Mistä löytyvät länsirannikon kauneimmat jouluvalot?

Uudenkaupungin Rauhanpuisto.
Minulla on ollut tässä tämän joulukuun alun aikana mahdollisuus poiketa aika useassa Suomen länsirannikon kaupungissa. Päätin siis samalla katsastaa, minkälaiset joulukadut tai joulukuuset kustakin kaupungista löytyy. Pohjoisin kaupunki, jossa nyt kävin on Pietarsaari ja vertailu päättyy kotikaupunkiini Uuteenkaupunkiin.

 Pietarsaari

 
Aloitetaan siis Pietarsaaresta, joka on kyllä esimerkillisesti osannut tuotteistaa jouluvalonsa. Kaupunki on tunnettu risti, ankkuri ja sydän –aiheisista jouluvaloistaan. Usko, toivo ja rakkaus - jouluvalot juontavat juurensa peräti 1850-luvulle. Tuolloin ei tietenkään kaupungissa vielä sähköjä ollut, mutta symbolit valmistettiin aikaisemmin paperista ja niiden sisällä paloivat kynttilät. Aluksi symboleina olivat vain risti ja ristin ja ankkurin yhdistelmä. Nämä symbolit kuvaavat perinteisen purjelaiva- ja merenkulkukaupungin perinteitä. 
  
Sähköt koristeisiin laitettiin vuonna 1913 ja muutaman vuoden kuluttua symbolien joukkoon lisättiin myös sähkövaloin valaistu sydän. Aikanaan nämä kaupungin pääkadulla Isokadulla olleet valot syttyivät vasta jouluna, nyt ne olivat valaistuna ainakin jo ensimmäisen adventin jälkeisellä viikolla. Ruotsinkielisellä alueella elää vahvasti se perinne, että myös kotien ikkunoissa pidetyt valot syttyvät vasta Lucian päivänä. Pietarsaaressa tutustuin talvituristina vähän paremminkin kaupunkiin, taidan kirjoittaa siitä myöhemmin oman kirjoituksen.
  

Pietarsaaren vanhan raatihuoneen edessä oli myös joulukuusi, joka on yhtäjaksoisesti loistanut nyt puoli vuosisataa. Ensimmäisen kerran joulukuusi kuitenkin pystytettiin sähkövaloin jo vuonna 1906, mutta se perinne eli silloin vain pari vuotta.


Uusikaarlepyy

Seuraava kaupunki etelään olisi sitten Uusikaarlepyy. Siitä ei minulla ola paljoakaan kirjoitettavaa. Olin googlen ja näkemäni varassa. Nettisivuilta löytyi vain kesäisiä tietoja, joten ei auttanut kuin ajella keskustaan. Kirkon läheltä löytyi tori ja sen varrelta joulukuusi. Tuuli tuiverteli ja aurinko vielä paistoi, joten ei voi muodostaa mielipidettä kuusen kauneudesta. Latva kuuselta tosin puuttui. Mahtoikohan olla ihan paikalla kasvava kuusi?

Vaasa

Vaasa edusti tällä reissulla sitä isompaa kaupunkia ja se tietenkin näkyi myös jouluvaloissa. Kaduilla olikin runsaasti valoja, mm. Vaasanpuistikko- ja Hovioikeudenpuistikko-katujen yläpuolella oli paljon valopalloja.
Kauppatorilta löytyi komea ja kimalteleva kuusi. Mutta tämä ympäristö ei nyt millään muotoa kovin idyllinen ollut.
 
Googlettamalla löytyi Ylen uutinen vuoden takaa, jossa kerrottiin, että nämä silloin hankitut uudet led-valot maksoivat yhteensä 100.000 euroa. Mutta pitää myöntää, että kaupungin matkailunkin sivuilta olisi ollut mukava löytää tietoa komeista jouluvaloista.
Hovioikeudenpuistikon valoja taustalla sattumalta upea joulukuisen auringonlaskun värjäämä taivas.

Kaskinen

 
Seuraavana kohti etelää oli sitten pieni Kaskinen. Kasitiellä on nähtävyyskyltti "puutalokaupunki" ja suora pimeä tie johtaa suoraan kohti länttä. Joulukuun pimeässä alkuillassa ajo Kaskisiin oli jotenkin kovin aavemainen. Mitään ei nähnyt, ei yhtään asuintaloa tai kauppaliikettä saati katuvaloa ennen risteystä, jossa teksti "keskusta". Siinä Sale ja ST1. Sen jälkeen aavemainen ruutukaavakaupunki puutaloineen. Tätä tarkoittaa, että joku kaupunki on kesäkaupunki?
No, pienellä googlettamisella löytyi Facebookista, että vartin kuluttua kaupungissa olisi jouluinen tapahtuma kaupunginpuistossa. Enää piti löytää se kaupunginpuisto. Se ei ollut vaikeaa, sillä varmaan kaikki kaupunkilaiset kävelivät tai pyöräilivät heijastinliiveissään samaan suuntaan. Puistossa oli puinen pieni lava ja siinä alkoi juuri virkatun joulukuusen paljastus. Olipa sympaattista!
Kaupunkilaiset olivat yhdessä lähes vuoden ajan virkanneet 15 x 15 cm kokoisia isoäidinruutuja. Niitä oli tähän kolme metriä korkeaan kuuseen mennyt satoja, jopa tuhansia (määrä ei selvinnyt). Opiston puutyöpiiri oli rakentanut kuusen rungon ja paikalliset nuoret musikantit esittivät musiikkia. Mainio kuusi ja sittenkin mainio kokemus tästä aavekaupungista. Ja olihan siellä komea oikeakin joulukuusi!

