Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa

Sastamalan vanhojen talojen tapahtumassa heräsi ajatus lähteä käymään tänä viikonloppuna Loviisassa. Loviisahan taitaa olla näiden avointen talojen tapahtumien edelläkävijä, josta muut järjestäjät vuorollaan ovat käyneet ottamassa oppia. Ja niin vaan meille tuli lauantaina mahdollisuus ajella päiväksi Loviisaan. Viimeksi olimme tässä tapahtumassa vierailleet kuusi vuotta aikaisemmin.
Loviisan Wanhat talot -tapahtuma on kaksipäiväinen ja tapahtumaan liittyy todella runsaasti erilaista oheisohjelmaa. Osa kohteista on ns. etäkohteita eli Loviisan keskustan ulkopuolella. Tapahtuman pääsylippu, ranneke, joka olisi ollut voimassa koko viikonlopun, maksoi 18€. Päivän aikana kodit ja kohteet ovat avoinna klo 10-17, joten yhden päivän aikana ei kovinkaan paljoa ehdi - toisaalta ei kyllä jaksa omaksuakaan.
 

Loviisan tapahtuman plussia ja miinuksia minun mielestäni:

+ laajin, tunnetuin ja vanhin aiheeseen liittyvä tapahtuma Suomessa
+ paljon oheisohjelmaa, runsaasti antiikki-, kirpputori- ja keräilymyyntiä
+ hyvät opasteet ja järjestelyt, totuttu suuriin kävijämääriin
+ paljon kohteita lähekkäin, kävellen ehtii jo moneen paikkaan
 
  
+ paljon ihania pihakahviloita
+ kohteita on paljon, joten varmaan riittää katsottavaa vaikka jokavuosittaiseen käyntiin
+ Suolatorin perinnerakentamiseen liittyvät myyntikojut
+ Loviisa on sopivan kokoinen, kaunis kaupunki
+ kohteet pääasiassa yksityiskoteja, ja vieläpä kivan persoonallisia
 
 
+ Loviisassa oli paljon kivoja pihoja, puutarhoja ja niissä vanhoja puutarhakalusteita
+ Loviisassa on panostettu katujen ja puistojen viihtyisyyteen, on räsymattoja - aitoja ja maalattuja, komeita kukkaistutuksia ym.

Joitakin pieniä huomioita, joita tuskin voi sanoa miinuksiksi, mutta palautetta kuitenkin:
-tapahtuman kartta osittain epäselvä, monen muunkin vieraan kanssa pohdittiin numeroiden löytymistä luonnossa. Pallukat kartassa välillä ihan väärien katujen varsilla (auttoi, kun keksi katsoa listasta osoitteen ja käyttää Googlemapsia, mutta...)
-tapahtuma on jo ehkä liian suosittu, taloissa ja pihoilla ruuhkaakin
-monessa talossa ei kohdattu lainkaan isäntäväkeä, vartijat tosin joka paikassa olivat hienosti sisäistäneet tervehtimiset ym.
-tästä syystä monessa talossa jäi ehkä kaipaamaan lisää tietoa mm. talon historiasta
-kanssavierailijat, jotka kokivat oikeudekseen arvostella yksityisten ihmisten kotien sisustusmakuja. Välillä tuntui, että heiltä unohtui, etteivät olleet Porin asuntomessuilla, vaan tavallisten ihmisten kodeissa.

 Tässä postauksessa on jälleen paljon kuvia. Esittelen kuvien avulla joitakin itselleni jostakin syystä mieleeni jääneitä kohteita. Kaikkiaan taloja taitaa olla avoinna puolen sataa, me ehdimme vierailla 15:ssä.

 
Helgas-niminen talo (kohteet 16 ja 17) sisältää kaksi asuntoa. Talo on aikanaan ollut matkustajakotina ja sen vanhin osa on rakennettu jo vuonna 1800. Rakennuksella oli moninainen historia. Nyt talo on kahden perheen kotina.
 
 
Villa Engel (kuvat alla - kohde 28) sijaitsee upealla paikalla ns. Vanhan Alakaupungin alueella. Pihalta on komeat näkymät merelle. Talo on valmistunut vuonna 1912.
 
Villa Lilla Gula (kohde 27) on keskustan kaunis puutalo, joka on rakennettu vuonna 1890. Olohuoneen koristeellinen kaakeliuuni oli aikaisemmin ollut Loviisan apteekissa. Persoonallisissa kodeissa on aina mukava vierailla.
Aivan Suolatorin laidalla sijaitseva Vackerbacka (kohde 25) olikin selvästi luovan perheen koti. Tyylikkäästi erilainen sisustus ja käsittääkseni aikamoinen korjausoperaatio talossa, joka oli kärsinyt laajoista vesivahingoista.
1900-luvun alussa venäläisten kylpylävieraiden majoitusta varten rakennettu Villa Aaltonen (kohde 21) oli myös komea. Ja ehkä eniten valokuvattu oli talon puutarha sekä eräänlaisena puutarhamajana toimiva "Mehiläistalo".
 
Viimeisenä jaan kuvia talosta, jossa myös kävimme viimeisenä (kaikista vierailemistamme taloista ei tässä nyt ole kuvia). Lilla Ljuva olikin viehättävä! (kohde 10). En tiedä, mikä talon historia oikeastaan edes oli, sillä esitteessä kerrotaan, että taloon olisi sähkötkin laitettu vasta vuonna 2004. Mutta kauneutta tässä talossa ainakin osataan arvostaa.
Loviisan Wanhat talot -tapahtuma järjestetään vuosittain aina elokuun viimeisenä viikonloppuna.
 Seuraa blogia myös Facebookissa, niin aavistat ehkä, mistä seuraavaksi kirjoitan. 

Kommentit

  1. Onpa ihania taloja! Ja mielenkiintoinen tapahtuma. Täytyy varmaan ensi vuonna tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, on kaikin puolin hyvin järjestetty tapahtuma.

      Poista
  2. Oon käynyt LWT tapahtumassa muutaman kerran ja tykkään kanssa. Kun on useammin käynyt tai muuten ollut Loviisassa, niin siellä on tosi helppo liikkua, eikä nuo kartan virheet haittaa. Siksi en niitä edes huomannut:)) Tänä vuonna en hirveesti ottanut kuvia, kun on ne jokavuotiset suosikit, joissa ei ehkä ole mitään uutta jaettavaa. Mutta ensi vuonna taas uudestaan ja jos joulukodit ovat avoinna niin sinne myös:) Tänä lauantaina on Iitissä Käy Koteihin taphtuma, vain 10 taloa. Paljon pienempi siis kuin Loviisassa, mutta uskoisin, että kiva sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa mukava käydä Iitissä. Ja tosiaan varmaan sitten, kun kaupunki on tutumpi, niin kartan merkitys vähän häviää.

      Poista
  3. Olemme käyneet joka vuosi ihan alusta asti. Molemmat päivät olemme aina paikalla. Ainoa asia mitä toivon on enemmän vessoja.. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kyllä tämä on monessa tapahtumassa se ongelma.

      Poista
  4. Tuosta postauksesi viimeisestä talosta, Lilla Ljuvasta, ja sen nykyisestä omistajasta on ollut Hesarissa juttu 5.11.2016. Kunnostustarve ollut lähes sataprosenttinen. - Tunnistin talon heti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti