Talvista kaupunkilomailua - Lux Helsinki

 
Kaupunkilomailu talvisessa Suomessa tuottaa välillä omat haasteensa. Museot kun monesti menevät kiinni viimeistään myöhään iltapäivällä, joten ne illat ovat tällaisille ei-ravintoloissa viihtyville aina vähän haastavia. Juuri meille sopiva kaupunkilomakohde onkin pääkaupunki valotaidetapahtuma Lux Helsingin aikaan. Hyvä syy viettää pimeä aika ulkona kaduilla ja on vielä jotain nähtävääkin. Lisäksi ainakin tänä vuonna reitin varrella olevat museotkin olivat avoinna myöhään iltaan saakka.
"We wanted", Tim Etchelles.
"The End of the Digital New Age", Mikko Kunnari
"Trespassing", Immanuel Pax
Tämä valotapahtuma järjestettiin jo yhdennentoista kerran, meille tämä oli kolmas vierailu. Tälläkin kerralla matkustimme nimenomaan valojen johdosta Helsinkiin, maksoimme hotelliyöpymisestä, jätimme rahaa ruokailuistamme, kahvihetkistämme, maksoimme parkkimaksumme ja vingutimme vielä Museokorttiammekin pari-kolme kertaa. Selviä "valomatkailijoita" siis.
 
"Lux Arkkitehtuuri", Ramboll Valostudio
Tänä vuonna Lux Helsinki -tapahtuman teokset oli sijoitettu vajaan 3 km:n reitille Kansalaistorin, Töölönlahden puiston, Taidehallin ja Kansallismuseon maisemiin. Paikka vaikutti hyvältä, sillä vaikka tapahtuma kerääkin todella massoittain katsojia, ei edes lauantaina hyvässä kelissä kulkiessa tullut varsinaista ahdistusta tungoksen johdosta. Parin edellisen vuoden tarjontaan nähden tämän vuoden teokset olivat ehkä hieman pienimuotoisempia, "kansaan meneviä" suuria valoteoksia ei ehkä niin montaa ollut.

"Reflection Studies", Zach Lieberman
Tapahtuma alkoi siis lauantaina 5.1. ja valoteokset ovat esillä keskiviikkoon 9.1. saakka iltaisin klo 17 ja 22 välisen ajan. Kierros alkaa Oodin ja Sanomatalon edustalta ns. Kansalaistorilta ja reitti kannattaa ehdottomasti kiertää opasteiden mukaan. Opasteet ja kartat olivat hyviä, tosin tuhatpäisen ihmismadon liikkeestä ja siten reitistäkään ei juuri voinut erehtyä.
 
Omia suosikkejani reitin varrelta olivat nämä seuraavat teokset.
 
Tämä Musiikkitalon medianäytöllä esitetty taideteos vangitsi katsomaan sen useampaankin kertaan. Moonlight on italialaisen Marco Brianzan videoteos, "jossa kuu sulautuu hiljalleen ympäristöään valaiseviksi pikseleiksi - kuvan kohde katoaa, mutta valonvoimakkuus säilyy samana".Finlandiatalon edustalla ihmiset ilmeilivät toisilleen ja ottivat selfieitä ehkä eniten reitin varrella. Syynä oli ultraviolettivalo, jonka johdosta niin silmät kuin hampaatkin näyttivät hassuilta. Teokset hehkuivat myös merkillistä valoa, joita näköjään oli vaikea vangita valokuviin. Mimmit peinttaa -ryhmän teosten lisäksi esillä oli rekvisiittataiteilija Maikki Pekkalan ja valotaiteilija Lari Suomisen valonsyöjähirviö Violet. Jonka tosin näimme vasta tapahtuma-ajan jo päätyttyä, jolloin tämän teoksen valot olivat vielä "päällä". Violet kun veti tungokseen asti väkeä eteensä varsinaisena tapahtuma-aikana.

 
 
Yllä olevat kuvat ovat teoksesta Large Pendulum Wave, jonka on tehnyt hollantilainen Ivo Schoofs. Tätä teosta jäi katsomaan pidemäksikin aikaa. Teoksessa on 15 eri mittaista heiluria, jotka liikkuivat musiikin tahtiin erilaisia kuvioita. Näiden pallovalaisimia muistuttaneiden heilurien värit vaihtuivat kaikissa sateenkaaren väreissä. 


 
Lux Helsingissä on useana vuonna ollut myös lyhtypuisto, jonka ovat toteuttaneet eri oppilaitokset tai muut. Tänä vuonna lyhtypuisto oli sijoitettu Hakasalmen huvilan ympäristöön. Yksinkertaisen kaunis lyhtypuisto olikin.Näyttävin tämän vuoden teoksista oli Kansallismuseon seinään heijastettu videomäppäys Shelter Seekers. Aiheena oli siirtolaisuus, epätasa-arvo, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden menettäminen. Tiedä sitten, kuinka moni meistä teoksen katsojista nämä aiheet teoksesta kokivat, mutta taiteenhan kokee jokainen ihan omalla tavallaan.

Kiitos Lux Helsinki, kalenterimerkintä ensi vuodelle on jo tehty. Lisätietoa tapahtumasta, sen teoksista ja reitistä löytyy täältä.

Kommentit