Se on Rauma kun haisee!

Niin sanottiin lapsuudessa, kun tuuli sopivasti pohjoisesta ja Rauman paperitehtaan haju tuli tänne puolensadan kilometrin päähänkin. Nykyään sitä hajua en enää ole huomannut - ehkä joskus Rauman ohi ajaessa sen huomaa. Sanottiin myös, että se on se raha, joka haisee.

Aasinsiltaa...
Tänään työpäivä vei Raumalle ja samalla oli tilaisuus tutustua Rauman taidemuseon näyttelyyn. Eli Rauman taidemuseossa on esillä melko komea taidekokoelma, joka on koottu UPM-Kymmenen kulttuurisäätiön kokoelmasta. Näyttely avautui syyskuun lopulla ja sulkeutuu jo 11.11. Eli on esillä enää muutaman viikon. Näyttely juhlistaa Rauman metsäteollisuuden satavuotisjuhlaa. Vuonna 1912 Vuojoki perusti Raumalle sahan, josta raumalaisen metsäteollisuuden lasketaan alkaneen. Sahaa seurasivat selluloosatehdas, telakkateollisuus ja 1960-luvun lopulta lähtien myös paperiteollisuus. Taidemuseon näyttelyssä selviää tämä paikallishistoriallinenkin osuus - niin komeiden historiallisten valokuvien, aikajanan kuin teollisuusalueita kuvaavien taideteostenkin kautta. Tämä osuus tuo mukavan lisän taidenäyttelyyn -. ainakin tällaisen paikallishistoriasta pitävän mielestä.
Elin Danielson-Gambogi: Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa. (Kuva on skannattu museossa myynnissä olevasta postikortista).
Helene Schjerfbeck: tutkielma. (Kuva on skannattu museossa myynnissä olevasta postikortista).

Näyttelyn pääosa koostuu kuitenkin noin sadasta UPM-Kymmenen kulttuurisäätiön omistamasta taideteoksesta. Näyttely etenee kronologisesti suomalaisen taiteen kultakaudelta 1950-luvulle asti. Teokset on aikanaan hankittu mm. Rauma-Repolan, Kymin, Yhtyneiden Paperitehtaiden jne. toimitiloihin - täten ne edustavat myös sitä, mitä milloinkin on haluttu tällaisiin tiloihin laittaa esille. Monet teokset kuvaavat suomalaista maisemaa ja rahoittaja huomioon ottaen - etenkin metsää. Näyttelyn taiteilijat ovat "tuttuja nimiä" suomalaisesta taidehistoriasta. Järnefelt, Danielson-Gambogi, Soldan-Brofelt, Halonen, Schjerfbeck, Sallinen, Ruokokoski, Mäntynen...

Venny Soldan-Brofelt: Pianon ääressä. (Kuva on skannattu museossa myynnissä olevasta postikortista).

Jos siis pitää suomalaisesta "kauniista" ja perinteisestä maalaustaiteesta, kannattaa nyt ehdottomasti käydä Rauman taidemuseon näyttelyssä. Sopivan laajuinen ja sisällöltään informatiivinen näyttely, jonka soisi olevan pidempäänkin avoinna. Näyttelyyn on muuten kaiken lisäksi vapaa pääsy!

Taidemuseossa on samaan aikaan esillä myös Eino Valtosen kokoelma, jossa on esillä myös samojen "tuttujen" taiteilijoiden teoksia sekä mm. mitalitaidetta.

Rauman taidemuseon yhteystiedot löytyvät täältä.

Kommentit