Mikä sitten on matkailua? - vuoden 2022 reissukoostetta

 

Olen tavallinen kulttuurista, automatkailusta ja uusista maisemista pitävä keski-ikäinen normaalia työtä tekevä keskituloinen (tai ei oma palkkani nyt edes siihen suomalaisten keskipalkkaan ylety). Lomaa on enemmän kuin matkakumppanillani, eli miehelläni, jolla sitä on se tasan viisi viikkoa vuodessa. Itselläni täydet vuodet kunnallisessa työssä olleena sentään muutama viikko enemmän. En ole koskaan käynyt kaukomatkoilla (kerran 25 vuotta sitten NewYorkissa), en koskaan hiihtokeskuksessa (ainakaan, kun siellä on ollut lunta), en käy kylpylöissä, en etelänlomilla, en maailmanympärimatkoilla. En, koska en ole mistään niistä kiinnostunut. Silti olin vuonna 2022 matkoilla 89 päivänä, eli siis lähes neljänneksen vuodesta. Kaikkiaan matkoja kotikaupungin ulkopuolelle tein 57. Suurin osa matkoista tapahtui yhden päivän aikana, mutta yksi matka kesti kaksi viikkoa ja yksi viikon, muutamat sitten yhdestä neljään päivään. Missä sitten matkailin ja miksi?

Laskin viime vuonna Instagramin päivityksissä siis kaikki ne matkat, jotka tein kotikaupungin ulkopuolelle, ihan vaan omasta mielenkiinnostani. Tai oikeastaan myös siksi, että teen näkyväksi myös sen, että matkailua on monenlaista ja sitä tehdään niin monesta syystä. Pientenkin kuntien kannattaa muistaa, että siihen kuntaan voidaan matkailla ihan vaan sen museon, kirkon, hautausmaan tai vaikka koripallopelin johdosta. Näistä myös kannatta kertoa, niihin kannattaa opastaa ja niistä kohteista kannattaa pitää huolta (ja se siisti yleisövessa on kans kova sana). Sillä se matkailija jättää yleensä myös jonkun euron juuri siihen paikkaan. 

Hyvänä esimerkkinä tästä voisi olla se Kihniö. Pieni Kihniö ja sen kunnanjohtaja osallistui omalla pienellä osastollaan keväällä Tampereen kotimaan matkamessuille. Kihniö kiinnosti, koska emme edes tienneet, missä se oli ja niin monessa muussa messujen kohteessa olimme käyneet. Siitä reissusta jakamani päivitys blogin Facebook-sivuilla olikin tämän vuoden julkaisuista kattavin. Eli he saivat ainakin sillä jaolla runsaasti näkyvyyttä. Muistutuksena siis vielä, ettei mikään blogissani tai matkoissani ole ollut sponsoroitua tai minkäänlaista yhteistyötä.


Suurin osa vuoden matkoista tehtiin omalla autolla. Eniten sillä viime vuonna jo 57 vuotta täyttäneellä. Se kun on osa sitä matkailukokemusta. Kahteen automatkaan tarvittiin laivamatkat, nämä olivat myös vuoden kolmesta ulkomaille suuntautuneista matkoista ne kaksi. Laivalla matkustettiin Ruotsiin, toisella kerralla matka ulottui myös Norjaan. 

Yksi matka tehtiin lentämällä, se oli se kolmas ulkomaanmatka, joka suuntautui Tsekin Prahaan ja jonka varsinaisena syynä oli urheilun seuraaminen, Susijengin EM-kisat siis. Junaa käytettiin parilla matkalla, mutta koska kotikaupungista pitää matkustaa noin 70-80 km ennen junaan pääsyä, tarvittiin näilläkin matkoilla sitä autoa. Linja-autossa istuin pari kertaa vuoden 2022 matkoilla.

Työmatkoja minulla on aika harvoin, tänä vuonna matkustin kuusi kertaa jonnekin työni johdosta. Aika usein näihin matkoihin on liittynyt myös jokin museokäynti - sattuneesta syystä. Suurimman osan matkoista tein kuitenkin "kuskin" eli mieheni kanssa. Praha-reissu tehtiin kahdestaan esikoiseni kanssa ja toinen Ruotsi-matkoista ja muutama kotimaanmatkakin ystävien kanssa. 

