Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla

 
Pari kesää sitten kävimme ensimmäistä kertaa Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelassa. Odotukset eivät jotenkaan olleet kovinkaan suuret, mutta tuon paikan miljöö ja tyyli tekivät kuin tekivätkin vaikutuksen. Taidekeskus Salmela sijoittuu kauniille paikalle, aivan Mäntyharjun kirkon ja järven vierelle. Päärakennus on 1850-luvulla rakennettu pitäjäntupa ja näyttelyt jatkuvat ns. Domanderin näyttelyalueella, jossa sijaitsevat mm. Postitalo ja Apteekkitalo. Kauniita vanhoja rakennuksia kaikki.
Salmelan näyttelyissä on joka kesä niin vanhoja tekijöitä kuin uusia nuoria taiteilijoita. Lienee niin, että nuorille taiteilijoille pääsy Salmelaan taitaa olla jonkinlainen ponnahduslauta. Sen verran punaisia lappuja seiniltä löytyi. Alue on kaunis, tyylikkäästi tehty ja siistinä pidetty. Puistossa on veistoksia, pihalla on eri tyylisiä huvimajoja, uimahuonetta, saunaa jne.
 
Tämän vuoden taiteilijoita olivat mm. Pro Finlandialla palkitut taiteilijat, Juhani Linnovaara ja Marika Mäkelä. Omia suosikkejani näyttelyiden yli 20 taiteilijasta olivat mm. seuraavat.
Arvo Siikamäki, Falling in love, pronssi.
Kimmo Schroderus, ruostumaton teräs.
Jakke Haapanen, Talo meren rannalla, serigrafia 2018.
 
Eeva Vesterinen, Häkkilinnun uni, öljy 2017-2018.
Paavo Pelvo, Patteri, öljy 2014
Eräs oma kokonaisuutensa Salmelassa oli Suomen urheilusankarit - muotokuvanäyttely. Jotenkin vähän irrallinen, mutta löysin minä siitäkin osuudesta oman suosikkini. 
Taneli Stenberg, Tero Pitkämäen muotokuva, öljy 2018
Taidekeskus Salmela on tunnettu myös näyttävistä tapahtumista, jotka houkuttelevat paikalle myös niitä naistenlehtien toimittajia. Ehkä syy, miksi pitkään kartoin paikkaa. Taidenäyttelyhän on todella suosittu, juuri tänään uutisoitiin, että kesän näyttelyssä vierailee noin 30.000 asiakasta. Kyllä, kolmekymmentätuhatta. Tuntuu, että joillekin Taidekeskus Salmelan kritisoiminen on kesän päätehtävä, tämä johtuu varmaan paikan kaupallisuudesta. Minä en näe asiassa kauheasti kritisoitavaa. Taidemuseoiden näyttelytoimintahan perustuu aivan eri periaatteisiin kuin tällaisen selkeästi kaupallisen taidenäyttelyn toiminta.

Salmelan näyttelyt ovat avoinna enää tämän viikon, 12.8. saakka.
Jasmina Ijäs, Kodit ja kodinomaiset, akryyli 2017

Kommentit

  1. Kiitos kun pääsin sinun postauksen kautta Salmelaan. Olisin niin halunnut mennä mutta en saanut sitä mahtumaan kesälomaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon muuta kyllä saitkin :-) Kiitos myös niistä vierailuista!

      Poista
  2. Salmela on kumma taidekeskus: kriitikot haukkuvat monet näyttelyt ja yleisö vaan tykkää. Hienoa, että kävijöitä riittää vuodesta toiseen ja että paikka toimii myös nuorten taiteilijoiden ponnahduslautana. Itse tykkään Salmelan monipuolisuudesta. Harmi vaan, kun laittavat ovet joka kesä niin aikaisin kiinni.

    VastaaPoista
  3. Muutama kesä sitten vierailin Mäntyharjulla ja ajatuksena oli käydä tuolla Salmelassa, mutta aika ei riittänyt kun olimme kesäteatterissa joten se sitten jäi. Mukava päästä kurkistamaan millainen paikka on!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti