Brüggen museoita ja nähtävyyksiä

Kuten viime postauksessa tuli selväksi, olimme lokakuun alussa kolme päivää Belgian Brüggessä. Kanavien, oluen ja suklaan lisäksi kaupungissa on myös monia kirkkoja ja myös museoita. Tässä postauksessa siis vähän vinkkejä heille, joita Brügge ja etenkin sen historia kiinnostaa.

Jos vierailee museoissa, kannattaa ehkä hankkia kaupungin oma museokortti, joka on voimassa 72 tuntia ja hinta on juuri nyt 33€. Kannattaa varmaan vähän laskea, mikä omalta osalta kannattaa.

Belfry eli kellotorni

Kaupungin keskustorin eli Marktin laidalla sijaitsee kaupungin ehkä tunnetuin nähtävyys, Belfry. Tällaisia kaupungin keskustojen kellotorneja on Belgiassa ja Ranskassa useita, kaikkiaan 56 niistä muodostavat yhdessa Unescon maailmanperintökohteen. Tämä Brüggen torni on 83-metriä korkea ja se on peräisin 1200-luvulta. 

Torniin pääsee kiipeämään, tosin ainoastaan nousemalla 366 rappusta. Tornin huiupulla olevat kellot, joita on kaikkiaan 47 lyövät palkatun kellonsoittajan toimesta. Me emme torniin kiivenneet, mutta torni kyllä näkyi hienosti eri puolille kaupunkia ja olikin hyvä kiintopiste keskiaikaisilla kaduilla suunnistamisessa.

Groeninge-museo

Tätä museota en jättäisi väliin. Sopivan kokoinen, aivan keskustassa sijaitseva taidemuseo, joka esittelee etenkin niiden taiteilijoiden töitä, jotka ovat juuri Brüggessa jollain lailla kuuden vuosisadan aikana vaikuttaneet. Itse pidin juurikin näistä 1400-1500-lukujen flaamilaisten taiteilijoiden töistä, koska juuri ne olivat tämän alueen ja kaupungin historiaan liittyviä. 

Jan van Eyck, Margareta van Eyckin muotokuva, 1439.

Jan van Eyck, Hans Memling, Hieronymus Bosch jne. Neljän vuosikymmenen takaiset lukion ja yliopiston taidehistorian vanhat diakuvat heräsivät henkiin. Museo oli sopivan kokoinen ja rauhallinen, sen jaksoi hyvin kiertää ja sisäistää tällaisella lomamatkallakin. Käsittääkseni nykyisen museon viereen ollaan juuri nyt rakentamassa uudisrakennusta, joten museo tulee varmaan laajenemaan lähivuosina.

Jan van Eyck, Neitsyt ja lapsi Canon van der Paelen kanssa, 1436.
 
Hieronymus Bosch, Viimeinen tuomio 1486 (yksi taiteilijan kahdeksasta aiheesta maalaamasta triptyykistä).

René Magritte, Assault (Hyökkays), 1932.

Gruutehusmuseo

Tästäkin museosta pidin. Kyseessä on kirkon (Church of our Lady) yhteydessä oleva vanha porvariskoti tai palatsi 1400-luvulta.

Louis Gruuthus

Museo on varakkaan Louis Gruuthusin perheen koti keskellä Brüggeä. Museo esitteli monipuolisesti kaupungin historiaa, mutta omasta mielestäni hienointa oli juuri päästä näkemään tällainen rakennus sisältä keittiötakkoineen, komeine sisäkattoineen tai nahkatapetteineen. 






Gruuthus-museon yläkerroksissa on myös parveke, joka taitaa olla kaupungin hienoin näköalapaikka (ainakin sen kellotornin jälkeen), parveke, jolta on näkymät mm. kaupungin romanttisimmalle Boniface-sillalle.


 

Begijnhof

1200-1500-luvulla Euroopan kaupungeissa muodostui naisten yhteisöjä Begijnhofeja, joissa begiinit asuivat. Begiinit olivat naimattomia naisia tai leskiä, jotka asuivat näissä yhteisöissä. Nämä yhteisöt olivat luostarimaisia, mutta eivät yhtä tarkaan säädettyjä. Asukkaat, naiset, olivat maallikkoja, jotka kuitenkin elivät hyvin hengellistä elämää, eivät kuitenkaan tehneet erityisiä luostarilupauksia. Nämä yhteisöt antoivat yksinäisille naisille turvallisen paikan asua ja elää aikana, jolloin naisen tehtävä oli pääasiassa olla uskollinen vaimo ja äiti. Usein yhteisöissä tehtiin hyväntekeväisyyttä.  



