Komea paikallismuseo kuriositeettihuoneineen Perniössä

 

Perniö on entinen varsinaissuomalainen maalaiskunta, nykyään osa suurta Salon kaupunkia. Kirkonkylä sijaitsee Salon kaupungin keskustasta noin 20 km etelään. Perniössä sijaitsee hieno paikallismuseo. Tässä kirkkomakasiinimuseoiden maassa on lähes uskomatonta, että jollekin maalaispaikkakunnalle rakennettiin oma museorakennus jo 90 vuotta sitten, vuonna 1930. Korkean mäen päällä Perniön kirkonkylässä sijaitseva museorakennus on tarinan mukaan saanut mallinsa 200 vuotta sitä aikaisemmin suunnitellusta Perniön pappilasta.

Nyt Perniön museo on yksi ammatillisen Salon historiallisen museon kohteista. Aika harvoin kuntaliitokset ovat säilyttäneet niiden pienempien kuntien museot elinvoimaisina. Ja kokemuksesta tiedän, miten haastavaa on löytää rahoitusta kaikkien vanhojen museorakennusten kunnossapidolle. Siksi onkin todella hienoa, että Perniön ainutlaatuisen historian omaava museo on tänä kesänä avautunut uudistettuna ja kunnostettuna. Ruukkien, kartanoiden, kirkkojen ym. Perniön historia on moninainen ja on varmasti ollut haastavaa suunnitella, mistä kaikesta museon näyttelyssä kerrotaan ja mitkä ovat ne tuolle paikalle ja museolle ominaiset asiat. Tässä museossa siinä oli mielestäni onnistuttu. Ainakin paikkakuntaa vähemmän tunteva museovieras sai jo aika hyvän käsityksen siitä, milloin alueelle on tullut asutusta, mistä paikkakuntalaiset ovat saaneet elantonsa, millä ovat liikkuneet ja mitä tehneet vapaa-aikanaan. Luulen, että museossa riittää myös paikkakuntalaisille ja etenkin koululaisille myös tutkittavaa.



Museon alakerran huoneissa on tietoa mm. alueen esihistoriasta ja ammateista. Hieno kalustettu sali kertoi kartanoiden elämästä. Museon seinien, lattioiden, ikkunasyvennysten kaunisväriset maalaukset, verhot, matot, museotekstiilit ja kaikki museoesineet olivat harkitun tyylikkäitä ja siistejä. Ja vielä aikakaudelle tyypilliset viherkasvit ikkunoilla ja kukkapylväiden päällä.




Syy siihen, miksi Perniössä on jo näin varhain rakennettu jopa näin komea museorakennus on pitkälti Karl Kaarlosen. Perniön maamiesseurassa työskennellyt Kaarlonen kiinnostui jo nuorena perinteenkeruusta. Hänellä oli työnsä puolesta mahdollisuus vierailla silloisissa suomalaisissa museoissa. Hän myös keräsi muutaman muun paikallisen kanssa kansatieteellistä kokoelmaa. Museoyhdistys Perinöön perustettiin jo 1910-luvulla ja 1920-luvulla kotiseutuyhdistys. Tavoitteena oli perustaa Perniöön oma museo läheisen Kemiön Sagalundin museon innoittamana. Museon avajaiset pidettiin vuoden 1930 lopussa. Perniön kunnan omistukseen museo siirtyi 1950-luvulla. Karl Kaarlonen on saanut oman huoneen myös museoon. 



Yläkerrassa on esillä laaja asekokoelma, joka kertoo myös omaa tarinaansa museotoiminnan historiasta.

Itse pidin kirkollisen esineiden näyttelystä. Keväällä vierailimme Perniön ruukeissa ja keskiaikaisessa kirkossa (postaus täällä). Museossa on esillä Perniön kirkon lehterin kaiteet 1600-luvulta. Niiden historia on mielenkiintoinen. Kun keskiaikaisen kirkon sisustusta uudistettiin ajan tavan mukaan 1860-luvulla, myytiin kirkon vanhoja koristeita huutokaupalla. Lehterin osat menivät erään paikallisen maatilan viljalaarin seiniksi. Kun museo perustettiin, haettiin maalatut kaiteet museolle. Museon alkuaikoina maalauksia on restauroinut Turun taidemuseon vahtimestari. Museoalan historiaa sekin. 

Niclas Wariuksen taidetta Perniön museossa

Kaikkien hienointa ja yllätyksellisintä Perniön museon näyttelyssä olivat kuitenkin paikallisen valokuvaaja Niclas Wariuksen valokuvat ja hänen kokoamansa Vihreä huone. 



Perniön museon näyttelyhuoneissa on esillä vanhoissa kehyksissä olevia tauluja, jotka pikasilmäyksellä katsoo aikakauden maalauksiksi. Tarkempi tarkastelu paljastaa niiden olevan upeita asetelmavalokuvia. Näistä nostalgiahenkisistä asetelmavalokuvista vastaa perniössä asuva valokuvataiteilija Niclas Warius.



Yksi museon alakerran huoneista on ns. Vihreä huone. Se on Niclas Wariuksen luoma "kuriositeettikabinetti". Museotoiminta oli pitkään erilaisten harvinaisuuksien, erikoisuuksien ja kuriositeettien tallentamista. Ajateltiin, että juuri ne pitää tallettaa tuleville sukupolville. Siksi niin monen vanhan museon kokoelmista löytyy paljon juuri tätä esineistöä. Ja juuri tätä esineistöä on valokuvaaja Niclas Warius koonnut Perniön museon kokoelmista tähän vihreään huoneeseen. Taiteilijan mukaan vihreys voi viitata kateuteen, myrkkyyn tai uuteen tulemiseen. Tässä huoneessa nuo aikanaan johonkin tarkoitukseen kuitenkin käytetyt esineet on irroitettu täysin alkuperäisestä historiastaan yhdeksi kuriositeettihuoneeksi.  

Miten upeaa, että tavallaan hyvin perinteisen paikallismuseon näyttelyyn on rohkeasti tuotu myös tällaista taidetta.

Perniön museo on avoinna talviaikana sunnuntaisin 12-16 ja sinne on vapaa sisäänpääsy. Kesäaikana pidemmät avoinnaolot.

Seuraa blogia myös Facebookissa.  

Kommentit

  1. Perniön museo oli minun "must to visit" -listalla tänä kesänä kun Perniössä olimme mutta aika loppui kesken. Ehdimme nähdä Perniön kirkon, Nostalgia Automuseon ja sekä Latokartanonkosken luontopolkuiseen. Ensi kesänä uusi yritys ellei sitten talvisunnuntaina tule ajeltua Perniöön. Mielenkiintoista, että perinteiseen paikallismuseoon on tuotu myös taidetta. Hyvä lisä museon antiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa seurata tosiaan tämänkin museon tietoja, miten esim. kesällä taas auki.

      Poista
  2. Kieltämättä kiinnostavalta kuulostava museo. Minkä verran sinulta muuten kului museossa aikaa? Turun seudulla tulee tasasin väliajoin käytyä, niin täytyy pitää tämä kohde mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa. Me olimme varmaan noin tunnin, mutta kyllä luettiin kaikki tekstit rauhassa.

      Poista

Lähetä kommentti