Kirkko 1400-luvulta ja kaikkea muuta kivaa Sauvossa

Loppukesällä eräällä pääkaupunkiin tehdyllä ajelulla valitsimmekin tien, joka kulki Sauvon kautta Saloon. Sauvossa poikkesimme komeassa keskiaikaisessa kirkossa sekä aivan huikeassa vintage- ja vanhantavarankaupassa.
Näitä keskiaikaisia kirkkoja olemme tosiaan koettaneet bongailla aina kun vain on ollut mahdollista (reissuauton takapenkillä kun lojuu aina tuo Markus Hiekkasen kirjoittama Suomen keskiaikaiset kirkot -opus). Mitä muuta meillä Suomessa on jäljellä vaikkapa 1400-luvulta? No, muutama linna. Sauvon kirkko on rakennettu 1460-70 –luvuilla ja se omistettiin Pyhälle Clementiukselle.
Alttarin takaisen ikkunan ympärillä on tekstiä, jossa maalausten kerrotaan valmistuneen 1472
Sauvon kirkko on melko hyvin säilyttänyt sitä ilmettä, joka sillä jo keskiajalla oli, se on myös yksi suurimmista keskiaikaisista kirkoista Suomessa. Alttarin edustan katto on upea muodostuen moniruotuisesta tähtiholvista. Itse asiassa Sauvon kirkon tähtiholvien on sanottu edustavan jopa Suomen keskiaikaisen kirkkorakennustaiteen huippua.  Kuten niin monessa muussakin katolisen ajan kirkossa, myös Sauvossa hienot 1470-luvulla tehdyt kalkkimaalaukset peitettiin 1600-luvulla. 1900-luvulla maalauksia on paljastettu uudelleen.
 
Kirkossa on joitakin esineitä, jotka ovat itse kirkkoakin vanhempia. Ne ovat tiettävästi peräisin jo nykyisen kirkon paikalla olleesta puukirkosta. Tällaisia ovat mm. 1200-luvulta peräisin oleva kalkkikivestä valmistettu kasteallas ja alttaripöytänä oleva hautakivi 1390-luvulta.
Alttarin pöytälevynä on hautakivi 1390-luvulta.
Kasteallas 1200-luvulta.

Sauvon kirkon saarnatuoli on sijoitettu lähes keskelle kirkkoa, joten sen takia sen etupuolella olevissa penkkiriveissä on istuinlaudat molemmin puolin. Kirkkokansa saattoi vaihtaa puolta papin siirtyessä saarnaamaan.

Valkoiseksi maalattu Neitsyt Maria -veistos on Saksasta ja on peräisin jopa 1200-luvun lopulta.
Ja löytyipä Sauvosta yllättäen myös kotikaupungin hovimaalari Robert Ekmanin alttarimaalaus 1800-luvulta. Ei tosin enää alttarilta.

Varsinainen piilossa oleva helmi on Sauvossa sijaitseva Alles gute vintage -niminen liike, joka nimensä mukaisesti myy melkein mitä tahansa vanhaa tavaraa. Tai ainakin esineistöä, joka on valmistettu sotien jälkeen. Yritys kiertää myymässä eri tapahtumissa, mutta Sauvon kotipesässä tavaraa riittää.
Liike sijaitsee Sauvon kirkonkylästä kohti Kokkilaa menevän tien varrella. Monenlaista tavaraa ja kauppaa vuosien (lue vuosikymmenten) aikana olen itsekin nähnyt, mutta kyllä tämä vei voiton. Tavaraa on rakennuksen ala- keski- ja yläkerrassa. Vaatetta, hattua, asustetta, huonekalua, koriste-esinettä ja vaikka mitä. Ja palvelukin leppoisan asiantuntevaa.
Kauppa sijaitsee osoitteessa Järvenkyläntie 844 ja sen avoinnaolo kannattaa tarkistaa ennalta Facebookista tai soittamalla.


 Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä nyt mahdollisesti ollaan menossa.

Kommentit

  1. Olipa kaunis kirkko, todellakin. Ja hyvässä kunnossa. Sauvossa ei ole tullut käytyä, ei edes ajettu ohitse. Jos vaikka seuraavassa elämässä ehtisi sinnekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on se ikuinen ongelma, että olisi niin paljon nähtävää ja poikettavaa :-)

      Poista

Lähetä kommentti