"Juna-aiheinen elämyspuisto" - Ruotsin rautatiemuseo Gävlessä

Rautatiemuseothan nyt vaan ovat niin mielenkiintoisia paikkoja. Tässäkin blogissa on kerrottu mm. Toijalan veturimuseosta, Tanskan rautatiemuseosta Odensessa, Lützernin liikennemuseosta, Saksan rautatiemuseosta Nürnbergissä jne. Ja toki Hyvinkään rautatiemuseossakin ollaan usein käyty. No, Ruotsin rautatiemuseo oli vielä käymättä. Se osui tämän kesän Ruotsin ajelulle Gävlessä. Ja onneksi se oli avoinna myös maanantaisin.
Museokäynti oli monella tavoin positiivinen kokemus. Kuopuksen sanoin, museo oli kuin "juna-aiheinen elämyspuisto". Sitähän se oli. Lapsivieraat oli otettu hienosti huomioon. Museon näyttelytilat olivat siistit ja avarat, laaja piha-alue lisäsi museon kiinnostavuutta. Sieltä löytyi mm. koko ajan liikkeessä oleva minijuna, asemavahdin talo, jossa sai leikkiä, vanha asema jne. Ja myös se ruotsalaisen "lättähatun" asema.
Hyviä ja yksinkertaisia vinkkejä lapsivieraiden huomioimiseksi museossa. Nämä asemavahdin talosta ja sen piharakennuksesta.
Heti museon pääsyliput ostettuamme menimme museojuna-ajelulle. Se on oikeastaan sellainen asia, joka tekee rautatiemuseosta onnistuneen. On hienoa, että normaalilla museokäynnillä on mahdollisuus kulkea museojunalla. Odensessa kulki non stoppina höyryjuna, Gävlessä moottorivaunu. Museojuna ajaa rautatiemuseon, Gävlen keskustassa sijaitsevan rautatieaseman ja kaupungin toisella laidalla olevan vaunuhallin väliä museon avoinnaoloaikoina. Mukava lisä museokäyntiin.
Ajoimme siis heti  tutustumaan vaunuhalliin. Siistit junat, veturit, vaunut. Positiivista oli se, että lähes kaikkiin vaunuihin pääsi tutustumaan myös sisälle. Pelkkä ikkunasta kurkkiminen ei anna vastaavaa elämystä.
Runsaan tunnin kuluttua ajeltiin junalla takaisin museoalueelle. Itse museon näyttelytiloissa kerrotaan kattavasti Ruotsin rautateiden kehityksestä ja kalustoa oli kyllä riittävästi.
 
 
 
Lasten leikkipaikkoja museorakennuksessa.
Ruotsin rautatiemuseo oli vuoden 2013 55. museo - 55/100. 

Kommentit

 1. Minä olen aina ajatellut että junamuseot/rautatiemuseot olisivat tylsiä, mutta tämä kyllä näyttää ja kuulostaa aivan muulta. Mahtavaa yllättyä positiivisesti :)

  - hietzu -

  VastaaPoista
 2. Maija ja Hietzu - niin ne vähän Suomessa ikävä kyllä ovatkin. Vierailijatkin ovat pääasiassa yksinäisiä junaharrastajamiehiä olkalaukkuineen ja taskullisine liiveinen. Mutta jo Ruotsissa ja Tanskassa ne ovat vilkkaita koko perheen museoita, joihin otetaan evästä mukaan ja vietetään päivää museossa. Opettavaista.

  VastaaPoista
 3. Ja sikseskiva blogilöytö, että kirjotin ylös palatakseni uudelleen. Pariisin Riinan kautta tänne ohjauduin. Liippaa vähän munkin intressejä.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, tervetuloa lueskelemaan juttujani paskerville!

   Poista

Lähetä kommentti