Linnavuoria Laitilassa


 
Tänä viikonloppuna on jälleen some täyttynyt erilaisista luontoretkikohdekuvista. Ja moni muukin kuin minä on jakanut kuvia joltain linnavuorelta. Suomen linnavuoret ovat muinaislinnoja, korkeita kallioita, joiden rinteillä on usein nähtävissä erilaisia valleja. Muinaislinnojen ajoitukset vaihtelevat kivikautisista keskiaikaisiin. Suomesta taidetaan tuntea satakunta linnavuorta ja täältä Varsinais-Suomestakin yli 40.
Muinaislinnoja on Suomessa käytetty usein lähiseudun asukkaiden pakopaikkoina, puolustuslinnoina. Mutta joistakin on kyllä löytynyt merkkejä myös pysyvästä asutuksesta.
 
Laitilassa, täällä Vakka-Suomessa on kuusi linnavuorta, jotka kaikki sijaitsevat tavallaan pareittain. Seppälän kylässä on kaksi linnavuorta, Vaimaron kylässä myös ns. Matinmaan linnavuoret ja Pirttikylän ja Kusnin kylien alueella kaksi eli Hautvuori ja Kirkkelinna (tai Kirkelinna).

 
Me kiipeilimme viikonloppuna näillä viimeksi mainituilla kallioilla. Kirkkelinna ja Hautvuori sijaitsevat Pirttikylän ja Kusnin välimaastossa, metsä- ja suoalueen keskellä, Laitilan keskustasta viitisen kilometriä lounaaseen.

Hautvuori

 
Hautvuorelle kannattaa mennä Laitilan keskustasta Kasitietä Turun suuntaan, kunnes tulee Kusnin tienhaara (sama, josta mennään myös Louhenlinnaan). Noin kilometrin ajon jälkeen käännytään vasemmalle Pirttikyläntielle. Oikella sijaitsee ampumarata rakennuksineen ja siinä kohtaa tien vieressä on myös tasainen kallio, johon auton voi pysäköidä. Hautvuoren linnavuorelle osoittaa sympaattinen varmaan jo puoli vuosisataa paikallaan ollut viitta.
Polku linnavuorelle on helposti havaittavissa, jonkin verran oli märkää ja joskus laitetut pitkospuut ja puiset hannunvaakunaopaspuut kyllä aikoja sitten jo lahonneet. Edellä kulkenut perhe oli sata metriä päässyt lastenrattailla, mutta parkkeeranut ne sitten todettuaan matkanteon niillä tässä maastossa mahdottomaksi.
Kauniin metsäosuuden jälkeen alkavat sammaleen ja matalan saniaisen peittämät kivet ja kalliot häämöttää. Polkuja kulkee hyvin ja kannattaa kiipeillä kallioiden ja kivien päälle. Linnavuori muodostuu kahdesta, solan erottamasta, noin 15 metriä korkeasta kalliosta. Ja tulosuunnassa on havaittavissa kivivallitusta. Eri puolilta kallioilta ja kivenlohkareita löytyy myös useita erilaisia luolia ja onkaloita. Luola-asiantuntijoiden mukaan Hautvuori on yksi mielenkiintoisimmista luolakohteista Suomessa.
 
Korkeimmalla tasaisella kallionpäällyställä kannattaa kiinnittää huomio myös männyn runkoihin veistettyihin karsikoihin. Ovatko täällä vain "vieraskirjoja" kävijöistä mm. 1930-40 -luvuilta, kuka tietää? Vanhemmat merkinnät jo melko heikkoja, mutta useita niitä löytyi. 
 
 
Hautvuoren linnavuorella on tehty arkeologisia kaivauksia 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa ja alueelta on löydetty mm. pronssikauden keramiikkaa. Hautvuorta on pidetty jopa vanhimpina Suomen muinaislinnoista (1500-500 eaa).


Kirkkelinna

Hautvuoren jälkeen kannattaa jatkaa matkaa Pirttikyläntietä eteenpäin ja muutaman kilometrin jälkeen tulee vasemmalle samaa tyyliä oleva tienviitta Kirkelinnaan.
 
Kävelymatka on vielä lyhyempi ja polku johtaa linnavuoren laelle. Eri lähteissä tästä linnavuoresta puhutaan tosiaan Kirkkelinnana, mutta opasviitassa k-kirjaimia on yksi vähemmän.
Täällä emme havainneet luolia, mutta kiviaitamaista muodostelmaa kyllä, joka opaskyltinkin mukaan olisi tavallaan linnanpihan muuria. Aivan laelta oli havaittavissa jonkinlaisia kallioon hakattuja tekstejä, joista ei kyllä saanut enää selvää. 

Kommentit

  1. Näyttää kivalta, kun sammalta on paljon. Puutkin näyttävät yllättävän vanhoilta, onko niiden iästä jotain tietoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kyllä minulla ei ole siitä tietoa enkä mistään ainakaan tähän hätään löytänyt. Mutta kyllä, hieno paikka.

      Poista
  2. Super hyvin kirjoitettu! - Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

    VastaaPoista
  3. Porissa syntyneenä historianharrastajana pidin tästä jutusta kovin. Kiertelen Varsinais-Suomea kamera kourassa ja mietin kulttuurin ja kielen lainoja. Tiedossa on, että kivi- ja rautakaudella länsirannikkoa asuttivat germaanit. Näen alueen tavoissa ja kulttuurissa kaikuja siitä. Laitila on eri maata kuin Lieksa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti