Kukkaloistoa Raision alppiruusumetsikössä

Erilaisia alppiruusupuistoja on viimeisten vuosikymmenten aikana istutettu ympäri Suomea. Helsingissä sijaitsee yksi puisto ainakin Haagassa, Jyväskylässä on omansa, Elimäellä Mustila jne. Varsinais-Suomen suurin alppiruusupuisto sijaitsee Raisiossa, aivan kaupungin keskustassa.
Alppiruusupuisto sijaitsee Raision lukion takaisessa metsässä. Keskustan risteyksestä, kirkon läheltä on opasteet alppiruusupuistoon. Auton voi jättää Raision lukion parkkipaikalle. Itse olisin kaivannut jonkinlaista opaskylttiä siihen puistoalueen alkuun, jossa olisi esitelty alue ja hieman sen historiaa.
Nettisurffailun perusteella selvisi, että puistoa ryhdyttiin istuttamaan talkootyönä vajaat parikymmentä vuotta sitten. Ensimmäiset alppiruusut istutettiin 1999, sitten 2008 ja viimeksi 2016. Puistossa on nyt yli tuhat alppiruusua ja yli sata eri lajiketta. Lajikkeista teksteissä mainittiin mm. Elviira, Haaga, Hellikki, Kullervo, Mikkeli...
Pääasiassa Raision alppiruusut olivat lilan, punaisen tai valkoisen sävyisiä. Itse en ainakaan nähnyt keltaisia alppiruusuja, joita taas bongasin mm. Haagan puistosta jaetuista valokuvista.
Osa kukinnoista oli tänään, 3.6. jo hieman lakastuneet, toisaalta nuppujakin oli. Eli vielä kannattaa lähteä katsomaan paikkaa, jos lähellä liikutte. Alueella on runsaasti penkkejä, joten retkelle voi hyvin ottaa mukaan myös evästä.
Jostain luin, että puistossa järjestettäisiin myös opastuksia, mutta Raision kaupungin tapahtumasivulla siitä en löytänyt mainintaa. Paikallislehden jutussa mainittiin, että opastus olisi 5.6. (tiistaina) klo 18-20. Raision seudun oppaiden sivuillakin niin kerrotaan, mutta siellä kyllä lukee, että maanantaina 5.6.  Ota siitä sitten selvää.
Joka tapauksessa postilaatikossa on vieraskirja, johon kannattaa jättää puumerkki. Ehkä ensi kesänä on sitten jo kyltit ja tapahtumatiedot paremmin esillä, kun voidaan todistaa, että väkeä käy kauempaakin.
Kesäkuun ensimmäisenä sunnuntai-iltapäivällä alueella oli suorastaan vilskettä.

Kommentit

 1. Ihanan näköinen paikka ja kiva kontrasti, kun on värikkäitä kukkia laitettu tuonne mäntyjen juurelle. Mä oon muuten monesti manannut Suomessa, ihan kotiseudullani sitä, että kivat paikat on niin huonosti merkitty opastein. Joitakin luontokohteita on saanut ihan tosissaan etsiä, kun ei meinaa löytää alkupistettä mistään. Toivottavasti tännekin saadaan kunnon kyltit paikalle!

  VastaaPoista
 2. Enpä tiennyt että Raisiossakin on tuollainen alppiruusupuisto! Hyvältä ja varsin isoltakin tuo näyttää.

  Haagassa ei tietääkseni ole keltaisia alppiruusuja, vaan ne keltaiset ovat lehdettöminä talvehtivia atsaleoja. Kurkkaapa postaukseni täältä, josko kukat näyttäisivät tutuilta: https://johannasuomela.com/2016/06/02/haagan-alppiruusupuisto-piilotettu-paratiisi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sainkin jo lisätietoa noista Haagan keltaisista atsaleoista. Tuolla pitää joskus kyllä käydä myös!

   Poista

Lähetä kommentti