Esko Männikkö Taidehallissa

 
Esko Männikkö on yksi Suomen menestyneimmistä valokuvaajista. Hänen näyttelynsä on esillä tyylikkäässä Taidehallissa Helsingissä. Näyttelytilana Taidehalli on niin tavattoman kaunis. Valo, ikkuna-aukot, simpukan muotoiset lamput, kulunut lattia. Melkein mikä tahansa näyttely näyttää tuossa tilassa hienolta. Männikön näyttely Time Flies on kuitenkin oikeasti hieno. Esillä on jopa kolmesataa valokuvaa mitä erilaisimmissa kehyksissä ja ripustuksissa. Näyttely onkin ripustuksineen hieno kokonaisuus.
Itselleni - ja varmaan ns. suurelle yleisölle - Männikön tuotannosta tutuimpia ovat syrjäseutujen aikamiespoikien realistiset kuvaukset, jotka ovat varmaan luoneet myös omanlaista Suomi-kuvaakin maailmalla. Männikkö valittiin vuonna 1995 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Noita kuvia näyttelyssä katsellessani en voinut välttyä hymähtelyltä, kun vertasin niitä edellisenä iltana katsomaani Satuhäät -ohjelman ihmisiin ja maisemiin.


Esko Männikön kuva Savukoski 1994, sarjasta Naarashauki. Kuva: Esko Männikkö (Kuva: Taidehallin sivuilta)
Männikön valokuvataide on kuitenkin paljon muutakin kuin noita realistisia ihmiskuvia. Olen omassa työssäni jonkin verran tekemisissä erilaisen taiteen - ammattimaisen tai harrastajamaisen - tekijöiden ja ennen kaikkea katsojien kanssa. Yllättävän usein taiteen katsojat arvostavat yhä, kuten yli sata vuotta sittenkin, sitä, että maalaus on valokuvamainen. Näitä Männikön kuvia katsoessa taas lähes unohtui niiden olevan valokuvia. Töistä löytyivät niin "Kuutti Lavoset", "Vermeerit" kuin "Samuli Heimosetkin". 


Taidehallin näyttely on kiinnostanut yleisöä. Nytkin talvisena arkipäivänä kävijöitä oli ihan "kansainvälisesti". Näyttely on esillä maaliskuun alkuun saakka. Mutta ei hätää, näyttely on kesäksi tulossa Turun Taidemuseoon. Onkin mielenkiintoista nähdä, millainen ripustus sinne muodostuu.

Kommentit