Pari päivää Belgian Gentissä

 

Edellisessä postauksessa selvisi se syy, miksi vierailimme Belgian Gentissä. St Bavon katedraalin alttarimaalaus oli siis omasta mielestäni kaupungin merkittävin nähtävyys. Mutta mitä muuta Gentissä nähtiin tai koettiin?  No, jokivarsia ja kanavia löytyi sieltäkin. Kanavaristeilyjä täälläkin on tarjolla, kuten Brüggessä ja myös täällä sellaiseen osallistuimme. Veneet lähtevät pääasiassa Leie-joen rannalta Korelein tai Graslein rannoilta. Jokirantaa, joka avautuu St Michealin sillalta, kannattaa käydä ihastelemassa eri aikoina päivää.



Tästä jokirannasta löytyvät myös idyllisimmät näkymät tässä kaupungissa. Vanhoja kauppiaiden ja sataman rakennuksia torneineen, koristeineen ja tarinoineen. Nyt täältä löytyvät rantaravintolat, vohveli- ja ranskanperunakojut.


Kirkkoja

Se alttarimaalaus sijaitsee aivan Gentin keskustassa olevassa St Bavon katederaalissa. Mutta löytyy niitä muitakin kirkkoja kaupungin keskustasta. Lähimpänä St Bavoa sijaitsee St. Nicholas-kirkko, jonka torni muodostaa St Bavon kirkon tornin ja niiden välissä sijaitsevan kellotornin eli belfryn kanssa hienon tornirivistön. Siinäkin kirkossa poikkesimme sisällä, sivuovesta pääsi itse kirkkotilaan, päätyovesta taidenäyttelytilaan.

St. Nicholas-kirkko

St. Nicholas-kirkko

Nicolas De Liemaeckerin maalaus pääalttarilla esittää kirkon suojelupyhimyksen Nikolauksen nimittämistä Myran piispaksi. Taiteilija oli arvostettu mestari Gentin kirkoissa ja luostareissa.

St Michaelin kirkko

Kun tältä Nikolauksen kirkolta kävelee vielä vähän pohjoiseen, ylittää kaupungin ehkä kuuluisimman sillan, St Michaelin sillan, joka on saanut nimensäkin sen toisella puolella sijaitsevasta kirkosta. St Michaelin kirkkoa ryhdyttiin rakentamaan jo 1440-luvulla, mutta rakennustyöt valmistuivat vasta 1820-luvulla. Kirkon tornista suunniteltiin kaupungin korkeinta, 134 metriä korkeaa, mutta se jäi kesken ja kohoaa nyt vain 34 metriin. Tätä kirkkoa et siis löydä tornin perusteella.Tämän kirkon rakennutti kaupungin oluenpanijat, joiden muodostama kilta oli tämän kookkaan kirkon suurin rahoittaja. 

St Michaelin kirkko

St Michaelin kirkko

Kirkossa on - kuten näissä aina on - lukuisia kuuluisien mestarien maalauksia ja veistoksia. Yksi flaamilaisen taiteen tunnetuimmista teoksista löytyy tästä kirkosta, Anthony Van Dyckin Golgata.

St Michaelin kirkko

Yksi kirkoista, jossa poikkesimme, löytyy Vrijdagmarkt-aukion laidalta. Pitäähän sitä yksi kirkko löytyä niille Santiago de Compostellaan vaeltaneille pyhiinvaeltajillekin, eli Jaakobinkirkko.  

Jaakobinkirkko

Jaakobinkirkko

Jaakobinkirkko

Jaakobinkirkko

Me poikkesimme täällä ehkä sen johdosta, että tämän kirkon ympäristössä järjestetään perjantaisin antiikkimarkkinat - tai kirpputori nyt ainakin. Ja kuten nimikin kertoo, viereisellä aukiolla aina perjantaisin muunlaiset markkinat. Myynnissä oli vaatetta ja ruokaa ja kaikkea niiden välillä. 

Vrijdagmarkt

Vrijdagmarkt

Vrijdagmarkt

Vrijdagmarkt

Kun kävelimme kaupungin taidemuseoon, kuljimme läpi vilkkaan yliopistoalueen. Täällä todellakin oli vilskettä ja nuoria opiskelijoita - ja polkupyöriä! Alueelta löytyy myös yksi kirkko, Pietarinkirkko, joka 1600-luvulla rakennettiin roomalaistyyliin vanhan luostarin raunioille. Tässä kirkossa emme kuitenkaan käyneet sisällä.

Pieni Begijnhof

Jos luit aikaisemman postaukseni samalta matkaltamme Brüggestä, kerroin siinä naisille tarkoitetuista Begijnhof-alueista. Eli luostarimaisista asuinalueista, joita etenkin Flanderin alueella on sijainnut. Asuinpaikkoja naisille, jotka eivät olleet avioliitossa, mutta eivät olleet valmiita tekemään myöskään luostarilupausta. Näitä alueita on useita ja ne muodostavat yhdessä myös Unescon maailmanperintökohteen. Gentissä näitä on kolme ja yksi niistä sijaitsi aivan hotellimme lähellä. Tämä "Pieni Begijnhof" on perustettu 1230-luvulla ja sen kerrotaan olevan parhaiten säilynyt lajissaan Ranskan vallankumousta edeltävältä ajalta. Nyt alueella asuvat tavalliset gentiläiset, mutta alue on suojeltu. 

Graffitikuja

Gentistä löytyy myös monenlaista katutaidetta. Perinteisten muraalien lisäksi kannattaa bongata aivan keskustassa sijaitseva kapea graffitikuja Werregarenstraat. Nytkin kujalta löytyi kaksi graffititaiteilijaa työssään.


MSK - Gentin taidemuseo

 

Gentin Taidemuseo on Belgian vanhin museo ja se esittelee, kuten pitääkin, belgialaista taidetta. Vanhoja mestareita, mutta myös uudempaa taidetta. Satuimme olemaan kaupungissa kuun ensimmäisenä torstaina ja silloin aina museot ovat avoinna iltakymmeneen. Kävimme täällä siis iltamyöhään. 

Hieronymus Bosch, Pyhä Jerome

Edellisessä postauksessa kerroinkin, että tuon kuuluisan Gentin alttarimaalauksen yläpaneelit ovat juuri täällä restauroitavana ja onneksi pari työntekijää oli vielä illallakin työssä eli näimme, miten Aatamia ja Eevaa restauroitiin.


 STAM - Gentin kaupunginmuseo

Matkamme viimeisenä päivänä oli vielä aikaa "kuluttaa", joten aika lähellä rautatieasemaa sijaitseva kaupunginmuseo oli viimeinen kohteemme. Paikka on jälleen historiallinen, 1300-luvulla rakennettu luostari, jonka paikalle museo on aikanaan perustettu ja rakennettu. Nyt jo hyvin moderni museo, jonka läpikävely oli ihan mielenkiintoinen ja esineiden raikaskin asettelu oli mielenkiintoinen.




Kun tulimme hotelliimme Gentissä, pyysin (kuten aina) paperikartan respasta. Vastaanoton nainen ympyröi kartasta yhden kohteen ja sanoi, ettei täällä oikein muuta sitten ole. Se oli linna, Gravensteen. Se nyt sitten jäi näkemättä sisäpuolelta, mutta paljon muuta kaupungista kuitenkin löydettiin.


Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Näyttääpä Gent näissä kuvissa kauniilta kanavineen ja sen varrella olevine upeine rakennuksineen! Ja onhan nuo kirkotkin upeita. Ja todella näyttävä linna, ainakin noin ulkoapäin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti