Maailmanranta, Reidar Särestöniemi 100 vuotta - näyttely Didrichsenin taidemuseossa
![]() |
Gufitar-äijä katsoi suoraan sieluuni, 1975. |
Taitaa tämän kevään taidemuseotapaus olla Reidar Särestöniemi ja hänen juhlavuoden näyttelynsä. Sen verran uutiskynnys on ylittynyt niin näyttelyistä kertovilla uutisjutuilla kun sitten myös niillä jutuilla "jonottavista helsinkiläisistä". Hyvä niin, ei se ole mistään pois. Reidar Särestöniemi kiinnostaa ja kiehtoo, ja hänen värikkäät ja monenlaista symboliikkaa sisältävät maalaukset todellakin ovat kiinnostavia.
Siellä mekin siis kävimme, Didrichsenin taidemuseossa eräänä suunnuntaiaamuna. Emme jonottaneet, mutta aika pian jo seuraavat kävijät jonottivat. Onneksi kävijämääriä rajoitetaan ihan jo sen takia, että viehättävän museorakennuksen tilat ovat normaalistikin melko ahtaat ja nytkin sisällä oli jo vähän liikaa väkeä. Isokokoisia värikkäitä maalauksia kun pitäisi päästä katsomaan vähän etäältä ja ihan rauhassa.
Kittilän Särestössä syntynyt ja kuollut, elänyt ja maalannut Reidar Särestöniemi syntyi siis sata vuotta sitten, 14.5.1925. Didrichsenit, taidemuseon perustajat tutustuivat Reidariin jo 1960-luvulla. He kiinnostuivat Särestöniemen taiteesta ja ostivat taiteilijalta useita teoksia. He myös välittivät taidetta ja järjestivät 1970-luvulla useita taiteilijan näyttelyitä.
Särestöniemen taide liittyy vahvasti Lapin luontoon, eläimiin, vuodenkiertoon. Maalauksissa on käytetty paljon vertauskuvia ja esimerkiksi itseään taiteilija kuvaa välillä riekkona, välillä ilveksenä.
![]() |
Petrus und Paulus, 1972/1979 |
Tämä nyt esillä oleva näyttely esittelee etenkin näitä luontoaiheisia maalauksia. Teokset ovat joko museon omista kokoelmista tai muiden säätiöiden, museoiden tai yksityishenkilöiden kokoelmista.
![]() |
Lapinkylä jää tekojärven alle, 1973 |
Tämä näyttely on esillä koko kevään 1.6.2025 saakka. Jos haluat bongata lisää juhlavuoden ohjelmaa, niin Rovaniemellä Taidemuseo Korundissa on myös 1.6. saakka esillä näyttely Reidar Särestöniemi 100 vuotta - Sukuni juuret ovat yöauringon maassa. Taiteilijan töitä on esillä kesällä myös Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa sekä Taidekeskus Salmelassa. Ja totta kai siitä Suomen ehkä hienoimmassa taiteilijakoti-museossa eli Särestöniemen museossa.
Olen näköjään blogissani käsitellyt ennenkin Reidaria. Keväällä 2013 oli Turun Taidemuseossa Reidar Särestöniemen näyttely ja saman vuoden syksyllä kävin toista kertaa myös Särestöniemessä.
Seuraa blogia myös Facebookissa.
Nykyään tulee käytyä muutamia kertoja viikossa Helsingissä. Pitänee jonakin päivänä käydä tuolla, mutta ehkä odottelen vielä, joskus myöhemmin ihmisiä olisi sitten vähemmän.
VastaaPoistaEhdottomasti kannattaa poiketa, mutta kannattaa tosiaan odottaa vielä jonkin aikaa, taitaa olla vielä alkuinnostusta.
Poista