Pikkukaupungin sairaskertomus

Ville Lenkkeri: Viimeinen pala kinkkua.
Talviloman Mäntän retkellä poikkesimme myös toisessa Serlachius-museoiden kohteessa. Göstasta kirjoitinkin jo viime postauksessani. Gustaf-museo on Mäntän keskustassa, vanhassa Serlachius-yhtiöiden pääkonttorissa sijaitseva museo. Myös tässä museossa on esillä useita näyttelyitä. Yrityksen historiaa esittelee nerokkaasti Paperiperkele-niminen näyttely, jossa emme kuitenkaan nyt käyneet. Olen kirjoittanut näyttelystä aikaisemmin.
Gustafissa jäimme yllätykseksemme tutkimaan lähes sulkemisaikaan saakka Pikkukaupungin sairaskertomus -nimistä valokuvanäyttelyä. Aluksi tuntui, ettei näyttely oikein aukea, sinänsä hienoja valokuvia ihmisistä, monissa sama mies. Mutta kun malttoi tutustua teksteihin ja etenkin istua katsomaan valkokankaalle ilmestyviä kirjoituskoneella kirjoitettuja liuskoja, oli pakko tutustua näyttelyyn vielä uudelleen.
Ville Lenkkeri: Pikkukaupungin sairaskertomus.
Kuvien tekstit oli kirjoitettu oivallisesti vaaleanpunaisiin tai -sinisiin potilaskortteihin.
Suurelle valkokankaalle heijastettiin kirjoituskoneella kirjoitettua tekstiä:
-Taitaa olla jo aika ruveta katselemaan sopivaa arkkua. 
-Alaleuasta poistettu neljä hammasta. Ilmeisesti grillijonossa.
-Näkö ja värinäkö hyvä. Ulkonäkö ei niinkään.Kyseessä on valokuvaaja Ville Lenkkerin näyttely isästään, Mäntässä toimineesta lääkäri Hannu Lenkkeristä. Näyttelyä varten Ville Lenkkeri kuvasi viiden vuoden ajan isäänsä ja myöhemmin hän kutsui mänttäläisiä jo edesmenneen isänsä vastaanotolle kertomaan isään liittyviä tarinoita, juttuja ja sutkausia. Juuri niitä, jotka valkokankaallekin kirjoitettiin. Niitä tuntui riittävän. Tuntuu, ettei nykyään enää voisi missään toimia Hannu Lenkkerin tyylinen lääkäri. Hänellä kun ei kai ollut tapana kaunistella sanomisiaan. Myös miehen oma elämäntapa ei välttämättä ollut kovin esimerkillinen.

Ville Lenkkeri: Aloitus.
Ville Lenkkeri: Elämäntyö.
Ville Lenkkeri: Kuolleet ja toivottomat.
Näyttely oli jotenkin todella lämminhenkinen kuvaus isästä, lääkäristä, paikkakunnan asukkaiden tuntemasta lääkäristä ja ehkä myös eräänlaisesta kylähullusta. Näyttelyä - ja Hannu Lenkkeriä - olemme mieheni kanssa usein tuon näyttelykäynnin jälkeen muistelleet ja nauraneet.
Ville Lenkkeri: Miehen elämä.
Pikkukaupungin sairaskertomus -valokuvanäyttely on esillä Mäntässä 20.5.2018 saakka.

Kommentit

 1. Tuo näyttely on ihan huikea! Valokuvissa on upeaa ajankuvaa ja lääkäri Hannu Lenkkeri on ollut kyllä melkoinen persoona. Ehdottomasti suosittelen käymään jos Mäntässä liikkuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin. Ei ensin oikein edes uskonut, että kyse oli oikeasta henkilöstä.

   Poista
 2. Mekin pidimme tuosta näyttelystä aivan mahdottomasti, ostimme kirjankin siitä ja se on tarkkaan luettu kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Hienot kuvat, mielenkiintoinen henkilö ja hieno näyttelyn toteutus.

   Poista

Lähetä kommentti