Kristiinankaupunki

Vaikken ole ollenkaan värivalojen ystävä, yllätin itseni siinä mielessä, että pidin pienen Kristiinankaupungin valoja ihan hienoina! Torin ympäriltä lyhtypylväistä löytyi värikkäitä joulusymboleita ja Raatihuoneenkadun alussa oli kadun yli vedettyjä kransseja, joissa myös oli värikkäitä valoja.
Kristiinankaupungista löytyi ehkä kaunein tämän reissun valaistuista joulukuusista. Yksinkertainen ja valojen lisäksi myös polkakarkki- ja piparikoristeitakin.
Ja onhan se niin, että jos taustalla on kauniita rakennuksia (kuten tuo raatihuone), niin valotkin näyttävät hyviltä.
Kristiinankaupungin nettisivuilla sentään oli talvinen valokuva ja kerrotaan hyvin myös joulunajan tapahtumista. Jouluvaloista en kyllä löytänyt tietoa. Olisi niin mukava tietää, millainen historia niillä juuri tässä kaupungissa on.

Pori

Pori menee nyt vähän samaan kategoriaan Vaasan kanssa, tosin paljon vähemmillä valoilla. Mutta torikuusi ja joku valaistu torilava täälläkin tuli bongattua. Ei juuri kommentteja.

Rauma

Varmaan te, jotka ennenkin olette tätä blogia lukeneet, tiedätte, että Rauma on yksi lempikaupungeistani. Siksi jouluvalotkin näyttävät siellä hyviltä. No, värillisiä nekin tuossa vanhassa Raumassa. Vanhan Rauman kauppaliikkeiden ovia reunustavat myös kauniit valaistut havukranssit. Hienoin valo Raumalla on kuitenkin tuo raatihuoneen oven ympärillä oleva valaistu Raumanpitsi -valokuvio, joka on raumalaisen taiteilija Tarmo Thorströmin luoma.
 
Rauman nettisivuilla on kyllä ilahduttavan hienosti tietoa kaupungin joulutapahtumista, mutta valoista en sieltäkään tietoa löytänyt.

 Uusikaupunki

 
Meidän oman kaupungin jouluvalot näyttävät tältä. Rauhanpuistossa valopalloja ja valaistuja puita, pääkatu Alisellakadulla kranssit ja pallot ja kuusi torilla, kuten se oli sähkölampuin varustettuna jo vuonna 1910. 
 
Ja ehkä kaikkein hienoimpana, valaistu Kaupunginlahti, meri keskellä kaupunkia.

Yhteenvetona voisin todeta, että mikä itseäni miellyttää näissä joulukuusissa tai valoissa ja niiden luomassa tunnelmassa eniten ovat mm. se, miten paikkakunnan luonne ja omaleimaisuus näkyy myös koristelussa. Tässä voittajina selvisivät Rauma ja Pietarsaari. Rauman pitsi myös jouluisena valaistuksena ja Sydämen, ristin ja ankkurin näkyminen niin selkeästi kaupungin jouluajan koristelussa tekivät vaikutuksen.
 

Eikä sille mitään mahda, että kun ympäristö on kaunis, toimii myös valaistus. Tässä taas Rauma ykkösenä, mutta onhan meidänkin kotikaupunkimme valaistukset hienoja. Etenkin tuo torikuusi, jonka takana jyhkeä kirkko, kuin tuomiokirkko konsanaan.
Pisteet menivät myös Pietarsaarelle siinä, että googlettamalla löytyi helposti tietoa myös jouluvalaistuksesta ja sen historiasta. Varmaan aika moneen muuhunkin kaupunkiin on valaistu julkinen joulukuusi tullut jo 1900-luvun alussa, mutta moniko kaupunki korostaa mainonnassaan sitä? Pikkukaupungit voisivat vielä enemmän markkinoida joulutapahtumiaan ja nähtävyyksiään myös talvella - myös nettisivuillaan.

Kommentit

  1. Olipa sympaattista, hillittyä ja tunnelmallista. Olen juuri keskellä Espanjan aivan ylimitoitettuja ja showmaailmaan sovitettuja jouluvaloja, joten vertailukohta oli pysäyttävä. Onneksi olen kohta kotona Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, nämä ovat suureksi osaksi idyllisiä ja ympäristöönsä sopivia. Onneksi.

      Poista

Lähetä kommentti