Taidehallin Nikit

Tämä oli eräänlainen pyhiinvaellusmatka. Outoja asioita kun harrastaa, niin sitä koittaa bongata vaikka taiteilijoita. Niki de Saint Phalle on yksi niistä taiteilijoista, joiden töitä tai näyttelyitä koitan bongailla. Aikanaan siitä kerroinkin jo tässä kirjoituksessani ja täältäkin niitä löytyy.
Nyt tämän ranskalaisen, 2000-luvun alussa kuolleen taiteilijan näyttely on esillä Helsingin taidehallissa. Joten olihan sinne päästävä.
 
Taiteilijan elämä oli vaiherikas ja hän löi itsensä taidemaailmassa läpi 1960-luvulla erilaisilla ampumaperformansseilla. Häntä pidettiin radikaalina, feministisenä ja anarkistisenakin taiteilijana. Tunnetuimpia hänen töistään ovat kuitenkin elämäniloa pursuavat rehevät suurikokoiset naisveistokset, Nanat.
Niki de Saint Phalle, Hirtetty mies, 1988
No, minä kun en ole taidekriitikko vaan bloggari, uskallan esitellä nyt vain näitä värikkäitä veistoksia, ne ovat juuri niitä, joita minä haluan bongailla pitkin Eurooppaa.
Niki de Saint Phalle, Knokken lohikäärmeen malli, 1973
Saint Phallen suuri unelma oli luoda ihailemansa taiteilija Gaudin tapaan oma "Park Güelinsa". 1980-luvun alusta lähtien hän rakensi Italiaan, noin tunnin ajomatkan päähän Roomasta oman puiston, Tarot-puiston. Täällä sijaitsi myös veistos, jonka sisällä hän asui. Nykyään Tarot-puutarha on avoinna yleisölle keväästä loppusyksyyn.
Niki de Saint Phalle, Dianan uni, 1970.

Vilkkaana näyttelysunnuntaina kuulin enemmän kuin yhden käden sormien määrän kommentteja, että missä se puisto on? sinne pitää mennä, miten sinne pääsee? Museokaupan kassalla oli kyllä mustavalkoinen karkea karttamoniste, josta hän ystävällisesti esitteli halukkaille puiston sijaintia. Miten otollista maaperää olisivat nämä näyttelykävijät olleetkaan Italian valtion matkatoimiston järjestämille ryhmämatkoille kyseiseen puistoon. Tai edes houkutteleva Rooma-mainos puistoon matkustamisohjeineen olisi ollut tehokas. No, minä olen matkani puistoon varannut.
Niki de Saint Phalle, Musta Nana ylösalaisin, 1965-66.
Jos nyt satut liikkumaan Helsingissä ennen 20. marraskuuta, niin mene ihmeessä Taidehalliin. Nämä Nanat saavat kyllä niin hyvälle mielelle! Sitä paitsi Taidehalli nyt vaan on niin hieno rakennus muutenkin.
 


Seuraa blogia Facebookissa, niin tiedät, missä liikutaan.

Kommentit

  1. Onhan nuo muodokkaat naishahmot upeita! Iloisia ja hilpeitä! Jäävät nyt kyllä näkemättä Suomessa, kun matkaamme Helsinkiin vasta joulukuun alussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittavan lyhyen aikaa on tämä näyttely - tällaisille ulkopaikkakuntalaisille siis.

      Poista

Lähetä kommentti