Ei mikään helppo nakki, Iiu Susiraja WAMissa Turussa

Ei mikään helpo nakki - on Turussa WAMissa esillä olevan Iiu Susirajan näyttelyn nimi. Se myös kuvaa hyvin katsojan reaktiota, ainakin minun. Olisi aika vaikeaa olla taidearvostelija ja osata kertoa jotain järkevää tästä näyttelystä. Onneksi en ole, vaan voin vain raportoida, kuvailla ja fiilistellä tunnelmiani näyttelystä.

Taiteilija Iiu Susiraja on turkulainen, kansainvälisesti huomiota herättänyt taiteilija, joka on tullut tunnetuksi etenkin valokuvista, jotka on otettu hänen omassa kodissaan ja joissa hän itse on pääosassa. Ensimmäiset omakuvansa hän otti vuonna 2007. Hän valmistui Turun taideakatemiasta vuonna 2012 ja Kuvataideakatemiasta 2018.


WAMin näyttelyssä on laaja kattaus taiteilijan teoksia koko hänen uransa ajalta. Valokuvia, videoita, installaatioita, piirroksia ja uusimpina myös veistoksia. Itse pidin valokuvia kaikkein kiinnostavimpina ja eniten ajatuksia herättävinä. 

Iiu Susiraja Travolta-siivous, 2019 ja Puutarhajuhlat ovat ohi, 2018. Värivalokuva, Turun kaupungin taidekokoelma.
 

Taiteilijalla ei ole ollut tapana esiintyä julkisuudessa eikä hän juuri ole selitellyt taidettaan. Näyttelyssä kannattaakin katsoa video, jossa hän kertoo etenkin uusimmista töistään, veistoksista ja niiden tekotavasta ja -vaiheista.

Iiu Susirajan veistoksia, maalattua alumiinipronssia, vuosilta 2023-2024. Edessä oleva veistos "Kalavale", taiteilijan omistuksessa.
 

Näyttely on luonnollisesti suosittu. Näyttelyä kiertäessä ei voi välttyä tarkkailemasta muita näyttelykävijöitä. Jokaisella on tapansa katsoa ja kommentoida taidetta. Selvästi jotkut seurueet kokivat taiteen humoristisena, vai oliko se vain tapa peitellä hämmennystä? Itse koin etenkin valokuvat ja videot vaikuttavina, ajatuksia herättävinä kaikessa arkisuudessaan ja intiimiydessään. Taiteilijan katse läpäisee valokuvan läpi usein suoraan katsojan mieleen. 

Susirajan teoksia nähtiin viime keväänä New Yorkissa MoMAn galleriassa ja sitä ennen Nino Mier Galleryssa Los Angelesissa. Taiteilijan näyttelyitä on viime vuosina ollut esillä myös Makasiini Contemporaryssa Turussa, SKMU Museumissa Norjan Kristiansandissa ja Kiasmassa. Susiraja on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon vuonna 2023 ja William Thuring -pääpalkinnon vuonna 2019. 


Iiu Susiraja, Gentle Brainwash (Aivopesua hellästi), installaatio, 2024, taiteilijan omistuksessa. Yläkuvassa yksityiskohta samasta teoksesta.

 
Iiu Susiraja, Pikapusu, Hoikka, Nakkipyssy ja Yhteishenki, maalattu PLA-muovi, 2023, taiteilijan omistuksessa.

Näyttely on esillä WAMissa Turussa 12.5.2024 saakka. Tämä on näyttely, joka ehdottomasti kannattaa käydä kokemassa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Tännehän voisi ehtiä. Näyttely vaikuttaa kiinnostavalta. Meillä itse asiassa on muutama Turkuun suuntautuva reissu tulossa, joten siitäkin näkökulmasta täytyy laittaa tämä mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, ja WAM sulkeutuukin tämän näyttelyn jälkeen remontin johdosta joksikin aikaa.

      Poista

Lähetä kommentti