Belgiassa on yhteensä 13 Begijnhofia, jotka on nimetty UNESCO:n maailmanperintökohteiksi. Ne sijaitsevat eri puolilla Flanderin aluetta ja ovat merkittäviä kulttuurihistoriallisia kohteita, jotka kertovat keskiajan uskonnollisesta ja sosiaalisesta elämästä. Näistä 13 UNESCO-kohteesta monet ovat hyvin säilyneitä ja avoinna yleisölle, joten ne ovat myös suosittuja vierailukohteita.

Brüggen vuonna 1245 perustettuun Begijnhofiin pääsee myös vierailulle, tosin portit ovat yöaikaan suljettuina. Alueella on valkoiseksi maalattuja "rivitaloja", joiden pihojen edessä ovat muurit. Rakennukset ovat pääasiassa 1600-1700-luvuilta. Naiset siis ovat saaneet, ja saavat yhä, elää turvallisesti muurien sisällä. Alueella on myös kirkko. Nykyään alueella asuu Pyhän Benedictuksen luostarin nunnia ja myös yksinäisiä naisia. Vaikka alueelle pääseekin vierailulle, turisteja pyydetään kunnioittamaan tätä ainutlaatuista asuinaluetta.


Minnewater

 

No, tämän vinkin olisi varmaan voinut kirjoittaa edelliseen postaukseen, jossa kirjoitin kanavista. Tämän leveän kanavan tai järven sanotaan olevan romanttisin tai kaunein. No, en nyt ihan tiedä, mutta ainakin tästä monet ottivat valokuvia. Paikka löytyy hyvin läheltä Begijnhofia. 

Rozenhoedkaai

 

Brüggessä kaikki on lähellä, joten tällekin paikalle takuuvarmasti eksyt halusit tai et. Tämä lienee kaupungin se "Kodak-point" (onko lukijoissa muita sen ikäisiä, että muistavat nämä turistikohteiden kyltit, jotka Kodak oli valmiiksi laittanut parhaiden valokuvauspaikkojen kohdalle?). Tästä nyt vaan sitten oli otettava ne valokuvat niin aamulla, päivällä kuin illallakin. Tässä ympäristössä oli myös monia ravintoloita ja olutkuppiloita. Sikses hieno paikka.



 Kaupungintalo

Burg-aukion laidalla sijaitseva koristeellinen raatihuone tai kaupungintalo on nähtävyys paitsi julkisivultaan myös sisältä. Talo on myös museona ja ehkä voisin sanoa, että tämän paikan pääsymaksu ei ehkä ihan kohdannut antia. Eipä siinä, kyllähän tuo 1300-luvulla rakennetun talon goottilaistyylinen sali oli komea, mutta eipä talossa juuri muuta sitten vierailijalle ollutkaan. 


Jan van Eyck -aukio

Tämä oli yksi kaupungin monista kauniista aukioista. Aukion ympäristö on ollut aikanaan Brüggen satamaa ja rannan taloissa ovat olleet mm. tullihuoneet ja porvatiston kauppa- ja pakkahuoneet. Aukio on saanut nimensä paikkakunnan omasta kuuluisasta taiteilijasta, jonka patsas aukiolla on.  

Ehkä yksi museo, joka meiltä jäi väliin, olisi ollut vielä erityisen kiinnostava. Sint-Janshospitaal on yksi Euroopan vanhimmista sairaaloista, joka oli toiminnassa 1100-1800-luvuilla. Sairaalan yhteydessä oli kirkko, joka toimi luostarina ja jossa nyt toimii taiteilija Hans Memlingin nimeä kantava museo. Museossa olisi hyvä kokoelma Memlingin maalauksia ja etenkin kuuluisa Pyhän Ursulan relikvaario. Ehkä sitten ensi kerralla?

Sint-Janshospitaalin rakennuksia.

Kaupungissa on lukuisia kirkkoja, mekin kolmen päivän aikana poikkesimme aika monessa sisällä. Niistä kuitenkin seuraavassa kirjoituksessa. 

Seuraa blogia myös Facebookissa

Kommentit