Selvisin hengissä Titanicilta - vierailulla Tallinnan lentosatamassa

Talvilomareissun pääkohteena oli Lentosatama ja siellä esillä oleva Titanic-näyttely. Meren rannalla, Kalamajan alueen lähellä sijaitseva vanha komea vesitasolentokoneiden halli on pari vuotta sitten muutettu merimuseon näyttelyhalliksi. Rakennus ja tila olikin vaikuttava. Museon sisäänkäynnistä noustaan ylös "laiturille", josta saa heti yleisnäkymän valojen ja värien avulla vaikuttavaksi rakennetusta näyttelyhallista.

Yläilmoissa riippuvat lentokoneet, keskitasossa mm. purjeveneet, ruuhet ja muut pienemmät alukset ja alatasossa päähuomio kiinnittyy valtavaan sukellusvene Lembitiin. Näyttelyssä on käytetty runsaasti erilaisia kosketusnäyttöjä ja tekniikkaa. Pääsylipun yhteydessä sai muovikortin, jota vinguttamalla ruutujen edessä olisi voinut lähettää lisätietoa itselleen sähköpostiin. Emme jaksaneet testata, mutta ainakin olisi ollut lisätietoa saatavissa.

Lentosatama on valittu yhdeksi eurooppalaisen museopalkinnon saajaehdokkaista. Voittaja ratkeaa kevään aikana. Museon suosio on myös ollut suuri. Nytkin, talvisena lauantaina saimme aamulla ensin jonottaa jonkun aikaa ulkona, että saimme ostettua liput. Lähtiessämme iltapäivän puolella oli jono kasvanut vielä paljon pidemmäksi.
 
Itse en halunnut mennä ahtaaseen sukellusveneeseen, mutta mies halusi, ja sai jonottaa sinnekin aika kauan.


 



Seurueemme lapset ovat ohittaneet jo varsinaisen "leikkinurkkaiän" , mutta jotain tekemistä heillekin museosta löytyi. Perinteiset kapteeninasuun pukeutumiset ja morsettamiset oli tehty tyylikkäästi. Monessa museossa käyneet nuoremme kaipasivat museosta perinteisiä asioita - toinen Tallinnan laivojen pienoismalleja ja toinen tietoa Estoniasta. Niitä emme täältä löytäneet.


Syy, miksi museoon on nyt talvella ollut näinkin pitkiä jonoja on Titanic-näyttely.

 
Museossa on maaliskuun loppuun asti esillä yhdysvaltalaisen Premier Exhibitionsin tuottama näyttely Titanicin tarinasta. Tähän näyttelyyn saimme vielä sisätiloissa jonottaa noin puoli tuntia. Mutta hyvä niin, sillä näin turvattiin, että Titanic-näyttelyn tiloissa oli mahdollisuus myös nähdä jotain.
 
Mukavan perinteiseen tapaan tehty näyttely eteni pitkälti matkustajien kautta. Pääsylipuksi jokainen kävijä sai kopion Titanicin matkalipusta. Siitä saattoi ennen näyttelyyn siirtymistä tarkistaa, missä luokassa lipun omistaja matkusti.
 
Näyttely esitteli laivan rakentamista, sen suuruusluokkaa, sen lähtövalmisteluja. Melko paljon oli esillä myös aitoja laivaan liittyviä esineitä, kuvia ja tarinoita laivalla matkustaneista henkilöistä. Näyttelyyn oli rakennettu myös hyttejä, käytäviä ja se kuuluisa portaikko kelloineen.
 
 
 

Näyttelyn viimeisessä huoneessa saattoi sitten tarkistaa, miten juuri sen oman matkalipun omistajalle kävi. Kuka selvisi ja kuka hukkui. Minä selvisin! 


Kommentit

  1. Wau! Hyvin rakennettu kokonaisuus vaikuttaa tuo Titanic-näyttely olevan, vähän kaikenikäisille ja molemmille sukupuolille varmasti mielenkiintoista tutkittavaa. Vuodesta toiseen Titanic-tarina vaan jaksaa kiehtoa. Kiitos kierroksesta :) Tuo portaikko on kyllä upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinaisessa kirjoituksessani en edes kehdannut paljastaa, etten ole koskaan edes nähnyt tuota THE elokuvaa. Sen mukaisesti olisi tietenkin voinut kuvauttaa itsensä aijan tyylin mukaisissa vaatteissa.

      Poista
  2. Hyvänen aika! Kiitos tästä! Tonne mun on pakko päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mut pirä kiiret - näyttely on enää tämän kuun.,

      Poista
  3. No meille Tallinna on aika uusi kohde, mutta niin on myös Tartto. Johon kyllä pitää mennä. Tai siis muutenkin Viroon ajelemaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti