Rettigin palatsin 90 vuotta


 
Aurajoen rannalla sijaitseva Aboa Vetus & Ars Nova -museo sijaitsee upeassa palatsirakennuksessa. Keskellä Turkua sijaitseva komea rakennus on vuosikymmeniä herättänyt kaupunkilaisten huomion, se oli pitkään tunnetun turkulaissuvun yksityispalatsi. Toukokuun 26. päivään saakka museossa voi tutustua talon 90-vuotiseen historiaan esillä olevan Rettigin palatsi 90 vuotta näyttelssä.
 
Vuonna 1928 Aurajoen rannalle Turun keskustaan valmistui näyttävä nelikerroksinen palatsi, tupakkatehtailijan edustava koti, jonka suurta tonttia ympäröi kauttaaltaan muuri.  Poikkeuksellisen komean, klassismia edustavan talon rakennutti tupakkatehtaan omistaja, laivanvarustaja, vuorineuvos Hans von Rettig(1894-1979).
Talon suunnitteli arkkitehti Valter Jung, joka suunnitteli paitsi talon, myös sisätilat ja puutarhan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Nyt museoon kuljetaan Aurajoen puolelta, mutta palatsin pääsisäänkäynti oli Hämeenkadulta.
 
Museossa on vieläkin nähtävissä piirteitä ajasta, jolloin palatsi oli yksityiskäytössä. Näyttely kertoo aika yksityiskohtaisesti huoneiden historiasta  kuvin, piirroksin ja tekstein.
 
Yksityiskodiksi valmistunut Rettigin palatsi muutti muotoaan vasta 1990-luvulla, kun siinä toimiva nykytaiteen ja keskiajan historian museo avautui vuonna 1995. Museossakin on kuitenkin vielä näkyvissä paljon palatsin hienoja yksityiskohtia.


 
Näyttelyn ehkä mielenkiintoisin huone – ainakin minulle ja kuskilleni oli se, jossa entisen Rettigin autonkuljettajan perheenjäsenet muistelivat videoilla talon elämää ja tapoja.

Näyttely Rettigin palatsi 90 vuotta on esillä turkulaisessa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 26.5.2019 saakka.

Seuraa blogia myös Facebookissa.     

Kommentit

  1. Rettigin palatsi on komea paikka Aurajoen varressa. Ihailen aina puutarhaa sieltä toisen kerroksen parvekkeelta ja sitä kaunista suihkulähdettä. Näkymä voisi olla ihan hyvin jostain muualta kuin Suomen Turusta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti