Åre, Ruotsin suurin vesiputous ja Olavin kuolinpaikka. Kesän 2022 roadtrip osa 5

 

Päivän etapilla oli upeita maisemia ja useita kirkkoja. Tämä Mattmarsin vanhan kirkon viereltä.

Ja toivioretkemme Ruotsissa jatkui. Tosin seuraava päätepiste olikin Norjan puolella. Nyt siirryimme sille tielle, jota ne oikeat kävellen tai pyörällä liikkuvat pyhiinvaeltajatkin kulkevat. Ensin Östersundista jatkoimme Åreen. Åre on varmaan kunnon matkailijoille tuttu, koska se taitaa olla Skandinavian suurin hiihtokeskus. Olikin yllättävää tällaiselle sen asian suhteen maallikolle, miten komeat maisemat tällä kohtaa Ruotsissa jo oli. Keski-Ruotsiahan tämä kartasta katsoen on ja samalla leveyspiirillä meidän Vaasan kanssa. Maisema oli todellakin jylhä ja heinäkuun puolivälissäkin oli lumihuippuja. Åren korkein huippu on yli 1300 metrin korkeudessa. Miten upeaa autoilumaisemaa!


Åressa poikettiin pyhiinvaeltajien tavoin kirkossa. Avain oli oven ulkopuolella naulassa, joten sisälle pääsi. 


Tämäkin kirkko on keskiaikainen, rakennettu jo 1100-luvulla. Kirkko on ollut tärkeä juurikin pyhiinvaeltajille matkalla Norjan Stiklestadiin. Kirkkoa laajennettiin 1700-luvulla ja siltä ajalta on kirkon sisustuskin. Hieno oli etenkin tuo lautainen tähtiholvikatto. Kuinkahan moni laskettelija on käynyt kirkossa? - hieno se ainakin oli.



Åresta lähtiessä kannattaa suunnata pienemmälle tielle 322. Tämä on se vanha Olavinreitti. Reitti on ainakin kesäaikana todella kaunis. Tie kulkee vuorten ja jokien välissä mutkitellen ja nousee välillä todella korkealle siten, että maisema muuttuu paljaaksi ja porojakin pitää varoa. Kuski tykkäsi.

Ennen Norjan rajan ylittämistä kannattaa poiketa vielä tältäkin tieltä ja käydä katsomassa Ruotsin Niagaraa.

Tännforsenin vesiputous

Tännforsen on Ruotsin suurin vesiputous, jonka kokonaiskorkeus on noin 38 metriä ja putous kuohuaa noin 60 metrin leveydellä. Tämä on yksi alueen harvoista yhä vapaana laskevista koskista. 


Putous ja sitä ympäröivä alue on nyt suojeltu ja osa Natura-aluetta. Putoukselle johtaa hyväkulkuinen tie ja sen päätepisteestä löytyy paikoitusalue ja kahvila-ravintola. Tästä on noin 500 metrin kävely itse putoukselle. 

 

Stiklestad

Kuten aikaisemmissa matkakertomuksen osissa jo olen kirjoittanut, oli yksi meidän matkamme teema tuo Olavinreitti. Eli seurasimme osittain vanhaa pyhiinvaellusreittiä Sundsvallista Trondheimiin. Norjan puolella Stiklestad on paikka, jonne tuo Olavi, josta myöhemmin tuli se Pyhä Olavi, päätyi. Tuolla hänet otti vastaan talonpoikaisarmeija ja hän sai surmansa "Stiklestadin taistelussa" 29.7.1030. Olavi haudattiin Trondheimin kirkkoon, mutta hänen surmapaikalleen rakennettiin myös kirkko. 

 

Tämä Stiklestadin kirkko rakennettiin siis jo 1100-luvulla. Nykyään kirkon lähelle on noussut kulttuurikeskus hotelleineen. Olimme paikalla sen verran myöhään, että kävimme vain kirkossa, näyttelyt olivat juuri sulkeutumassa. Mutta selvästi Olavista ja historiasta oli otettu "kaikki irti". Paikka nyt on toki ollut vuosisatoja tärkeä pyhiinvaeltajien matkakohde, miksei siis nykyäänkin. 

No, leima passiin saatu ja matka kohti Olavinreitin päätepistettä suoritettiin reissun lähes ainoassa sadesäässä. Trondheimin tuomiokirkon pihalle pääsi onneksi Impalalla sen verran ajamaan, että kuva saatiin. Kaupungista sitten seuraavassa kirjoituksessa.

Roadtripin edellinen postaus löytyy täältä.  Ja seuraava, Trondheimista kertova postaus täältä.

Kommentit

  1. Hienoja ovat kyllä Åren maisemat, itse asiassa ympäri vuoden. Niin ikään Tännforsenin vesiputous on upea ympäri vuoden, eipä taida Suomesta vastaavaa löytyä, vaikka Suomessakin näyttäviä vesiputouksia on.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti