Mosaiikkikehät suden ympärillä - Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttely Kangasalla

Samuli Heimonen, Hyvä sydän, akryyli ja öljy kankaalle 100 x 120 cm, 2018.
Monesta yksi, monesta pienestä mosaiikista muodostuva yksi kuva. Se on Kimmo Pyykkö -taidemuseossa esillä olevan taiteilija Samuli Heimosen (s. 1975) näyttelyn teemana. Heimosen taide on viehättänyt minua siitä lähtien, kun ensimmäistä kertaa näin hänen töitään Tampereen taidemuseossa Vuoden nuori taiteilija -näyttelyssä vuonna 2008. Hänen taiteensa löi viimeistään silloin läpi myö ns. suuren yleisön keskuudessa.
Samuli Heimonen, E pluribus unum II, akryyli ja öljy kankaalle, 200 x 230 cm, 2018-2019.
Eläinaiheet, sudet, pantterit, koirat, puumat jne. ovat säilyneet taiteilijan aiheina viimesen vuosikymmenen ajan. Kuvaustapa on toki muuttunut vuosien aikana, tässä näyttelyssä pääosassa ovat mosaiikkimaisella tekniikalla toteutetut maalaukset.
Samuli Heimonen, Panthera, akryyli ja öljy kankaalle, 160-160 cm, 2018.
Näyttelyn teksteissä taiteilijan kerrotaan saaneen Veronassa idean siitä, miten hänen pitää viimeistellä kesken olevat isot eläinaiheiset työnsä. Veronan mosaiikeissa kun eläimet oli kuvattu selkeän yksinkertaisesti ja niiden ympärillä oli mosaiikeista muodostuvat, eläimen ääriviivoja mukailevat kehät. Kehiä saattoi olla muutamia ja niiden jälkeen mosaiikit muuttuivat taas vaaka- tai pystyriveiksi. Tämä tyyli näkyy siis tässä Kangasalla esillä olevassa Monesta yksi -näyttelyssä.
Samuli Heimonen, Voimakenttä, akryyli ja öljy kankaalle, 160 x 160 cm, 2018.
Oma suosikkini näyttelyssä oli alla oleva "Yhdestä monta" -niminen teos, joka mukailee vuonna 1849 Petr Sukhodolskyn maalausta Kuutamoyö.
Samuli Heimonen, Yhdestä monta, akryyli ja öljy kankaalle, 180 x 250 cm, 2018-2019.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee keskellä Kangasalan keskustaa. Tällaisille autoileville turisteille tuotti hieman haastetta löytää tietöiden keskeltä talon sisäänkäynti ja parkkipaikka. mutta talo löytyy aivan sen kirkon viereisen liikenneympyrän läheltä. Heimosen näyttely oli esillä vuonna 2015 avautuneen museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa.
Kolmas kerros on omistettu perusnäyttelylle, jossa esitellään lahtelaisen, mutta Kangasalla lapsuutensa viettäneen kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön elämän ja taiteentekemisen vaiheita.

Samuli Heimosen näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 19.5.2019 saakka.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Onpas upeita! Heimosen susimaalaukset ovat pysähdyttäviä. Susien katseen intensiivisyys ja nuo värit. En tiedä vain ehdinkö Kimmo Pyykkö -taidemuseoon :) Suomessa on niin paljon katsottavaa ja koettavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepäs se. Mutta onneksi meillä on toistemme blogit ja nautimme sitä kautta :-)

      Poista

Lähetä kommentti