Höyryä, rompetta, kromia ja hakkapeliittoja - viikonlopun teemoja

 
Olipa taas aika mukava viikonloppu. Meillä oli mahdollisuus viettää kaupunkilomaa ensin Turussa, josta pääsimme jo ajoissa sunnuntaina jatkamaan matkaamme eteenpäin.
Ennen lähtöämme todistimme vielä Aurajokirannassa vanhan satamajäänsärkijä S/S Turson lähtöä laiturista. Alus oli ollut vierailulla Turssa ja lähti aamulla kohti kotisatamaansa Helsinkiä. Turso valmistui vuonna 1944 ja jo vuoden kuluttua se menetettiin sotakorvauksena Neuvostoliitolle. Kuin ihmeen kaupalla alus oli säilynyt vuosikymmenet ja se saatiin hankittua takaisin Suomeen kymmenisen vuotta sitten. Alus kunnostettiin ja  museoitiin.

Suuntana oli Forssassa jo yli kolme vuosikymmentä järjestetty harrasteajoneuvotapahtuma Pick Nick romutoreineen. Kierros rompetorilla ja näyttelyalueella ja jatkoimme kohti Tammelaa.
 
 
Miten olen voinut elää tietämättä tästä tapahtumasta? Ajoimme kohti Tammelaa Mustialan kartanon ja oppilaitosten kautta. Siltavahti keräsi maksun, joten ei auttanut muu kuin käydä katsomassa, mistä oli kyse.
 
Paikallinen nuorisoseura on myös jo yli kolme vuosikymmentä järjestänyt Hakkapeliittatapahtumaa juuri Mustialan historiallisella alueella. Ideana oli elää viikonloppu 1600-luvun henkeen. Tapahtumia olisi ollut viikonlopun aikana muitakin, mutta me nautimme lähinnä markkinoista.
 
 
 

Keskiaikatapahtumista jo kylläksi saaneena olivatkin piristävät markkinat. Toki myytävät tuotteet saattavat olla saman tyylisiä keskiaikaisten markkinoiden kanssa, mutta esillepano ja myyjien vaatetus oli kuitenkin hieman erilaista. Tyylikkäästi rakennetut myyntikojut, vaatetukset, puffetit, säkkikankaalla peitettyine roskatynnyreineen tekivät kyllä vaikutuksen.
 
 
 
Markkinoilla oli toki koko ajan jotain oheisohjelmaa. Hakkapeliittojen ratsastusnäytöstä, Kuningas Kustaa II Aadolfin vierailu markkinoilla, 1600-luvun musiikkia, katusoittajia, pillipiipareita, lasten näytelmiä, hoviväen kulkuetta jne.
 

 
 
Tämä tapahtuma todellakin pitää muistaa ja tulla joskus ihan ajan kanssa uudelleen.
 

Kotimatkalla saimme vielä toisen "höyrykone-elämyksen". Poikkesimme jätskillä Minkiössä Jokioisten museorautatien varikolla ja asemakahvilassa. Päivän viimeinen höyryjuna palasi juuri talleilleen. Joskus voisi taas tehdä tuollaisenkin junamatkan. Edellisestä taitaa olla kohta jo 20 vuotta aikaa.


 

Jos liikutte kakkostiellä Forssan ja Humppilan välissä, niin poiketkaa tieltä muutama kilometri Minkiölle katselemaan veturitallin aarteita ja aseman tunnelmaa.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä mennään.

Kommentit

 1. Ihana tapahtuma!! Tuolla on todellakin ollut upea tunnelma! Vaatteet, hiusten letitykset, tuliaiskassit, tuoreet herkut, näytökset ja ehkä parasta tuo kuningaspari! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tyylikkäästi tehty kokonaisuus. Tuonne suuntaame varmasti vielä toistekin.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Vaikka tuntuu, ettei missään käy, niin sitten kumminkin näkee paljon.

   Poista
 3. Kiva esittely mun kotikulmien vuosittaisesta superviikonlopusta, kiitos! Nämä tapahtumat kun toistuu vuosittain, ei tule omassa blogissa juuri noteerattua, vaikka huippukivoja ovatkin. Nyt kävimme vain Pick Nickissä - kummasti tällainen ehdottomasti-ei-teknikkafriikkikin unohtuu katselemaan niitä hienoja vanhoja autoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille PickNick on jo vähän liian tuttu, mutta nämä markkinat sitten taas ihan uutta.

   Poista
 4. Kiva postaus , kuvat oli niin hyvät.
  Osallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti