Talvinen sunnuntaipäivä Raumalla

Olen usein ennenkin kirjoittanut Vanhan Rauman ainutlaatuisuudesta. Asiaa ei voinut taaskaan olla ajattelematta, kun vietimme tammikuista sunnuntaipäivää kaupungissa. Aika monessa puutalokaupungissa olen käynyt ja en kyllä yhtään ihmettele Rauman keskusta-alueen kuulumista Suomen harvoihin Unescon maailmanperintökohteisiin. Jotenkin näin talvella, kun on lunta maassa ja kadut käytännössä autioina ihimisistä, korostuu alueen hienous ja mm. puutalojen kauniit värit vielä enemmän.
 
Mitä sitten lähes autiossa kaupungissa voi tehdä? Talvisunnuntaina olivat kaupungin museoista lähes kaikki avoinna, hyvä niin. Ei niissä kyllä ketään muita asiakkaita juuri ollut, joten hiljaista aikaa eletään.
 
 
 
 
Pari kolme kivaa kahvilaa on myös talvipäivinä Vanhassa Raumassa avoinna, oma suosikkini on ehdottomasta Wanhan Rauman Kaffe Bar.
  
Marela on Vanhassa Raumassa sijaitseva museo, joka on Granlundien omistama vanha porvariskoti. Gabriel Granlund oli kaupungin varakkaimpia kauppiaita ja laivanvarustajia. Museon kalustetut huoneet kertovatkin tuosta ajasta ja varallisuudesta. Komeat kaakeliuunit, tapetit ja mööpelit sekä mm. hieno laivanvarustajan konttori vievät hetkeksi aikaan, jolloin raumalaiset purjelaivat kulkivat maailman merillä.
 
 
 
  
Marelassa järjestetään myös pieniä näyttelyitä. Nyt esillä oli sisällissodasta Raumalla kertova näyttely sekä merenkulkijoiden eksoottisista matkamuistoista kertova näyttely.
 
Torin laidassa sijaitsee kaupungin Vanha raatihuone, jossa myös on museo. Museon alakerrassa esitellään pitsejä - Raumalla kun ollaan. 
 
Yläkerrassa oli nyt esillä näyttely kaupungin ensimmäisistä vuosisadoista. Kaarle Knuutinpoika Bonde, joka oli Itämaan eli Suomen läänien hallitsija, antoi raumalaisille porvareille ensimmäisen privilegiokirjeen 15.4.1442. Raumalaiset porvarit saivat täten samat oikeudet käydä kauppaa kuin turkulaiset porvarit. Raumasta tuli tuolloin silloisen keskiaikaisen Suomen viides kaupunki Turun, Viipurin, Ulvilan ja Porvoon jälkeen. Tästä ajasta sai vähän lisäselvitystä raatihuoneen näyttelystä.
 

Vanhassa Raumassa sijaitsee myös Rauman taidemuseo, jossa tällä kertaa emme kuitenkaan käyneet, vaikka sekin olisi ollut talvisunnuntainakin avoinna. Vähän vanhan keskustan ulkopuolella sijaitsee upea Rauman Merimuseo, joka talviaikana on avoinna pääsääntöisesti vain lauantaisin. Me kuitenkin ehdimme vielä yhteen museoon - Rafael ja Teresia Lönnströmin kotimuseoon
Tuon museon parasta antia on Lönnströmin tehtailijapariskunnan koti itsessään huonekaluineen ja erilaisine pikkuesineineen ja taideteoksineen. Talo on arkkitehti Jermo Laosmaan suunnittelema vuodelta 1942. Tämä museo on avoinna talviaikana vain sunnuntaisin ja kuukauden ensimmäisenä keskiviikko-iltana.
 
Lähimatkailu todettiin jälleen kerran virkistäväksi ja sittenkin mahdolliseksi myös hiljaisena, tammikuisena sunnuntaina. Ainakin Raumalla.

Kommentit

  1. Raumalla on tullut kyllä käytyä, vaan kesäaikaan! Nuo museot alkoivat kyllä nyt kiinnostamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museot ovat kyllä viehättävät, talviaikana tosiaan kannattaa varmistaa avoinnaolopäivät etukäteen.

      Poista
  2. Minäkin olen käynyt Raumalla vain kesäisin. Museoista ainoastaan Merimuseo ja Vanha raatihuone ovat tuttuja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On myös kaunis talvikaupunki, kesällä toki enemmän tapahtumia ja nähtävääkin.

      Poista
  3. Hienot kuvat!
    Tuskin maltan odottaa, että pääsen kesällä Raumalle, sillä viime visiitistä on vuosia. Rauma on niin hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Rauma on kyllä. Meiltä on vain 50 km, ja Raumasta on tullut sellainen "kahvittelukaupunki", kun haluaa lähteä vähän katselmaan kaunista.

      Poista

Lähetä kommentti