Ruissalon telakka - veneveistämöstä tapahtuma-alueeksi

Turussa Ruissalon telakalla toimi vuosina 1889–1954 Åbo Båtvarf eli Turun Veneveistämö, joka oli Pohjoismaiden suurin veneveistämö ja merkittävä myös koko Euroopan tasolla. 65 vuoden aikana veneveistämöllä valmistui yli 5000 venettä ja parhaimmillaan veistämöllä työskenteli yli 200 työntekijää. Veneveistämöllä rakennettiin kaikenlaisia veneitä, mutta ehkä tunnetuin se on siellä rakennetuista huvi- ja kilpaveneistä. Nykyään Ruissalon telakan tapahtuma-alue työllistää kesäaikana yli sata työntekijää, niin monenlaista toimintaa entisissä veistämön rakennuksissa nyt on.

Turun veneveistämön maine oli hyvä ja sen rakentamia veneitä vietiin mm. Venäjän yläluokalle, Eurooppaan ja jopa Yhdysvaltoihin. 1930-luvulla Turun Veneveistämö oli yksi tunnetuimmista suomalaisista brändeistä maailmalla. 

Turun Veneveistämön toiminta Ruissalossa päättyi vuonna 1954, vaikka veneiden valmistusta jatkettiinkin vielä tuolla nimellä.  Kun veistämön toiminta loppui, osti Turun kaupunki alueen ja sen rakennukset Ruissalossa omaan käyttöönsä. Virallinen nimi ”Turun kaupungin telakka” muotoutui vähitellen nimeksi ”Ruissalon telakka”. Satama luopui alueen hallinnasta vuonna 2013, jonka jälkeen suurin osa rakennuksista ja alueesta myytiin hinaajavarustamo Alfons Håkans Oy:lle. Vanhalla telakka-alueella on edelleen telakointi- ja varustamotoimintaa sekä veneiden säilytystä. Mutta alueesta on muodostunut myös todellinen tapahtumien telakka.


Entisessä korjaamorakennuksessa toimii nyt Butik Blinka -niminen sisustusliike.

Vaikka Ruissalon telakalla on vaikka mitä palveluja, on siellä silti aistittavissa hienosti myös tämä veneenrakennuksen historia. Vanhat veneenrakennushallit ovat erilaisina juhla- ja tapahtumatiloina. Tiloissa toimii myös Linnateatterin kesäteatteri. 

 

Alueella on kaksi ravintolaa, Tenlén ja Zaké. Viimeksi mainitussa olemme monta kertaa käyneet pitsalla ja aina on maistunut. Ravintolan asiakaspaikkoja on laiturilla, josta näkee paitsi telakan vierasvenesataman veneet myös laitureissa säilytettävät upeat klassikkoveneet, Turun veneveistämön historialliset purjeveneet tai salonkiveneet. Laiturilta on hienoa myös tarkkailla vastapäätä olevan matkustajalaivasataman liikennettä, eli Siljan ja Vikingin autolauttojen tulemiset ja lähtemiset. 



Ruissalon telakan alueeseen ja ravintoloihin voi tutustua itsekseenkin. Alueella on useampia opastekylttejä, joissa kerrotaan tekstein ja valokuvin alueen historiasta. Ryhmille on myös mahdollista varata alueen historiaan ja nykyisyyteen keskittyvä opastus. Oppaana toimii Jani Vahto (postauksen kuvissa näkyvä opas), joka on itse tunnettu puuveneharrastaja ja entisöijä. Yhteystiedot löytyvät Ruissalon telakan yhteystietoja-sivulta.


Ruissalon telakan toiminnasta löytyy tietoa nettisivujen lisäksi myös heidän somekanavilta.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin pysyt perässä, missä mennään.
 

Kommentit

  1. Itse muutin Turusta pois vuonna 2014, joten tämä on jäänyt ihan tuntemattomaksi. Saapa nähdä, josko jollakin kesäisellä Turun reissulla tulisi piipahdettua tuolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno lisä ollut Ruissalon palveluihin, kannattaa käydä!

      Poista

Lähetä kommentti