Kannattaako Sysmän kohdalla jarruttaa?

Kotimaata automatkaillessa tulee vastaan paikkakuntia, joista ei oikeastaan tiedä ennakolta mitään. Siinä sitten melkein vauhdissa googletellaan, että mitä täällä voisi olla, että kannattaisiko pysähtyä? Sillä kokemuksella tässä nyt kirjoitan vaikkapa Sysmästä. Monella foorumilla on ylistetty Vääksyn ja Sysmän välistä tieosuutta Pulkkilanharjun kautta. Sitä mekin sitten viime kesänä ajelimme. No, olihan siinä ympärillä järveä ja maisemia. Ehkä täällä lounaisrannikolla on niin tottunut, että tiet menevät veden äärellä, etten nyt oikein saanut tuon tien ylitsevuotavasta ennakkokehusta kiinni. Mutta siis tie kulkee aikanaan sitten Sysmänkin läpi.

Ensimmäisenä kannattaa jarruttaa vanhan meijerin kohdalla. Siinä sijaitsee ihan idyllinen sisustusmyymälän ja kahvilan yhdistelmä, Lintan Kammari



Kahvit juotuasi kannattaa vaikka ihan kävellä vähän keskustan suuntaan, mistä löytyy Sysmässä syntyneen laulaja Olavi Virran muistoveistos Hopeinen kuu. Olavi Virta on toki kuningas vailla vertaa. Enkä ole ollenkaan näköispatsaiden ystävä, joten melkein jopa pidin Kimmo Pyykön veistoksesta. 

Kun Olavi Virran syntymästä oli vuonna 2015 kulunut sata vuotta, tilasi paikallinen Lions Club professori Kimmo Pyyköltä Virran muistomerkin. Kuvanveistäjä Pyykön mukaan Hopeinen kuu on metellinen oodi Olavi Virralle, hänen elämälleen ja lahjakkuudelleen tulkita suomalaista melankoliaa ja unelmia. Veistos on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Teoksen viereisessä taulussa oli tosin käynyt pieni lapsus, siinä kerrottiin Virran kuolleen 75-vuotiaana, oikeastihan hän menehtyi 57-vuotiaana.


Sysmän liikenneympyrästä näkyi myös vanha kirkko. Ja todellakin, täältä löytyi keskiaikainen kivikirkko, joka sattui vielä olemaan avoinna. Kirkko on pyhitetty Pyhälle Olaville ja se on rakennettu 1500-luvun alkupuolella. Kirkosta tehtiin ristikirkko arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan 1830-luvulla. Sisätiloissa ei juurikaan keskiaikaista tunnelmaa ollut, mutta erinomainen opasrouva kuitenkin.

Joitakin keskiaikaisia veistoksia kirkossa on kuitenkin säilynyt. Pyhää Annaa, Olavia ja Jaakobia esittävät veistokset alttarin vieressä ja pieni pyhimyskaappi. Myös krusifiksi on 1500-luvulta. 



Kirkon vieressä on aika vaikuttava, kuten toki aina, sankarihautausmaa. Sankaripatsas on kuvanveistäjä Lauri Leppäsen ja yksittäisiä sankarihautoja sen takana on 338.


Sysmä on yhä itsenäinen kunta, jossa on alle 4000 asukasta, mutta kunnan alueella on suuri määrä vapaa-ajanasuntoja, joten ainakin kesäaikana kunnan asukasluku tuplaantuu. Ja nähtävääkin kunnassa saattaa olla paljon enemmän, mutta nämä paikat oli helppo bongata ihan vaan ohi ajaessa.

 Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Itsekään en Pulkkilanharjun saamaa huomiota täysin ymmärräkään, vaikka ihan kaunista aluetta se toki on, mutta esimerkiksi Punkaharju on huomattavasti näyttävämpi. Usein on Sysmän ohi tullut muuten ajettua, mutta enpä ole tainnut kertaakaan siellä pysähtyä, ainakaan vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja onhan tuo harju toki kaunis, ilmasta otetuissa valokuvissa :-)

      Poista
  2. Sysmästähän löytyi vaikka mitä! Täytyy käydä tutustumassa seuraavan kerran, kun olen mökillä Päijänteen toisella puolen. Mukava postaus.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti