Riian jugend-museo


 
Yksi Riian jugendtyylin arkkitehdeista, Konstantins Peksens rakennutti itselleen oman komean talon vuonna 1903. Arkkitehdin asunto on nyt museona, Riian jugendmuseona. Museoon pääsee soittamalla ovisummeria (julisteesta löytyy koodi) ja astumalla ensin upeaan rappukäytävään. 
 
Uskomattoman upeasti koristeltu kierreportaiden kuilu ja kauniisti maalatut koristeet katossa – niitä on ensin ihmeteltävä. 
Museo on valmistunut vuonna 2009 ja sisäänkäynnistä mennään ensin alakertaan, jossa kerrotaan tyylin ominaispiirteistä, kaupungin jugend-kohteista jne. Tarjolla on erilaisia näyttöjä ja tietoruutuja sekä videoita. 
 
Sitten on myös huone, jossa voi pukeutua aikakauden tyylisiin hepeneihin ja asettua valokuvausstudioon. Kun me vierailimme museossa, oli siellä varsin hiljaista, joten seurueemme sai rauhassa leikkiä huoneessa. Aseteltiin itselaukaisijakuvia varten kameraa, juostiin kuvaan jne. Oli hauskaa!
Museon pääsymaksun lisäksi kannattaa maksaa kahden euron kuvausmaksu. Niin minäkin tein, kun kerran tiskillä oli kameran kuva ja teksti 2€. Ajattelin, että täällä noudatetaan itäeurooppalaista tapaa, jossa museossa tai kirkossa valokuvaamisesta pitää maksaa oma korvaus.  No, siinä aikamme valokuvaushuoneessa touhuttuamme huomasimme, että siellä oli kyllä myös ihan talon puolesta kamera. Ja kas, se minun kahden euron kuvauslupani olikin kuitti, jossa oli viivakoodi , jolla sai otettua sillä ”kunnon kameralla” yhteiskuvan. No, otettiin sitten vielä sekin kuva (kierroksen ensimmäisessä ja samalla viimeisessä huoneessa on sitten tulostin, jossa voi laittaa taas sen viivakoodin ja tulostaa itselleen niitä kuvia. Tai sitten lähettää ne sähköpostissa).

Itse asunto on helmi. Aikakauden henki on niin huonekaluissa, maalauksissa, kaikissa koriste-esineissä, huonekasveissa, lasimaalauksissa.  Museon esineistö ei ole asunnon omistaneen arkkitehdin kotoa, mutta aitoja aikakauden esineitä kuitenkin.
Erityisesti nautin ihastella museon tekstiilejä, joita oli paljon. Asunnosta löytyy myös arkisemmat huoneet, keittiö, ruokakomero, palvelijan huone, vesiklosetti ja kylpyhuonekin. Molemmat viimeiset aikakauden uutuuksia.
 
 
 
Jos aikakauden tyyli ja henki kiinnostavat, niin tätä museota ei Riiassa kannattaa jättää väliin.

Seuraa museota myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Tulipa mieleen tuosta mahdollisuudesta pukeutua ja sitten otetaan valokuva, että olen jossain Suomen museossa törmännyt samaan mutta en muista missä. Kattava otos tuon aikakauden tyylistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuota taitaa olla aika monessa museossa. Ainakin tuo pukeutumismahdollisuus. Se, että saa otatettua valokuvan itsestään ilman omaa kameraa taitaa kuitenkin olla harvinaisempaa.

      Poista

Lähetä kommentti