Jouluinen Luostarinmäki

 
Tunnin ajomatkan päässä kotoa, kaupungissa, jossa tulee käytyä useamman kerran kuukaudessa, keskellä kaupunkia. Miten sitä unohtaakin, miten ainutlaatuinen paikka Turun Luostarinmäki onkaan.
 
Vartiovuoren laidalla, alkuperäisellä paikallaan sijaitsevat vanhat talot pihapiireineen. Kahdeksantoista korttelia 1700-1800 -lukujen vaihteesta, sisustettuina eri käsityöläisperheiden kodeiksi ja verstaiksi. Museona Luostarinmäki on ollut jo vuodesta 1940 saakka.

Ulkoilmamuseo on varsinaisesti avoinna keväästä syksyyn, jolloin taloissa tapaa myös aitoja käsityöläisiä työssään. Mutta jouluksi museo avaa myös osan rakennuksistaan. Loppiaiseen saakka voi käydä katsomassa vaikka merimiesperheen joulupöytää tai kuparisepän kodin joululeipiä.
Alue on todellakin ainutlaatuinen. Rakennukset ovat kunnossa ja nurkat ovat kaikin puolin siistejä. Olen toki Luostarinmäellä käynyt usein, mutten koskaan talvella. Näin talvella tulee katseltua tarkemmin juuri rakennuksia, koska lehtipuut ja pensaat eivät peitä rakennuksia.
Yhden talon näyttelytilassa oli esillä pienimuotoinen, tekstein ja niihin liitetyin postikortein kuvitettu näyttely uuden vuoden tavoista ja taioista. 
 

Kommentit

 1. Vaikka naapurikaupungissa Luostarinmäki sijaitseekin tunnusta, että tulee käytyä luvattoman harvoin....pitää ottaa ensi kesänä retkikohteeksi..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa, kesällä tietenkin enemmän nähtävääkin.

   Poista
 2. Kiitos kivasta kuvareportaasista. Olin itsekin juuri Turussa ja arvoin missä kävisin Museokortillani. Valitsin Ett Hem -museon draamaopastuksen (kiva oli...), mutta tämä lähes vastaa Luostarinmäellä käymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla. Ett Hem on myös kaunis ja joulunäyttely aina tunnelmallinen. Draamaopastuksella en vielä olekaan siellä käynyt.

   Poista
 3. Kieltämättä mukava paikka. Kelpaa olla töissäkin siellä.

  VastaaPoista
 4. Tämä jäi maaliskuisella Turun visiitillä kokematta, mutta kiva että tuonne pääsee hetken aikaa myös talvisaikaan. Pitäisi järjestää Turkuun reissu joskus keväisin/kesäisin, että tuollakin pääsisi käymään. On haavelistalla.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti