Juustomarkkinoilla Goudassa


Hollannin matkaamme osui myös torstai ja torstaiaamuisin klo 10-12.30 välisenä aikana Goudan kaupungissa myydään ja ostetaan juustoa – Goudaa tietenkin – perinteisillä juustomarkkinoilla. Sinne siis! Parkkipaikkaa etsiessä kävi kyllä varsin hyvin ilmi, että moni muukin oli päättänyt tulla seuraamaan juustomarkkinoita. No, paikka löytyi ja myös reitti keskustorille. 
Varsin idyllisen vanhan kaupunkikeskustan hienon kaupungintalon ja hienon vaakahuoneen välisellä aukiolla oli trukkilavojen päälle koottuja komeita kullankeltaisia juustokiekkoja. Kello kymmenen soitettiin 1400-luvulta peräisin olevan kaupungintalon oven vieressä olevaa kelloa ja huutokauppa alkoi. 
 
Meitä turisteja oli kerääntynyt aika paljon, mutta ymmärtääkseni kyseessä oli paitsi turistien viihdyttämistä, myös ihan oikeaa perinteisellä tavalla käytävää kauppaa. Ja pitää sanoa, että suurin osa turistiryhmistä ainakin sai jo puolen tunnin markkinaseuraamisen ja kuvien oton jälkeen tarpeekseen ja tilaa kaupankäynnin seuraamiselle alkoi löytyä paremmin.
 
Myyjillä ja ostajilla on perinteiset asut, apupojilla ja –tytöillä myös. Huutokauppa käydään myyjän ja ostajan välillä ja kaupat lyödään sanan mukaisesti kättä päälle. Kun kaupat ja hinnat on sovittu, kuormataan juustot hevoskärryille ja viedään vielä vaakahuoneeseen punnittavaksi. Tuossa vaakahuoneessa sijaitsee myös juustomuseo, jossa kerrotaann alueen juustonvalmistuksen ja –kaupan historiaa.
Vaakahuoneen aulassa oli juustomarkkinoiden aikana lievää ruuhkaa.
Ensimmäiset merkinnät nykyään noin 70.000 asukkaan Goudan kaupungissa valmistetuista juustoista löytyy jo 1100-luvulta. Goudan kaupungista rakennettiin jo 1200-luvulla kanavayhteys Rotterdamiin, jonne juustoja erityisesti myytiin. Goudan keskusta-alue on muutenkin varsin idyllinen, raatihuoneen takana sijaitsee ”Hollannin pisin kirkko”, 1500-luvulta peräisin oleva Sint-Janskerk (kuuluisa lasimaalauksistaan) ja juustomarkkinoiden ohessa keskustan kaduilla löytyy vaikka mitä markkinamyyjää ja posetiivia.
 
Vaikka Gouda keväisenä torstaina vähän olikin turistien täyttämä, oli markkinoiden seuraaminen ehdottomasti vierailun arvoinen. Jälleen kerran oppi ymmärtämään lisää tätä alavien maiden ja lehmälaidunten maata. 

Kommentit

  1. Kiitos taas tästäkin kivasta tekstistä. Gouda tulee varmasti meidänkin vierailulistallemme. Niin mielenkiintoiselta vaikuttaa.

    VastaaPoista
  2. Tietysti täytyy olla kaupunki nimeltään Gouda! Olen nyt vanhempana ihastunut juuri siihen juustoonkin! Olisi kiva päästä vierailemaan! Hyvä kun jotkut tavat eivät ole jääneet nykyajan jalkoihin. Juustohuutokaupat!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös Alkmaarin kaupungissa käydään vastaavia huutokauppoja - jonain muuna viikonpäivänä. Ja Edamissakin muuten käytiin :-)

      Poista
  3. Kyseessä on näytös, ei varsinainen kauppapaikka. Juustokillan esimiehen arvonimi on muuten oltermanni :D
    Juustokiekot eivät kuitenkaan ole mitään näytösjuustoja, vaan saavat esityksen jälkeen leiman kylkeensä ja aloittavat matkan kauppoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, museossa sitten juksasivat meitä, kun asiasta kysyttiin :-)

      Poista
  4. Tämähän oli mielenkiintoinen ja hauska juttu. Ehdottomasti olisin myös rientänyt paikalle ihmettelemään juustoperinteitä. Täytyypäs muistaa, että Goudakin voisi olla kiva paikka vierailulle.

    VastaaPoista
  5. Kiitos pikavisiitistä Goudaan! Olen pari kertaa Hollannissa ajellut ja kartasta vain katsellut Goudan nimeä, että siellä olisi kiva käydä - ihan vain sen juuston takia. ^_^

    VastaaPoista
  6. Me olemme myös suunnitelleet matkaa uudelleen Hollantiin, mutta haluaisimme juuri nähdä enemmänkin kuin Amsterdamin. Todella kiva idea tämä Gouda, sillä olemme itsekin suuria juuston ystäviä. Varmaan nuo juustot niin painavia, että tarvitaan lava ja trukkihaarukat nostamaan nuo möhkäleet.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti