Antibes Ranskan Rivieralla

Vietimme tänäkin keväänä viikon Ranskan Rivieralla kulkien Nizzasta julkisilla kulkuvälineillä lähiseudulle. Viime vuonna vierailimme Antibesin kaupungissa, niin nytkin. Viime vuoden vierailusta voit lukea tästä

Junalla Nizzasta Antibesiin

Menimme siis Nizzasta junalla Antibesiin, jonne matka Nizzan päärautatieasemalta kestää noin 25 minuuttia ja menopaluulippu maksaa noin kympin. Junia kulkee usein, puolen tunnin välein. Asemalle siis voi vaan mennä, ostaa liput ja tutkia, milloin seuraava juna kulkee kohti länttä (vai etelää?). Paikallisjunan määränpäänä on usein Cannes tai Grasse. Junalipun voi ostaa myös sovelluksen kautta, mutta itse halusin kuitenkin fyysisen matkalipun. Kävimme tällä reissulla kolmena päivänä rautatieasemalla lähteäksemme jonnekin ja joka kerralla lippuautomaatit olivat eri tavalla toiminnassa, tai siis epäkunnossa. Toimivan sinisen SNCF-merkein varustetun automaatin edessä on todennäköisesti jonoa. 

Turistit ihmettelevät, miten se taas toimikaan. Kun sen kerran keksii, niin ostaminen on helppoa. En ole kyllä missään muualla tuollaista automaattia käyttänyt. Automaatissa on rengas, jota kiertämällä voi valita oikean kielen ja laittaa "kursori" muutenkin oikealle paikalle. Sen jälkeen valinta hyväksytään vihreällä napilla. Kun ostaa kahden hengen edestakaisen matkan, tulostuu vain yksi lippu, joka on voimassa yhden päivän. Sen jälkeen pitää vielä päästä porteista asemalaiturille. Niidenkin toiminta on vähän joka kerta erilainen, mutta sinnikkäästi lippua skannaamalla portti jossain vaiheessa kuitenkin avautuu. Sitten oikea laituri ja junaa odottamaan. 

Olimme tarkoituksella juuri torstaina Antibesissa, koska olin lukenut, että siellä on torstaisin erilaisia toreja ja kirpputoreja. Rautatieasemalta kävelimme tällä kerralla kohti kaupungin keskustaa (viimeksi suuntasimme suoraan venesatamaan ja sieltä vanhaan kaupunkiin). Turisti-infosta sai hyvän paperikartan keskustan alueelta, olen paperikarttojen loppumaton kannattaja. 





Place National -aukiolla on siis torstaisin antiikkitori. Näitähän on aina mukava katsella, mitään ostoksia emme kuitenkaan tehneet. Toinen paikka, jossa kerrottiin olevan torstaisin kirppismyyjiä on Jacques Audipertin aukio aivan vanhan kaupungin ytimessä. Nyt siinä oli ennemminkin katutöitä. Erilaista markkinamyyntiä tai etenkin erilaista vaatemyyntiä löytyi myös Place General de Gaulle -aukiolta. 

Antibesissa on myös hieno katettu maalaistori, jossa myyntiä lienee joka aamupäivä, Marche Provincal Massena-kadulla.



Antibesin Picasso-museo

Yksi varsinainen tutustumiskohdekin meillä oli sen kapeilla kaduilla edestakaisin kävelyn lisäksi, Picasso-museo. Kyseessä on aivan meren rannalla vanhan kaupungin laidalla sijaitseva vanha Grimaldi-suvun linnoitusrakennus (kyllä, sama Monacon ruhtinassuku). Espanjalainen Pablo Picasso oli yksi niistä taiteilijoista, jotka ihastuivat Ranskan Rivieran valoon ja maisemaan. Hän vieraili ensimmäisen kerran alueella jo 1920-luvun alussa. Vuonna 1946 Picasso työskenteli muutaman kuukauden ajan tässä Grimaldien linnoitusrakennuksessa, jonka yläkerrassa oli sen ajan hänen ateljeensa. Linnasta oli jo 1920-luvulla tehty museo, eli Picasso sai työskentelytilat museosta. Noiden muutaman kuukauden aikana taiteilija maalasi maalauksia, piirsi piirroksia ja valmisti keramiikkateoksia. Hän itse lahjoitti monet näistä suoraan museolle. Myöhemmin hän lahjoitti myös muita teoksiaan museon kokoelmiin. Antibesin pormestari päätti vuonna 1966, että linnan nimi muutetaan tämän kunniaksi Picasso-museoksi. Taiteilijan kuoltua leski Jacqueline Picasso lahjoitti vielä lisää teoksia museon kokoelmiin.





Museon kokoelmissa on toki muutakin taidetta ja siellä järjestetään erilaisia näyttelyitä. Itseäni kuitenkin kiinnosti eniten se Picasso-osuus, joka löytyi museon ylimmästä kerroksesta. Esillä oli niin maalauksia, piirroksia kuin niitä keramiikkaesineitäkin. 

Tämän kuvan otin huhtikuussa 2023.

Antibesissa kannattaa ehdottomasti kävellä myös venesatamassa ihmettelemässä loistokkaita huvijahteja ja kävellä aallonmurtajan päähän, jossa sijaitsee Nizzan Massena-aukion tolppien päässä istuvat hahmotkin luoneen taiteilijan Jaume Peusan veistos Nomade.

Muista kirjoittamistani Ranskan Rivieran kohteista voit lukea täältä.

Blogi päivittyy satunnaisesti, siksi kannattaa seurata sitä Facebookissa.


Kommentit

  1. Heh, en muista minäkään tuollaista lippuautomaattia missään. Muutenkin lippukäytännöt hieman vaihtelevat maittain. Jossain lippu on voimassa sen tietyn ajan ostohetkestä, jossain puolestaan se pitää leimata, jonka jälkeen se vasta on voimassa. Saa olla tarkkana noiden kanssa. Picasso-museo kuulostaa todella kiinnostavalta kohteelta, mutta luulen, että pyörisin kiinnostuneena maalaistorillakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina pitää vähän ensin tarkkailla muiden käytöstä näillä automaateilla.

      Poista
  2. Ihanan keväisiä ellei peräti kesäisiä kuvia! Nizza on hurmaava paikka ja paljon nähtävää sekä koettavaa. Antibesista olen ajanut useita kertoja junalla vain läpi matkalla muualle mutta ehdottomasti tuo Picasso museo kiinnostaisi myös minua. Lippuautomaatit eivät välttämättä muualla maailmalla toimi samalla "maalaisjärjellä" kuin meillä Suomessa. Sen verran junaa aikoinaan reppureissuilla käyttäneenä ostan lipun mieluummin tiskiltä ihmiseltä kuin luotan automaatteihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, mutta niitä tiskejäkään ei enää juuri ole, edes tuolta Nizzan asemalta ei aina avoinna tiskiä löytynyt.

      Poista
  3. Tässä omaa Nizzan matkaani (noin kuukauden kuluttua) odotellessa on kiva surffailla lukemassa muiden kokemuksia Nizzasta ja sen lähiympäristöstä. Olen toki Nizzassa kertaalleen käynyt, mutta useampi vuosi siitä jo on. Heh, siitä matkasta on kyllä jäänyt mieleen nuo älyttömät lippuautomaatit ja täytyy myöntää että näen jo painajaisia lipun ostosta. :D Olisikohan bussi lopulta kätevämpi vai oliko niissä lipuissa samanlainen rumba, en muista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se loppujen lopuksi on ihan helppoa. Eli kannattaa hankkia se muovikortti ja ladata siihen vaikka 5 tai 10 matkaa valmiiksi. Olisi itsekin vaan pitänyt ottaa selvää ennakolta. Ja kännykkään voi kans ladata sovelluksen, jos tykkää niistä. Ja juna-asemalla kannattaa vaan ottaa rauhallisesti - hyvin se menee. Kirjoitin tosiaan jo viime kevään reissulta aika monta vinkkiä Nizzan seudulta ja vielä tulee lisää kirjoituksia tämänkin vuoden matkalta. Mukavaa matkasuunnittelua sinulle!

      Poista

Lähetä kommentti