Suomi sata vuotta sitten - Mobilian silmin

1920-luku oli paljon muutakin kuin "iloinen". Ja todellakin, siitä aikakaudesta on jo sata vuotta aikaa. Mobilia on auto- ja tieliikenteen valtakunnallinen vastuumuseo, joka sijaitsee Kangasalla ja siellä avautui maaliskuussa näyttely Suomi liikkeelle 1920-luvulla. Näyttely tuo hienosti esille sen, miten monet asiat juuri sata vuotta sitten muuttivat ihmisten liikkumista ja kulkemista ja sitä myöten avarsivat monen maailmaa.

Autojen määrä kasvoi voimakkaasti juuri 1920-luvun aikana. Linja-autoliikenne muutti arjen liikkumista ja polkupyörät helpottivat päivittäisiä matkoja. Myös moottoripyörät lisääntyivät. Etenkin tavallisten ihmisten maailma avartui linja-autojen ja polkuöyörien lisääntyessä. Yksityisautot pysyivät vielä varakkaiden etuoikeutena. Henkilöautoista olikin 1920-luvulla lähes puolet taksikäytössä. 1920-luvun autot olivat pääasiassa amerikkalaisia. 



Suomi liikkeelle 1920-luvulla -näyttelyssä on esillä aikakauden ajoneuvoja yleisimmistä liikennevälineistä harvinaisempiin yksilöihin. 



Mielenkiintoiden graafi moottoriajoneuvojen määrän kehityksestä 1920-luvulla. Kun vuonna 1922 rekisterissä oli 1754 autoa, oli niitä vuonna 1930 jo lähes 35.000 kpl. Todellakin autoistumisen vuosikymmen.

1920-lukua leimasi toki myös kieltolaki salakuljettajineen ja heidän jahtaajineen. Tästäkin aiheesta, kuten naisista autoilijoina, näyttelyssä kerrotaan.  


Suomi liikkeelle 1920-luvulla -näyttely on vain yksi Mobilian monista näyttelyistä. Museossa on todellakin runsaasti katsottavaa. Tämä näyttely on esillä 18.12.2022 saakka.

Seuraa blogia myös Facebookissa.



Kommentit

  1. Autoilun historia kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Paljon on maailma noista ajoista muuttunut, isovanhempani ovat 30-luvulla syntyneet ja aina mielenkiinnolla kuunnellut heidän tarinoita lapsuudesta, liikkuminen mukaan lukien.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti