Vesibussilla Jurmalaan

 
 
Riiasta kannattaa ehdottomasti tehdä päiväretki Jurmalaan, mikäli kaupungissa viettää viikonloppua pidemmän ajan. Etenkin, jos on kesäinen säätila, kuten meidän toukokuisella matkallamme oli. Jurmalaahan on kutsuttu jopa Latvian Rivieraksi!
Riian rautatieasemalta kulkee noin puolen tunnin välein juna kohti Jurmalaa ja junalippu kustantaa huimat 1,40€. Jos pääasia ei kuitenkaan ole halpa hinta, ja olet kiinnostunut leppoisasta merimatkasta, niin kannattaa harkita vesibussimatkaa. Jokirannasta, Riian linnan edustalta, Kristoforosta esittävän patsaan kohdalta, lähtee joka kesäpäivä klo 11.00 vesibussi kohti Jurmalaa. Matkan hinta on 20€ ja matka kestää 2,5 tuntia suuntaansa (voit siis ostaa pelkän menolipunkin).  
 
Vesibussi kulkee ensin pitkin Väinäjokea ohi laajat satama- ja telakka-alueet. Ennen merta vesibussi siirtyy toiseen jokiuomaan, jota pitkin mennään Jurmalaan saakka. Kauniilla säällä kannattaa istua vesibussin katolla katsellen jokivarren maisemia. Vesibussissa on pieni kioski, josta saa juotavaa ja myös wc löytyy. Vene rantautuu Jurmalassa lähelle Majorin rautatieasemaa, josta on helppo kävellä kaupungin keskustaan. Heti ensimmäisenä on Jurmalan kaupunginmuseo (jossa me kävimme nyt vain museokaupassa).
Jurmala on mielenkiintoinen "etelämaalainen" rantakaupunki. Hiekkarantaa riittää kymmeniä kilometrejä. Hiekka on tiivistä, joten aivan rantaviivaakin pitkin pystyy kävelemään, tai vaikka ajamaan pyörällä. Kesällä ranta on varmaan täynnä auringonpalvojia, nyt oli vielä hyvin väljää.
 
Kaupungissa on runsaasti vanhoja puisia pitsihuviloita. Moni niistä on hotellina tai kesäasuntona. Osa vielä kunnostamattakin. Neuvostoliiton aikana monet näistä olivat puolueen käytössä ja pääsivät myös ränsistymään. Kaupungissa on myös useita kylpylöitä.
 
 
Varsinainen kauppakatu (taitaa olla ainoa) on Jomas Iela, joka alkaa Majorin rautatieaseman kohdilta (jonka lähellä on myös turisti-info). Kadun varrella ovat ravintolat, kahvilat, katusoittajat, kauppaliikkeet ja turistikojut.
 
 
Me söimme hyvät salaatit kadun toisessa päässä sijaitsevassa Kompot-ravintolassa ja mehevät kakkupalat De Gusto -nimisessä kahvilassa.
Paluumatkan teimme junalla - sillä 1,40 euron lipulla. Lipun voi ostaa helposti Majorin rautatieasemalta ja matka Riian rautatieasemalle kesti noin puoli tuntia.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Jurmala on oikea kesäparatiisi. Baltiasta löytyy yllättävän paljon ihania rantoja. Jurmala on yksi upeimmista! Me oltiin matkassa autolla, kun kierreltiin Baltiaa. Jurmalaan pitää maksaa erillinen (pieni) maksu, kun sinne ajaa autolla. Olen kirjoittanut blogiinikin juttuja eri paikoista Baltiassa. Ihan kaikkea en ole vielä ehtinyt kirjoittaa.

    Jäänpä seurailemaan blogiasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin siitä pienestä maksusta. Joskus pitää lähteä ajelemaan tuonne enemmänkin. Me olemme olleet automatkoillamme vain Virossa näistä Baltian maista.

      Poista
  2. Pohdin lähteäkö kesällä Riikaan ja tehdä päiväretki Jurmalaan. Aika näyttää. Jos lähden tästä saa vinkkiä Jurmalaan menemiseen.

    VastaaPoista
  3. Tämä olisi kiva! Ihania talovanhuksia, pitkiä hiekkarantoja, mukavat hinnat... Olen käynyt Baltian maista vain Virossa ja sielläkin vain Tallinnassa, joten seutu on minulle toistaiseksi täysin tuntematonta. Kiitos tästäkin vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virossakin Pärnu on vähän vastaava, mutta kyllä Jurmalassa oli vielä "pidemmät rannat".

      Poista
  4. Jurmala on ollut mulla jo pitkään jossai mielen perukoilla ja nyt ajatus saattaa lopulta realisoitua, kun lennän usein Riian kautta. Viimeistään syksyllä pitää ottaa vähän pidempi välilasku (vaikka parin päivän mittainen) ja käydä katsomassa Jurmalan rantoja. Kiitos tästä vesibussivinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riian lentokentältä on noin puolen tunnin (ja 20 euron) taksimatka Jurmalaan. Joten ihan jo pidemmällä vaihdollakin ehtii käymään.

      Poista
  5. Baltian alue on meille aivan koskematonta maaperää. Pikkuserkkuni on asunut tuolla suunnalla ja Jurmalan pitsihuvilat ovat jääneet mieleen hänen postauksistaan. Pitää joku kerta lähteä seikkailemaan tuonnekin suuntaan. Hintataso on ilmeisen ystävällinen toistaiseksi Baltiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä hintataso mielestäni on melkoisesti edullisempi kuin esim. pohjoismaissa tai Keski-Euroopan maissa. Asuminen, julkinen liikenne, syöminen ym.

      Poista
  6. Jurmala oli kyllä mukava paikka, tykkäsimme siitä paljon enemmän kuin vaikkapa Pärnusta. Me yövyimme puutaloalueella ja vietimme onnistuneen illan paikallisen perheen puutarhassa. Voin kuvitella, että merimatka oli kyllä mukava tapa matkustaa sinne! http://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/08/22/jurmalassa-vietimme-yhden-road-tripin-parhaista-paivista/

    VastaaPoista
  7. Olen miettinyt Jurmalaa lasten kanssa, kun siellä on käsittääkseni iso vesipuistokin? Itseäni titenkin houkuttelevat nuo pitsihuvilat ja ranta. :) Pärnu tulee mieleen, siellä on tullut käytyä pari kertaa. Kiitos kulkemisvinkeistä junalla ja vesibussilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että on myös vesipuisto, minä en ole koskaan käynyt vesipuistoissa tai kylpylöissä, joten en osaa niistä kertoa mitään :-)

      Poista
  8. Jurmalassa olisi tosi mielenkiintoista käydä ja todellinen rantakohde lähellä! :D Onpa hyvä tietää, että sinne pääsee noin näpsäkästi Riiasta.

    VastaaPoista
  9. Jurmala on kyllä nätti, mutta jotenkaa se ei kuitenkaan saanut mun sympatioita puoleensa. Ehkä pitäisi käydä uudemman kerran ja toisella asenteella. Kiva vaihtoehto bussille tuo vesibussi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on aina niin pienestä kiinni, että tulee hyvä fiilis.

      Poista

Lähetä kommentti