Brügge on myös kirkkojen kaupunki

Belgian Brügge on myös kirkkojen kaupunki, niitä löytyy vähän joka nurkasta. Tässä listaa joistakin, joissa me kolmen päivän kävelyiden lomassa poikkesimme. 

 

Sint-Salvatorskathedraal  

Tämän ohi kävelimme monta kertaa päivässä, sillä kirkko oli lähimpänä hotellia. Sisälläkin poikkesimme, mutta kirkko oli juuri menossa kiinni, joten vierailu jäi vähän lyhyeksi. Tämän kirkon sanotaan olevan Brüggen vanhin. Tornin alaosa lienee 1100-luvulta ja kirkon muut osat ovat sitten valmistuneet seuraavilla vuosisadoilla.




Iso tämä kirkko on, pituutta on yli sata metriä ja korkeutta yli 80 metriä. Kirkon yhteydessä on myös museo tai "aarrekammio", josta löytyy sekä taidetta että vanhoja kirkollisia esineitä. 

Kuoripenkit ovat 1430-luvulta.



Hippolyten marttyyrikuolema, Dirk Bouts ja Hugo van der Goes, 1470-luku

Onze-Lieve-Vrouwekerk (Church of Our Lady)

Tämä kirkko sijaitsee myös aivan kaupungin ytimessä, samassa pihapiirissä ja osittain yhteydessäkin Gruutehuus-museoon. Kirkolla ja museolla on yhteinen lipunmyyntikin. Kirkkoon pääsee tutustumaan myös ilman lippua, mutta jos haluaa käydä kirkon yhteydessä olevassa museossa, on sinne pääsymaksu. 


Vähän vahingossa emme ehtineet käydä tuossa museossa, vaikka siellä olisi ollut mm. yksi harvoista Michelangelon Madonna-veistoksista. 


Tämän kirkon (O.L.V. Kerk) torni kohoaa korkeimmalle kaupungissa, yli 115 metriin.

 

Basiliek van het Heilig Bloed

Katoliseen uskontoon ja perinteeseen liittyvät vahvasti erilaiset pyhät reliikit, pyhäinjäännökset. Ja monissa kirkoissa juuri ne ovat keskeisiä ja niitä varten on tehty arkkuja tai muita hienoja säilytysesineitä. Brüggen kirkko Basilica of The Holy blood kantaa nimensä mukaan pyhän veren perinnettä. Uskotaan siis, että kirkossa on pyhäinjäännös, joka sisältää Jeesuksen verta. Miten tämä reliikki olisi Brüggeen aikanaan tullut, ei kai ole aivan selvää. Koristeellinen putkilo, jossa tuota verta on säilytetty, on valmistettu 1200-luvulla. Tiedetään, että 1290-luvulta lähtien kaupungissa on järjestetty Pyhän veren kulkue, joka tapahtuma yhä järjestetään vuosittain toukokuun lopussa. Tämä aihe näkyy monella tavalla tässä kirkossa.

Alakappeli.

No näimmekö me sitten sitä Jeesuksen verta? No emme, jätimme putkilonkin katsomisen siitä enemmän tunnetta saaville. Putkilo on esillä kirkossa sitä varten tehdyllä alttarilla perjantaisin kolmen vartin ajan ja joka arki-iltapäivä kahden tunnin ajan. 

Tämä huvitti koripallofania :-)

Itse basilika on vähän ehkä piilossakin, vaikkakin keskellä kaupunkia. Sillä se sijaitsee Burg-aukion laidalla raatihuoneen vieressä. Sisäänkäynti on ehkä vähän huomaamatonkin, vaikkakin koristeellinen. Kirkossa on kaksi osaa, ns. alakappeli ja yläkappeli. Alakappeli on yksinkertainen romaanistyylunen ja yläkappeli sitten jo koristeellisempi. Hieno oli myös se portaikko, jota pitkin tähän yläkappeliin noustaan. Kirkon yhteydessä olisi myös museo, jossa olisi etenkin tähän veri-reliikkiin liittyviä esineitä. 


Jeruzalem kerk 

Jerusalemin kappeli on Adornes-suvun, italialaisen Genovasta kotoisin olevan kauppiassuvun, yksityiskappeli. Kappeli vihittiin käyttöön vuonna 1429, ja sen innoittajana toimi Jerusalemin Pyhän haudan kirkko. Arkkitehtuuri, pohjaratkaisu ja pyhäinjäännökset ovat osoitus Adornes-suvun suuresta kiinnostuksesta Jerusalemia kohtaan.  

 

Yksityiskappelia käytetään yhä suvun uskonnollisiin tilaisuuksiin, mutta siellä järjestetään myös mm. klassisia konsertteja. Kirkkoon pääsee myös tutustumaan samalla pääsylipulla kuin Adornesin rakennuttamiin almutaloihin tehtyyn näyttelytilaan ja talon puutarhaan. 



Adornes-suku oli tullut Brüggeen Italian Genovasta. He rakensivat talonsa ja tämän kappelin tälle paikalle 1400-luvulla. Kirkon yhteydessä sijaitsee myös Adornesien rakennuttamia almukoteja. Nämä olivat tavallaan rivitaloja, joissa oli useita pieniä hellahuoneita, joita varakkaat kauppiaat rakensivat hyväntekeväisyytenä "almuina" köyhille tai sairaille. 



Kaksi edellistäkin postausta käsittelevät lokakuista Brügge-matkaamme. Seuraavaksi suunnataan postauksissa vielä Belgian Gentiin. 

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Tästä kaupungista olisi voinut lukea, ja katsoa kuvia useammankin artikkelin verran. Toki Gent on kiinnostava myös. Tässä olikin mielenkiintoisia kirkkoja. Itseäni aina ihmetyttää upeat kirkot, joita ihmiset ulkoapäin kuvaavat, mutta eivät käy lainkaan sisällä. Minusta sisätilat ovat huomattavasti kiinnostavampia. Toki kirkot ulkoakin ovat näyttäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mikko, kirkot todellakin ovat kiinnostavia - etenkin sisältä.

      Poista

Lähetä kommentti