Rasvaletti - tavalliselle kaupunkilaiselle tehty näyttely

  
Helsingin kaupunginmuseossa, Hakasalmen huvilassa, on esillä Rasvaletti -niminen valokuvanäyttely.  Aina välillä - pienen paikallismuseon työntekijänä - unohtaa, että ihan samanlaisia paikallismuseoita ne isommankin kaupungin museot ovat. Ja ihan positiivisessa mielessä. Sellainen oivallus siis tuli tässä näyttelyssä. Tämä näyttely oli tehty konstailemattomasti helsinkiläisiä asukkaita varten. Mutta sivutuotteena se voi houkutella myös meitä turisteja.
   
Hakasalmen huvila on miellyttävä paikka. Se on kooltaan sopiva, museokäynti käy helposti ja sinne saa sen takia aika hyvin houkuteltua myös muun perheen. Nostalgiabuumia tai ei, mutta 1950-60 -luvun valokuvat kiinnostavat yleisöä.
  

 
Rasvaletti-näyttely on koottu pääasiassa Helsingin kaupunginmuseon omasta kuva-arkistosta. Yhteen näyttelyhuoneeseen oli myös mukavalla tavalla koottu kaupunkilaisten kotialbumeista kopioituja aikakauden valokuvia.

 
Näyttely tuntui myös kiinnostavan. Väkeä oli liikkeellä paljon. Vanhemmat museokävijät tunnistavat vielä ihmisiä, kauppoja, rakennuksia. Nuoremmat koittavat etsiä tunnistettavia paikkoja. Myös tällaista turistina pääkaupunkia katsovaa kuvat kiinnostivat. Teemoittain esille laitetuissa valokuvissa löytyi tunnistettavaa muotia, urheilusankareita, automerkkejä tai vaan hienoja tyylikkäitä rakennuksia. Yksinkertaisesti, mutta tyylikkäästi toteutettu valokuvanäyttely, jossa joka huoneessa oli myös aikakauden muodin mukaisesti tapetoidut seinät.
  

 

Yksi huone oli sisustettu aikakauden tyylisesti kampaamoksi. Tässä huoneessa olisi voinut kokeilla vaikka saisiko omasta tukasta loihdittua rasvaletin. 

 
Niin, sitä jossain vaiheessa tätä vuotta ryhdyttiin laskemaan vuoden 2013 museokäyntejä. Jatketaan sitten vuoden tappiin saakka. Edellinen kirjoitus, jossa museovierailujani esittelin kertoi, että käyntini oli 58. museovierailu tänä vuonna. Marraskuussa tuli käytyä Budapestissa ja vaikken esitellyt museoita kuin valokuvien avulla, tuli siltä reissulta viisi museota lisää. Olkoon tämä Hakasalmen museokäynti sitten 64. museovierailu tälle vuodelle.

Kommentit

 1. Hei Mari J,
  Naiskuoro Kupliva pitää joulukonsertin Hakasalmen huvilassa. Saako tässä blogissasi olevaa kuvaa jouluisesta huvilasta käyttää konsertista tiedottamiseen?
  Ystävällisin terkuin Sari L, kuorolainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitte käyttää, mainitkaa kuitenkin kuvaaja (Mari Jalava)

   Poista

Lähetä kommentti