Mänttä pelasti talvilomapäivän - taideretkellä

Kun talvilomapäivänä haluaa lähteä jonnekin päivämatkalle ja parinsadan kilometrin säteellä olevien isompien kaupunkien näyttelyt on jo koettu, meinaa usko jo loppua. Mitä kivaa (itseä ja kuskia kiinnostavaa) sitä voisi keksiä? Aika monet pienempien kaupunkien museot kun ovat talvisin kiinni. Mutta onneksi oli Mänttä. Mäntästä löytyy sopiva määrä näyttelyitä, museot, jotka ovat talvellakin iltakuuteen saakka avoinna ja vielä mukava lounaspaikkakin. Sinne siis ajelimme.
Serlachius-museo Göstassa oli esillä useakin eri näyttely. Näistä hersyvin oli ehdottomasti Jiri Gellerin retrospektiivinen FUCK THE WORLD!–näyttely.
Saimme kulkea näyttelytilassa käytännössä kahdestaan, museossa oli helmikuisena iltapäivänä jo sen verran rauhallista. Ja kyllä me kiersimmekin. Nämä pop taiteen teokset kun vaativat yksinkertaisuudessaan ainakin minulta useamman katselukerran. Teokset ovat kaikki yhdessä suuressa salissa, josta saa kokonaiskäsityksen jo tilaan tultaessa portaiden ylätasanteelta.  Näyttelysalia hallitsevat valkoiset, tyhjyyteen päättyvät liukuportaat – ”God says no” – teos on näyttelyn vanhin, se on vuodelta 2001. 
Tämä teos hymyilytti tätä museotyöntekijää ehkä eniten. Do Not Touch The Artwork
Taiteilijalle on tyypillistä leikitellä tutuilla populaarikulttuurista tutuilla hahmoilla, Aku Ankan päällä, Mikin jaloilla ja käsillä, hymynaamalla, ilmapalloilla jne.
Dunkelheit II
Dingdong!
Ehkä taiteilijan piilokamera oli jossain myös tarkkailemassa meitä, kun testailimme mustan pääkallon tai hymynaaman liikkumisia. Kuskin kun oli pakko saada selville, missä teoksia ohjaavat liiketunnistimet olisivat olleet.
Pay on Time Motherfucker
Jiri Gellerin  FUCK THE WORLD!–näyttely Gösta-taidemuseossa Mäntässä 22.4.2018 saakka.

Göstassa oli samaan aikaan esillä myös muita näyttelyitä. Itse koin jonkinlaista samaistumista Riikka Lenkkerin Yötä vasten -teoksiin. Keski-ikäisenä, usein myös unettomia öitä viettäneenä, katsoin teoksia osittain kuin suuria katossa olevia kokovartalopeilejä. Juuri tuolta me yöllä näytämme. Tämä näyttely on esillä 27.5.2018 saakka.
Riikka Lenkkeri, Omakuva aamulla 2018, öljy.
Poikkesimme vielä Mäntän keskustassa sijaitsevaan Gustaf-museoon, mutta siitä ehkä seuraavassa kirjoituksessa.

Niin. Se lounaspaikka. Oli muuten melko hieno vuonna 1938 yhden Serlachiuksen virka-asunnoksi valmistunut funkistalo komeine ikkunoineen. Honkahovin arkilounas maittoi ja maksoi runsaan kympin.


Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, mitä voi olla tulossa seuraavaksi!
Kommentit