Sinistä posliinia ja Vermeerin hautakirkko Delftissä

Delft, sinivalkoisesta posliinistaan tunnettu hollantilainen kaupunki. Mutta mitä muuta Delftissä on? Jälleen kerran kaupunki yllätti meidät. Jotenkaan en odottanut tältä matkalta idyllisiä kaupunkeja, mutta niin vaan tämäkin oli. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden, kanavien ja vanhojen rakennusten kaupunki. Autolla keskustassa ei saanut ajaa.
 
 
Delft sijaitsee lähellä Haagia, tunnin ajomatkan päässä Amsterdamista ja vain vartin Rotterdamista. Kaupunki on vanha, kaupunkioikeudet se sai jo 1246. 1600-luvulla Kiinasta tuotiin muotiesineitä, myös posliinia, jota haluttiin valmistaa myös Hollannissa. Delftin posliini oli itse asiassa posliinia edullisempaa fajanssia, mutta keramiikan mallit ja maalaukset saivat vaikutteensa kiinalaisesta posliinista. Kaupungista löytyy useampiakin sinikoristeista kaakelia ja astiaa myyvää kauppaa ja pajaa. Myös kaupunkikuvassa tuo sinivalkoinen laatta näkyy.
 
Sen helmikorvakoruisen tytön 1600-luvulla taiteillut Johannes Vermeer syntyi, asui ja kuoli myös Delftissä. Yhtään hänen maalausta ei kaupungista kuitenkaan löydy, mutta hänen nimeään kantava vierailukeskus Vermeer centre löytyy. Keskuksessa esitellään taiteilijan elämää sekä kuvasuurennoksia hänen maalauksistaan. Me tosin kävimme tuossa keskuksessa ainoastaan matkamuistomyymälässä.
Delftin raatihuoneentori oli vaikuttava. Komea raatihuone on 1620-luvulta ja sitä vastapäätä sijaitsee uusi kirkko, joka on niinkin uusi kuin 1300-luvulta. Kirkko toimii lähinnä museona. Samalla pääsylipulla voi vierailla myös lähellä sijaitsevassa vanhassa kirkossa. Raatihuoneentoria ympäröi muutenkin kauniit 1500-1600-lukujen rakennukset, joissa on niin kahviloita, Delftin sinisen keramiikkaa kuin juustokauppojakin.
 
  
 
Tuon uuden kirkon rakentaminen aloitettiin tosiaan 1300-luvun lopulla. Siinä on komea, korkea torni, joka opastekstin mukaan on Hollannin toiseksi korkein, 108 metriä. Tästä kirkosta löytyi hollantilaisille tärkeän Oranje-Nassaun prinssin, William Oranialaisen hauta. Kirkko on myös maan kuninkaallisten hautajaiskirkko.
 
Se vanhempi kirkko on peräisin 1200-luvulta ja sen erikoisuutena on kanavaa kohti kallellaan oleva torni. Tästä kirkosta löytyi myös taiteilija Vermeerin sukuhauta.
  
 
Tämäkin kaupunki oli hyvä valinta Hollantikierroksemme pysähdys- ja yöpymispaikaksi. Hotellikin oli mitä mainioin, keskustassa sijaitseva Hotel de Plataan.


Kommentit

  1. Kovasti kiitoksia tästä kirjoituksesta. Olen lukenut muitakin juttujasi tässä viime päivinä, koska olen juuri suunnittelemassa heinäkuulle matkaa Hollantiin. Meillä on pari viikkoa aikaa ja majapaikkamme on Haagissa, joten tämä naapurikaupunki kolahti todella. Vermeerin taide on hienoa, kirkoista ja kanavanäkymistä tykkäämme varmasti ja erilaisia posliinitehtaita olemme kolunneet ennenkin. (Viime syksynä esimerkiksi Herend Unkarissa). Kiva kun taustoitat teksteissäsi näitä kohteita, minusta on mukava aina tietää myös vähän historiaa ja muuta taustaa asioista, joiden keskellä matkustamme. Odotan innolla matkaamme. Amsterdam on tuttu aikaisemmilta matkoiltamme ja Keukenhofin ympäristön tulppaanitarjonnan olen nähnyt jo kaksi kertaa, mutta näitä muita paikkoja emme ole paljon kierrelleet, muu Hollanti on ollut enemmän läpiajoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että näistä olet saanut vinkkejä. Lisääkin on vielä tulossa. Mukavaa matkasuunnittelua!

      Poista
  2. Delftiin haluaisin itsekin matkustaa juuri tämän posliinin takia. Sympaattisen näköinen kaupunki kuten minusta lähes kaikki kaupungit Hollannissa. Amsterdam on tullut kuin toiseksi kodiksi kun käyn siellä työn takia melko usein.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti