Volendam, hollantilainen kalastajakylä (ja turistirysä)


Hollannin kiertoajelullamme poikkesimme myös Volendamissa. Olin opiskellut läksyni ja tullut siihen tulokseen, että jos se vaan reittiin sopii, niin siellä kannattaa poiketa tutustumaan ”aitoon ja perinteiseen hollantilaiseen kalastajakylään”. 
Volendam ei sekään ole kaukana Amsterdamista, se sijaitsee juustokaupunki Edamin vieressä, Pohjanmerestä padotun Markermeer-lahden rannalla. No, kyllähän Volendam varmaan oli kalastajakylä ja ihan idyllinenkin. Siitä vaan oli tehty todellinen turistipaikka. Tänne tuotiin selvästi keväisillä tulppaanimatkoilla maata kiertävät bussiryhmät, joka luonnollisesti vähän häiritsi sitä ”aitoutta”.
Paikkakunnan turisti-infon (Hollannissa VVV) edessä on melko suuri parkkipaikka, johon auto kannattaa jättää ja kävellä siitä kohti rantaa. Rantakadun varrella ovat sitten ne vohvelikahvilat, kalamyyjät, puukenkäkauppiaat sekä valokuvausstudiot.
Siis mitkä? Jostain syystä juuri tuon rantakadun varrelta löytyy varmaan ainakin kymmenen liikettä, jossa voit mennä kuvauttamaan itsesi tai seurueesi ”aidoissa perinteisissä hollantilaisissa kansallispuvuissa”. Missään muualla reissullamme en tällaisia nähnyt.
Volendamissa kalastettiin aikanaan erityisesti ankeriasta. Nyt niitä on vähemmän saatavilla, mutta joistakin paikkakunnan ravintoloista sitä saa – erityisesti savustettuna.  
Ihan mainio paikka, ja rantakadun ulkopuolinen, esitteen mukainen ”vanha kaupunki” olikin sitten täysin rauhallinen. Välttämättä en kuitenkaan kovin pitkää koukkausta matkaani tämän paikkakunnan johdosta tekisi. Jos ei nyt jostain syystä ole aina haaveillut siitä kansallispukuvalokuvasta!

Kommentit

 1. Sano sana idyllinen tai pittoreski ja heti siellä tungeksii muutama sata turistia, niinhän se nykyään menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, sinne me kaikki menemme. No, onneksi on vielä paikkoja, jossa toki turisteja, muttei bussilasteittain. Siinä mielessä omalla autolla liikkuminen on hyvä tapa tutustua paikkoihin.

   Poista
  2. Kiva nähdä tämä ja muitakin tekstejäsi. Etsiskelen juuri vinkkejä parin viikon Hollannin matkaa varten kesäksi. Ei ole ensimmäinen matkamme sinne, joten tällaiset pikkuvinkit ovat enemmän kuin tervetulleita. Kiitos!

   Poista
  3. Kiva kuulla, näitä tulee vähän tipottain, kun työt haittaa harrastuksia, mutta vielä on tulossa kirjoitukset ainakin Delftistä, Haagin Mauritzhuisista ja Louwman museosta sekä Aalsmeerin kukkahuutokaupasta - niin ja varmaan Leidenistä.

   Poista

Lähetä kommentti