Suurin osa reissuista on tehty jonkun kulttuuritapahtuman tai -kohteen johdosta. Toki kuvaavaa omassa matkailussani on se, että yleensä yhteen matkaan sopii monia eri elementtejä. Museoita, näyttelyavajaisia, konsertteja, teatteria, romutoreja jne. Valotapahtumien johdosta viime vuonna tein monta matkaa (Rauma kaksikin kertaa, Turku, Pori, Naantali, Porvoo). 


Ehkä poikkeuksena moneen muuhun vuoteen, tehtiin 2022 aika monta matkaa musiikin johdosta. Eräänlainen teema taisi olla se "kohta kuolevia bongaamassa" tai toisaalta sellainen nostalgiateema sinne 1970-80-lukujen lapsuuteen ja nuoruuteen. Lavalla nähtiin mm. Eput, Neljä Ruusua, Ismo Alanko, Lee Rocker, Sherwood Tigers, Agents pariinkiin kertaan, J. Karjalainen, Hector, Jussi Raittinen, The Bobbers... Kaikki niin hyviä ja hyvää mieltä tuottavia tilaisuuksia. 

 

 

 

Urheilun, lähinnä koripallon, johdosta reissattiin ainakin kolme kertaa. Luontoretkeilyä, sukujuhlia, ostoksiakin jne. Ja yksi aika yleinen matkailun syy oli ihan vaan "huvitus". Tähän matkailuteemaan kuuluvat vaikka kahvitteluretket Raumalle, lounasajelut Taivassaloon, kirppiskierrokset jne.

Kyllä sitä rahaakin eri paikkakunnille vuoden aikana tuolla tahdilla sitten jäi. Ostokset olivat enemmän kuin vähäisiä, mutta hyvät kahvilat (joista suurimman osan löysin Instagramin avulla - ihan vaan vinkiksi) ja toki bensa-asematkin saivat meidän rahojamme. Museot ja opastukset (kotimaassa Museokortti ehdoton), konsertit ja eniten sitten taisi mennä niihin yöpymisiin. Vuoden aikana rahaa meni yhteensä 30 hotelliyöhön 18 eri kaupungissa. Hotellikustannuksissa pientä helpostusta on saanut keskittämällä yöpymisiä tiettyihin ketjuihin, jolloin on saanut ilmaisöitä ja voinut hyödyntää edullisia tarjouksia. 

Kuluvana vuonna en ajatellut laskea enää matkojani, mutta mielenkiintoista toki miettiä, että onko tänä vuonna mahdollisuus reissata näin paljon (kun sitä lomaa ei kuitenkaan yhtään enempää ole tänäkään vuonna).


 

 

Kommentit

  1. Varsin kivalta kuulostava vuosi, mutta erilainen kuin itselläni. Meillä nimittäin puolestaan tehtiin lähinnä kaukomatkoja. Täytyy toivoa, että tänä vuonna ei tule enää uusia häiriöitä matkailuun tai muuhunkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä toivomme ja tosiaan, matkailua on niin monenlaista. Teidän matkojanne on ollut mukava seurata, koska ovat niin erilaisia omistamme.

      Poista
  2. Olipa matkailun täyteinen vuosi vaikka ei sisältänytkään maailmanympärimatkoja tms. On hienoa, että pystyy iloitsemaan myös lyhyistä ja lähelle tehdyistä matkoista ja pääsee tekemään sellaisia. Autottomuus ja autonajotaidottomuus on ollut tietoinen valintani, mutta näin seniori-iässä auto kyllä lisäisi lähimatkailua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalta paikkakunnalta olis lähes mahdotonta matkustaa esim. näyttelyihin, teattereihin tai konsertteihin julkisilla kulkuvälineillä, joten jos haluaa tätä virkistystä ja tämän tyylistä matkailua, on auto välttämätön. Kiva, kun kommentoit blogia!

      Poista

Lähetä kommentti