alppien pohjoispuolinen roomalaisaikainen kaupunginportti. Portti oli aikanaan yksi kaupunginmuurin neljästä portista, pohjoisin. Portti on ajalta 170 jaa. 1000-luvulla porttia käytettiin kirkkona ja ehkä juuri sen tähden juuri tämä portti on säilynyt, kun muiden porttien kivet hyödynnettiin muihin rakennuksiin keskiajalla. Porttiin olisi päässyt kiipeämään myös sisälle, me tyydyimme ihailemaan noin 30 metriä korkeaa rakennelmaa ulkopuolelta. Portin vierestä löytyy muuten kaupungin turisti-info.
Kaupungin keskustassa on kolmekin vaikuttavaa kirkkoa, jotka omasta mielestäni olivat tämän vierailun kohokohtia. Ja kaikki nämä myös Unesco-kohteita.
 
Kaksi kirkoista on lähes kiinni toisissaan, tuomiokirkko sekä Liebfrauenkirche. Tuomiokirkko, eli saksalaisittain Hohe Domkirche St. Peter zu Trier on yllätys yllätys, Saksan vanhin katedraali. Ihan tarkkaan minulle ei kyllä selvinnyt, mitkä osat kirkosta olivat miltäkin ajalta, rakentaminen oli alkanut 300-luvulla, mutta suurimmaksi osaksi sen kerrottiin olevan 800-luvulta. 
 
Jokainen aikakausi jätti oman jälkensä kirkkoon ja tämäkin kirkko kärsi myös toisen maailmansodan tuhoista. Kirkosta tuli tärkeä pyhiinvaelluskohde, kun kirkolle aikanaan lahjoitettiin paita, jonka on oletettu kuuluneen Jeesukselle. Toinen kristillisen arvomaailman reliikki on naula, jonka sanotaan liittyneen myös Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen. 
 
Kirkkoon sisään astuessa kannattaa ihailla ainakin länsikuorissa olevaa kaunista valkeaa barokkityylistä kattoa. Kirkon urut olivat myös vaikuttavat ja ainakin meidän vieraillessa, niillä soitettiin kaunista melodiaa.
 
Kauneinta oli kuitenkin tuomiokirkon ja sen toisen kirkon, eli Liebfrauenkirchenin yhdistävä käytävä ja sisäpiha. Sinne kannattaa ehdottomasti poiketa. Tämä toinen kirkko on sitten taas ”Saksan vanhin goottilaistyylinen kirkko”, se rakennettiin 1200-luvulla.  Kirkko on muodoltaan kuin kukka, joka on ristin ympärillä, käytännössä siis aika pyöreä. Sisällä ehkä vaikuttavinta olivat lasimaalausten täyttämistä ikkunoista aurinkoisena päivänä heijastuneet väripinnat.


 
Se kolmas kirkko sitten. Sitä ei oikein ensin edes tunnistanut kirkoksi, koska se oli nyt korjaustöiden johdosta peitetty suojapressuin. Ja tämän Konstantin-Basilikan päätyyn taas oli 1600- ja 1700 -luvuilla rakennettu täysin kirkon tyylistä poikkeava vaaliruhtinaan palatsi (jossa muuten vietti lapsuuttaan aikanaan eräs Karl Marx). Sisään kuitenkin kannattaa mennä, vasta siellä ymmärtää rakennuksen koon ja massiivisuuden. 

Tämä kirkko on nykyään Trierin ainoa luterilainen kirkko. Mutta superlatiiveja löytyy tähänkin kirkkoon. Tämä, Aula Palatina-nimisenäkin tunnettu kirkko on nimittäin suurin antiikin aikana rakennettu yhtenäinen tila. Rakennuksen seiniin oli antiikin aikana jo rakennettu lämmitysjärjestelmä, jolla näinkin iso rakennus pystyttiin pitämään lämpimänä.
Kaupungissa olisi näiden kohteiden lisäksi ollut tosiaan useita muitakin roomalaisaikaisia nähtävyyksiä: amfiteatteria, kylpylän raunioita, siltaa jne. Ne jäivät nyt seuraavaan kertaan. 

Kommentit

  1. Kaunis paikkakunta! Oli varmasti antoisa reissu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kyllä oli. Ja paljon keksittiin paikkoja, joita ei oltu ennakolta niin suunniteltu. Kiva, kun on lyhyet välimatkat.

      Poista
  2. Mukavan valaiseva juttu sinulla Trieristä. Erityisesti nuo kirkot. Mekin kävimme siellä viime keväänä ja tykkäsimme kovasti. Pari yötä ja päivä siinä välissä. Enemmänkin olisi voinut siellä viipyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva on ollut lukea myös teidän juttujanne Euroopasta.

      Poista
  3. Onpa kaunis saksalaiskaupunki. Monia on hehkuttanut Trieriä ja ehkä jonain päivänä menen itsekin tuonne seikkailemaan. Roomalaisaikaiset rakennukset myös kiinnostavat kovasti vierailemaan kaupungissa. Kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii hyvin Moselin retken ohjelmaan. Tai, jos on asiaa Luxembourgiin :-)

      Poista
  4. Me kävimme Trierissä toissa kesänä Saksan roadtripillä. Reinin ja Moselin varren viehättävien pikkukylien jälkeen Trier ei oikein meitä päässyt valloittamaan, vaikka olikin ihan kaunis. Tehtiin Trieristä päivämatka Luxemburgiin junalla.

    VastaaPoista
  5. Kyllä, ihana kaupunki <3 Vierailinkohan kaikki UNESCO-kohteet läpi...ainakin useampi kirkko tuli nähtyä. Vaikka en olekaan uskonnollinen, niin kirkoissa on mielenkiintoista vierailla. Nuo nunnat ovat hurjan söpöt. :D

    VastaaPoista
  6. Olen Trierissä ollut kahdesti. Mutta melko hävettävästi en muistanut paikasta muuta kuin tuon "mustan portin"... Nyt kun katseli näitä kuvia, palautui muistiin hieman lisää. Syy on se, että kaupunki on palvellut lähinnä yöpymispaikkana, joten ilmeisesti olen ollut eniten kiinnostunut vain hotellin parkkipaikan löytämisestä ja iltapalasta : D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti