Gävlen olkipukki ja vanha kaupunki

Ruotsin ajelulla kävimme ensimmäistä kertaa myös Gävlen kaupungissa. Sinne menimme Ruotsin rautatiemuseon johdosta. Siitä seuraavassa kirjoituksessa. Kiertelimme kuitenkin vähän myös itse kaupungissa. Minulle Gävelstä tulee ensimmäisenä mieleen se joka joulu toistuva uutinen poltetusta jättiolkipukista. Slottbergin puistossa, johon siis tuo valtava olkipukki aina ennen joulua pystytetään, oli asiasta opastekyltti. Siitä saattoi lukea tämän tavan tarinan.


Ensimmäistä kertaa iso olkipukki pystytettiin ennen joulua 1966. Sinä vuonna se ilkivaltaisesti poltettiin. Joka vuosi se kuitenkin rakennetaan ja pystytetään, ja lähes joka vuosi sen sitten on joku tuhonnut ennen joulua tai viimeistään uudenvuoden yönä. Vuonna 2006, kun pukilla oli 40-vuotisjuhla, se säästyi. Silloin oljet oli tosin päällystetty jollain paloa estävällä aineella. Viimeksi pukki oli säästynyt tuholta jouluna 2010.
Poimittu Gävlen matkailusivuilta
Ensin kiertelimme Gävlen vanhassa kaupungissa, kaupunginosa, joka oli säästynyt kaupungin viimeisestä suuresta tulipalosta 1860-luvulla. Vanhassa puutalokaupungissa asuvana alue ei kovin ihmeelliseltä vaikuttanut, mutta kaunista toki oli.
Vierailupäivämme oli maanantai, joten kaupungissa sijaitseva Gävlen länsmuseet ja Gävlen linnassa sijaitseva vankilamuseo olivat suljettuina.
Ennen kaupunkiin tuloamme meidän piti kuitenkin tehdä yksi U-käännös. Näimme Duron tehtaan ja siellä olevan tehtaanmyymälän. Tapeteissa on nimittäin jotain hienoa. Kesän yksi mukavimmista vierailuista oli Toijalan tapettitehtaalle. Meillä kodissamme kaikki nyt seinillä olevat tapetit ovat ruotsalaisen Duron valmistamia. Sinne oli siis mentävä katsomaan. Duro on Ruotsin vanhin toimiva tapettitehdas, se on perustettu 1930. Matkan harvoja ostoksia tehtiin tässä tehtaanmyymälässä.
 

Kommentit