Talvimatkailijan Porvoo

Porvoo lienee yksi niistä Suomen kaupungeista, joiden mielletään olevan ennemminkin kesämatkailukohteita. Porvoolla taitaa kuitenkin olla monesta kesäkaupungista poiketen se etu, että se sijaitsee niin lähellä pääkaupunkia, että sinne riittää matkailijoita myös talvella. Tämä taas tarkoittaa sitä, että talvellakin kaupungista löytyy edes jotain matkailijan tarvitsemia palveluja. Edellisessä postauksessa kirjoitin Porvoon valotapahtumasta, mutta mitä muuta kotimaanmatkailija voi tehdä tai nähdä lumisessa Porvoossa?



Porvoon helmi kaikkina vuodenaikoina on tietenkin Vanhan Porvoon kapeat kadut ja aidot vanhat rakennukset puoteineen, kahviloineen ja ravintoloineen. Keskiaikainen kirkko mäen päällä ja se Suomen vanhin raatihuone luovat ainutlaatuisen tunnelman, joka sykähdyttää, vaikka sen olisi monta kertaa kokenutkin.


Vanhan Porvoon monet putiikit ovat tosiaan avoinna myös talvella, samoin kahvilat ja ravintolat. Ravintoloihin kannattaa varmaan etenkin viikonloppuisin tehdä pöytävaraus, ainakin valotapahtuman aikana monessa ravintolassa oli jonoja. Me olimme varanneet ennakkoon pöydän Zum Beispiel -ravintolasta, joka jäi mieleen etenkin ehkä herkullisimmasta leivästä, jota olen syönyt. Aikaisemmin olemme Porvoossa käyneet yleensä salaatilla tai pitsalla Gabriel 1763 -ravintolassa, nyt sen pöydät olivat varatut jo hyvissä ajoin. 

Zum Beispielin maittava annos.






Monesta suomalaisesta kirkosta poiketen Porvoon tuomiokirkko on avoinna yleisölle myös talviaikaan, kannattaa kuitenkin varmistua avoinnaolosta seurakunnan omilta sivuilta

Myös Porvoon viehättävät museot ovat avoinna myös talvisin. Raatihuoneentorilla sijaitsee upea Holmin kauppiaantalo 1700-luvulta. Tällaisia aitoja 1700-luvun kaupunkitaloja ei Suomessa ole liikaa museoitu. Kun katsoo Holmin talon vanhojen ikkunalasien läpi Raatihuoneentorille voi jopa hetken kuvitella, millaista kaupungissa oli 200 vuotta sitten. Toinen aukion museoista sijaitsee kauniissa vanhassa raatihuonerakennuksessa. Porvoon raatihuone on tosiaan Suomen vanhin, vuodelta 1764. Museossa esitellään monipuolisesti Porvoon historiaa ja sen helmi (omasta mielestäni) on Iris-tehtaan tuotteita esittelevät näyttelyt.

Tällä talvivierailulla emme museoissa ehtineet poiketa, mutta olemme niissä useammankin kerran vierailleet. Punainen rakennus raatihuone ja vasemmalla näkyvä vaalea rakennus Holmin kauppiaantalo.
 

Kolmas hieno museo löytyy Porvoon "uudemmalta" puolelta, Runebergien kotimuseo, joka taas on Suomen vanhin kotimuseo. Aitoja 1860-luvun kirjailijakodin esineitä, huonekaluja, tarinoita ja vielä vanhoja huonekasvejakin. Kaikki kolme museota ovat ainakin omaan mieleeni. Porvoon museoista löytyy lisätietoja mm. täältä.

Itselleni oli yllätys, että Porvoon keskustasta löytyi myös laskettelurinne, joten sitä lajia harrastavat ainakin matkailevat Porvooseen myös lumisina talvina.

Me emme harrasta laskettelua, mutta emme myöskään harrasta kylpylöitä. Silti yövyimme Haikon kartanon kylpylähotellissa - koska muutakaan ei ollut nyt tarjolla. 

Ymmärrän, että kylpylä on varmaan suosittu etenkin aikuismatkailijoiden keskuudessa, sillä ainakin näinä aikoja kylpyläajat piti varata ennakolta ja kylpylä oli avoinna ainoastaan majoittuville vieraille ja suuremmaksi osaksi vielä vain aikuisille. Jos siis harrastaa kylpemistä, lienee Porvoo siihenkin hyvä paikka. Ja kyllähän se aamiainen siellä Haikon kartanon puolella oli todella maistuva hienossa ympäristössä. 



Jostain galleraista bongasin myös Porvoon Länsirannan Taidereitin esitteen. Koitimme illan jo hämärtyessä löytää edes osan ulkotiloihin sijoitetusta nykytaiteesta. Tällaisista esitteistä ja kartoista pidän!  

Tommi Toija: Pieni paratiisi ja Kukkulan kuningas, 2021.

Petri Hytönen, Värijuhlat, 2021 (pitäisi kai olla bussipysäkin katos, mutta kovin helposti ei noille penkeille nyt päässyt).

Kislow & Kreemos, Twice, 2015.

Åsa Maria Bengtsson, Magic Stroke, 2018.

Kislow & Kreemos, Twice, 2015.

Porvoossa oli sopivasti omaan makuun katsomista tai tekemistä talvellakin ja kaupunki on silti sopivan kokoinen, "käveltävä" kaupunki. Pitää kyllä myöntää, että tänä talviviikonloppuna kadut ja kujat olivat kyllä melkoisen täynnä lunta ja jäätä!

Taitaa Brunberg kuulua jokaisen Porvoon kävijän ohjelmaan.

Blogia kannattaa seurata myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Minäkin pitäisin Porvoon Länsirannan Taidereitistä! Kotkassa on myös taidetta sijoiteltuna ympäri kaupunkia ja kiersimme kartan avulla etsimässä teoksia. Tarkoitus oli katsoa vain muutama, mutta innostuimme ja kiersimme lopulta kaikki. Todella hauskaa puuhaa ja samalla näkee ympäristöä. En muuten tiennyt minäkään tuosta Porvoon keskustan laskettelurinteestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin taisimme kesällä kiertää osan noista Kotkan julkisista taideteoksista. Myös Kankaanpään pieni kaupunki on panostanut tähän ja on myös esite teoksista.

      Poista

Lähetä kommentti