Pitsikaupunki Rauman jouluvaloja

Kuva Vanhan Rauman kadusta, jossa jouluvalot
Arkkitehti Jukka Koivulan suunnittelemat Rauman jouluvalot otettiin käyttöön 2001.

Tätä kanavaa lukeneet jo tietävät oman mieltymykseni Vanhaan Raumaan, tuohon ihanaan Unescon maailmanperintölistattuunkin puutaloalueeseen. Siinä on jotain, mikä jaksaa tuoda hyvän mielen, vaikka olen alueen katuja kävellyt elämäni aikana varmaan satoja kertoja. Tässä kaupungissa ja alueessa on jotain sellaista, jota aina kaipailen, kun haaveilen Keski-Euroopan tai vaikkapa vaan Ruotsin idyllisistä pikkukaupungeista. Ja niin vaan Vanha Rauma teki sen taas. Eilen lähdettiin ihan vaan miehen töiden jälkeen (itse vielä toipumassa pitkällä sairaslomalla leikkauksesta) "kahville Raumalle". Ja miten vielä tänäänkin on hyvä mieli. Osittain toki sen takia, että syyskuusta lähtien olen ollut pääasiassa kotosalla tai ainakin kotikaupungissa, joten tällaiselle se on ollut vähän tuskallista.

Kuva koristeellisesta puurakennuksesta Raumalla

Rauma on viime vuosina halunnut profiloitua joulukaupungiksi, kuten toki moni muukin kaupunki. Vanhassa Raumassa on mitä hienoimmat puitteet tälle "Pitsikaupungin joululle". Historiastaan ja perinteistään Rauma on jo pitkään hyödyntänyt juurikin pitsiperinnettä monella eri tavalla. Ja nyt myös tässä joulukaupunkiteemassa näkyy Rauman pitsi, ihan jo nimityksessäkin. 

Jouluvaloja puistossa Raumalla
Savilanpuiston valaistusta.


Taiteilija Jaakko Niemelän valo- ja ääniteos Kitukrännissä.

Pitsikaupungin jouluun liittyy vaikka mitä tapahtumia, joita on koottu omille sivuilleen, kannattaa kurkistaa. Mutta itseäni viehättää juuri se, millaisena kaupunki näyttäytyy ihan mihin aikaan vaan jouluaikana saapuvalle kävijälle. Onko jotain koettavaa tai nähtävää, vaikkei nyt niin niitä kalentereita olisi tutkinutkaan? Raumalla sitä on. Ainakin tällaiselle, joka rakastaa tyylikkäästi ja taidolla korjattuja ja säilytettyjä puutaloja aitoineen, portteineen ja pihoineen. Asia, josta olen ennenkin vinkannut (ainakin täällä), että kaupunkien nettisivuilta olisi hienoa, jos löytyisi myös vinkit, mistä juuri siinä kaupungissa löytyy kauneimmat kausivalaistukset - ja ne "Instagram-kohteet" - myös talvella. Raumalla tämä on tehty esimerkillisesti - tietoja jouluvaloista löytyy täältä

Tarmo Thorströmin Mandelruusu-pitsiä oleva valoteos Raatihuoneen seinässä.

Pelkästään Vanhan Rauman jouluvalot ovat näkemisen arvoiset. Vaikken yleensä värillisistä valoista innostukaan, juuri tänne nämä vihreät kuuset erilaisine latvakoristeineen sopivat. Rauman torin laidassa kohoaa kaunis joulukuusi "ihan oikean näköisten lamppujen" koristelemana ja vanhan raatihuoneen ovea ympäröi jälleen kerran upea valotaideteos, taiteilija Tarmo Thorströmin Rauman pitsikuvio. 


Torilta lähtee kaunis Vähäraastuvankatu, joka on katettu valoilla ja kadun reunoja koristavat kauniit pienet valaistut kuuset. Kuusikuja johtaa Tammelan tonttumaahan. Vanhaan kaupunkipihaan, jonne on rakennettu kauniisti valaistu tonttupiha. 


Täälläkin järjestetään erilaisia tapahtumia, mutta pihalle voi mennä ihan vaan katselemaan 2.1.2024 saakka päivittäin 9-21 ja valaistuna piha-alue on 14-21 välisen ajan. Vanhan rakennuksen alapohjaan on tehty hauskoja kurkistusikkunoita, joista löytyy etenkin lapsille tutkittavaa ja kuunneltavaa. Kauniisti ja tyylikkäästi toteutettuja.




Piharakennuksen ikkunoista voi kurkistella tonttujen ompelimoa tai puusepänverstasta ja ehkä hienoin on kaunis pulpettikattoinen tiilisauna, jossa tontut jo istuvat löylyssä.



Vanhan Rauman alueella avautuvat myös joulukalenteri-ikkunat, joita meilläkin on ollut tapana käydä viimeistään välipäivinä ihastelemassa. Vanhan Rauman talojen omistajat koristelevat ikkunansa muulloinkin eri vuodenaikojen mukaan ja kalenteri-ikkunoiden lisäksi todella useat ikkunat ovat saaneet mitä hienoimpia koristeita ja valoja ohikulkijoiden iloksi. Tätä perinnettä en mielellään jätä väliin.

Vinkiksi vielä, että kun jouluaika on ohi, järjestetään Raumalla jälleen 10.-13.1.2024 valotapahtuma Lumen, jota sitäkään en jättäisi väliin.


Jos reissaaminen ja mukavat kohteet niin kotimaassa kuin välillä muuallakin kiinnostavat, kannattaa seurata blogin Facebook-kanavaa.



Kommentit

  1. Olen ollut Raumalla vain kerran ja kesällä. Hienosti välittyi joulutunnelma kuvistasi ja tekstistäsi. Upea vanhakaupunki tosiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki kesäinen Rauma on erityisen ihana, mutta upea Vanha Rauma hehkuu myös talvella.

      Poista
  2. On kyllä upean näköistä. Itsekin tykkään jouluvaloista ja ylipäätään valotapahtumista kovasti. Tänään oltiin ihailemassa joulutunnelmaa Hanimassa ja Loviisassa. Haminan valot olivat vaikuttavia ja molemmissa oli hieman eri periaatteelle toteutettu vastaava joulukalenteri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, kun nämä tapahtumat koko ajan lisääntyvät ja tuovat mukavan lisän myös ns. kesäkaupunkien tapahtumatarjontaan.

      Poista

Lähetä kommentti