Ezen kukkulalta avautuvat ehkä Rivieran komeimmat maisemat

Noin puolen tunnin bussimatkan päässä Nizzan keskustasta sijaitsee keskiaikainen kukkulalla sijaitseva Ezen kylä. Kylässä vierailee vuosittain suuret määrät matkailijoita, mutta se oli silti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Bussilla mennessä kannattaa lähteä aamulla varhain Nizzan bussiasemalta, sillä silloin ehkä saa itselleen istumapaikan. Bussi tulee varmasti täyteen ja tie on varsin mutkikas, kun se nousee ylös vuoren seinämää. Maisemat ikkunoista tosin ovat komeaa katsottavaa. Bussimatkan hinta ei päätä huimaa, se on paikallisliikenteen taksa eli keväällä 2024 1,70€. Kannattaa käyttää ladattavaa muovikorttia tai puhelinsovellusta. Kuljettajalta ostaessa (vain käteisellä), joudut ostamaan sen kortin myös. Paluumatkan ajankohta tuotti vähän haastetta. Nizzassa olin jo tottunut siihen, että junat ja bussit kulkivat usein, pysäkille kun menee, niin seuraava vuoro tulee pian. Ezen bussipysäkillä jouduimme kuitenkin paluumatkaa odottamaan 1,5 tuntia ja luonnollisesti bussi täyttyi jälleen aivan täyteen. Kannattaa huomioida se, että Ezeen menee myös juna, mutta asema on alhaalla rannassa, josta on melkoinen vaeltaminen vuoren rinnettä tähän kylään eli "Eze villeen".

Ezen kylä sijaitsee siis noin 400 metrin korkeudessa, joten jos mahdollista, kannattaa vierailu tehdä selkeällä säällä. Kaikkein kirkkaimmalla säällä kukkulan huipulta voi erottaa Korsikan saaren. Ezen kylä on kyllä hieno ja ennen kaikkien turistiryhmien purkautumista busseistaan, se oli vielä aamulla kovin rauhallinenkin. Korkeuserot ovat suuret, joten huonojalkaisille paikka ei ole paras mahdollinen. 




Kauniita taloja, kujia, muutamia turistikauppoja ja kahviloita ja ravintoloita. Kirkko ja se hienoin kohde, eli eksoottinen puutarha. Siinä ne nähtävyydet ovat. Kylässä voi kulkea vain jalan, portin sisäpuolelle ei autoilla ole asiaa. 


Ennen kukkulalle nousua, lähellä bussipysäkkiä on kylän turisti-info, josta kannattaa hakea kartta. Toki ilmankin selviää hyvin. Infon yhteydessä on myös maksullinen yleinen WC, joka löytyy myös läheltä kylän kirkkoa. Alhaalla parkkipaikkojen läheisyydestä löytyvät myös Rivieran tuttujen hajuvesitehtaiden, Fragonardin ja Galimardin myymälät.


Ezen suosituin ja hienoin nähtävyys on kukkulan korkeimmalla kohdalla sijaitseva kasvitieteellinen puutarha, Jardin botanique. Lippu puutarhaan maksoi nyt 8€ ja jonotuksen välttämiseksi sen saattoi ostaa automaatista alempaa kylästä, läheltä sitä kirkon vieressä olevaa yleisö-WC:tä. Puutarhassa on runsaasti mm. erilaisia kaktuksia, mutta kukkien ja kasvien ihailun lähes unohtaa, kun on pakko ihailla sitä maisemaa, joka täältä huipulta avautui. Turkoosi meri, alapuolella olevat Ezen kylän talojen tiilikatot, taustalla karu vuori, jonka rinteillä kiemurtelevat tiet. Nizzan lentokentälle laskeutuvat lentokoneet, alapuolella olevaan niemeen ankkuroitunut loistoristeilijä jne. Valokuvien ottamiselle ei tuntunut olevan loppua - monella muullakaan.



Tämän ja viime kevään Riviera-matkoilla olemme käyneet Nizzan lisäksi mm. Cannesissa, Antibesissa, Mentonissa, Monacossa ja Grassessa. Eze jäi kyllä näistä hienoimpana kokemuksena mieleen.

 
Seuraa blogia myös Facebookissa.



Kommentit

  1. Varsin mielenkiintoisella paikalla tuo Ezen kylä. Luulisi, että aikanaan olisi ollut helpompikin paikka perustaa kylä. Toisaalta, maisemat toki on hienot kohti merta. Myös kasvitieteellisen puutarhan ovat erittäin näyttäviä.

    VastaaPoista
  2. Eze on kuulema Provencen kauneimpia kyliä. En ole kylläkään käynyt siellä. Me aikoinaan haaveiltiin kesäpiakkaa Luberonin alueelta, mutta se jäi, koska italia vei mukanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniita kyliä tuollakin seudulla varmaan on paljon, mutta kyllähän tämä varmaan todellakin on yksi kauneimpia.

      Poista

Lähetä kommentti