Terveiset Hollannista ja tunnelmat Amsterdamista

 
Keväinen kiertomatkamme suuntautui tänä vuonna Hollantiin tai Alankomaihin, miten vain. Maa ei ihan vieras meille ole, olemme usein autolomillamme ajaneet siitä läpi ja muutamissa kaupungeissakin poikenneet. Itse olen myös vieraillut Amsterdamissa aikaisemmin muutamia kertoja, joten ne ehkä pakollisimmat nähtävyydet oli jo suoritettu.
 
Matkan ensimmäiset pari päivää kävelimme Amsterdamissa aistien lähinnä kaupungin vapaata ja ihanan keväistä tunnelmaa. Oli pääsiäisen pyhät ja kaupungissa oli toki kovin paljon väkeä liikkeellä. Siksi varmaan vähän Damin ja Kalverstraatin ulkopuoliset kaupunginosat tuntuivatkin miellyttävimmiltä.
Edellisestä vierailustani Alankomaiden pääkaupungissa oli kulunut jo yli 15 vuotta, joten moni asia oli myös muuttunut. Ainakin siihen kannattaa matkailijan varautua, että jos haluaa vierailla tunnetuissa museoissa tai vierailukohteissa, on liput käytännössä varattava ennakolta.
Meillä oli liput van Gogh-museoon, koska sitä nyt ei vaan voi jättää välistä. Liput ovat tietylle päivälle ja tietylle tunnille. Näin museo varmistaa, että siellä on tasainen tungos - tai siis, ettei ihmisiä oteta liikaa. Ainakin tuona huhtikuisena maanantaiaamuna lippuluukulla oli jo teksti, ettei sille päivälle enää ollut myytäviä lippuja. Myös Rijksmuseumin Rembrandtin juhlanäyttelyn liput olisivat olleet meidän vierailupäivillemme jo loppu. Myös Anne Frankin talon ovella oli isolla teksti "Online tickets only". Eli aivan ex tempore-matkailijalle nämä kohteet eivät käy.
Mikä kaupungissa oli parasta? No se leppoisa tunnelma ja ne kanavat. Ei riitä tunti eikä kaksi, jotka vietimme kanavien reunoilla tarkkailemassa jonoina ohi lipuvia aluksia. Vesibusseja, yksityisiä ravintolaveneitä tai ihan paikallisten huviveneitä.
Liikenne oli aurinkoisena pääsiäispäivänä todella vilkasta. Ja toki sitä piti myös itse mennä tunnin kanavaristeilylle. Kanavat kun ovat lähes katutasossa, näkee kanavilla seilaavista vesibusseista hyvin ympärilleen. Kierrokset kiertävät paitsi kanavia myös yleensä rautatieaseman takaisella entisellä satama-alueellakin.
 
Kävelimme etenkin Amsterdamin läntisillä kaduilla, eli ns. yhdeksän kadun alueella sekä Jordaanissa. De 9 Straatjes on yhdeksän kadun (Reestraat, Hartenstraat, Gasthuismolensteeg, Berenstraat, Wolvenstraat, Oude Spiegelstraat, Rijnstraat, Huidenstraat ja Wij de Heisteeg) alue, jossa oli viehättäviä kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja niitä kanavia. Erilaisia vintagekauppoja näkyi alueella ja muutenkin Hollannin eri kaupungeissa aika paljon.
 
Meillä oli auto vuokrattuna lentokentältä, sillä kahden Amsterdam-päivän jälkeen jatkoimme matkaamme lähikaupunkeihin. Amsterdamin hotellimme olikin vähän keskustan ulkopuolella, mutta julkinen liikennehän toimii kaupungissa loistavasti. Käytössämme oli kahden vuorokauden julkisen liikenteen liput, jotka ostimme hotellistamme ja niillä pääsi kätevästi niin bussilla kuin raitiovaunullakin (ja halutessaan metrolla) liikkumaan. Mutta vinkiksi vielä se, että tällaista lippua käyttäessä on aina muistettava leimata kortti MYÖS bussista lähtiessä, muuten kortin voimassaolo päättyy.


Jatkossa sitten kokemuksia muista Hollannin kaupungeista ja kohteista.
Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Ihana Amsterdam! Tänä keväänä taitaa työmatka jäädä väliin mikä tuntuu ihan hassulta kun tässä on niin monta vuotta, joka kevät päästy ihailemaan Amsterdamin kevättä, tulppaaneja, kanavia ja juuri tuota rento elämäntyyli.

    Museoissa on todella pakko on etukäteisliput läpi vuoden sillä Rijksmuseum on remontin jälkeisen avautumisen jälkeen ollut todella suosittu ja totta kai myös Van Gogh museo. Yhdellä reissulla meidän oli pakko lähteä kesken pois Van Goghista kun siellä ei tuntunut enää happi riittävän ja mitään ei oikeastaan enää edes pystynyt katselemaan. Menimme silloin katsomaan Banksyn töitä siihen ihan lähelle.

    En ole käynyt koskaan Anne Frankin talossa sisällä ja vain ehtinyt nähdä sen pikaisesti ohimennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurena van Gogh -fanina harmittaa myös se fiilis, joka siinä museossa väkisin tulee. Onneksi Vincentin maalauksia näkee ja on nähnyt niin monissa rauhallisemmissakin museoissa. Ymmärrän tässä museossa hyvin sen, ettei saa valokuvata, sillä sitten kukaan ei pääsisi maalausten viereen ilman, että jonkun pää olisi aina edessä.

      Poista
  2. Samanlainen museotilanne myös Firenzessä. Liput kannattaa ehdottomasti varata/ostaa etukäteen. Esimerkiksi Duomon torniin oli turha haaveilla pääsevänsä, ellei ollut varannut lippua ainakin kuukautta etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se taitaa mennä. Viisi vuotta sitten syksyllä päästiin kiipeämään Duomon torniin ihan ex tempore - ja olikin kyllä aika kokemus (myös fyysisesti).

      Poista
  3. Tuo lippujen etukäteisvaraaminen/ostaminen on kai nykyään niin jokapäiväistä, johon täytyy vaan tottua. Itse kävin kyllä sekä Rijksmuseumissa että Van Goghin museossa ilman etukäteislippua, mutta silloin olikin joulukuun alku pari kolme vuotta sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museoiden kannalta tietenkin hienoa, että voivat varmistaa maksimaalisen käyttö(vai täyttö-)asteen museolleen. Mutta tosiaan muuttaa matkailua entistä enemmän suunnitelmallisemmaksi. Siksi tälläkin matkalla ehdottomaksi suosikeiksi nousivat pienempien kaupunkien pienemmät mutta rauhallisemmat museot.

      Poista

Lähetä kommentti