Tunnelmia matkamessuilta 2020

 
Vielä tämän viikonlopun ajan Helsingin messukeskuksessa on esillä Matkamessut. Olen viimeksi käynyt näillä messuilla enemmän kuin vuosikymmen sitten, mutta nyt lomapäivän sen mahdollistaessa matkustin minäkin matkamessuille. Kävin messuilla perjantaina ja tämän blogin johdosta sain messuille myös vapaalipun ja ilmaisen pysäköinnin, sen verran siis kaupallista yhteistyötä tämä kirjoitus.
 
Itse olen matkailijana melko itsenäinen ja itsekseni suunnitteleva. Matkakohteiden ja -reittien suunnittelu on yksi iso osa matkailun lumoa. Ja jos tätä blogia on vähänkään seurannut, tietääkin, millaisia ne meidän reissut yleensä ovat. Ajelemme yleensä kotimaan kohteissa katsomassa kulttuuria, museoita ja muitakin nähtävyyksiä. Ja sama homma niin naapurimaissa kuin muuallakin Euroopassa.
 
Valmismatkoilla en juurikaan ole käynyt, myöskään kaukomatkat, pohjoisen tai etelän lomamatkat eivät juuri kiinnosta. Näillä ajatuksilla ja odotuksilla kiersimme tuon kuskin kanssa päivän matkamessujen osastoja.
 
Messujen anti oli toki iso kasa esitteitä ja karttoja. Mutta meidän tyyliselle matkailijalle nämä messut eivät juurikaan antaneet uutta. Meillä oli mielessä muutamia maita tai kohteista, joista ajattelimme, että messuilla saisi hyviä vinkkejä ja esitteitä. Näitä olivat mm. perinteiset Ruotsi, Tanska, Saksa ja Ranska. Millään näillä mailla ei ollut osastoja messuilla. Ruotsi oli mukana Tukholman Djurgårdenin museoilla ja Gotlannilla, Saksasta taisi olla joku yksi hotelli ja Ranskasta matkanjärjestäjä Pamplemousse.
 
Jos olisin juuri nyt suunnitellut matkaa vaikka Kroatiaan tai Espanjan Aurinkorannikolle, olisin saanut (ja toki sainkin) vinkkejä ja esitteitä kohteista mukaani.

 
Tämän vuoden messujen teemakohteena on Viro. Maa ja sen kaupungit, museot ja muutkin kohteet  olivatkin kyllä ihan hyvin esillä ja jonka tiskeiltä tuli kyllä uusia vinkkejä ja esitteitä. Itselleni Viron saaret ovat vielä vieraita, joten ainakin niiden esitteitä tuli kerättyä kasseihin.
Messujen kaunein tausta. Käsin kirjailtu koriste Moldovan osastolla.
Kotimaan osastoilla oli toki paljon tuttuja kohteita, sen verran tuota kotimaanmatkailua on vuosien ja vuosikymmenten aikana harrastettu. Kainuu ja itäinen Suomi on kuitenkin jäänyt vieraammaksi, joten ainakin Raatteentien ja Ilomantsin edustajat saivat meidät onnistuneesti kuuntelemaan omat vinkkinsä.
 
Minkälaisen matkailijan messuille sitten kannattaa mennä? Oman käsitykseni mukaan mm. ulkomaille muuttoa tai vapaa-ajan asunnon ostoa suunnittelevan, Lapin tai pohjoisen luonnosta ja aktiviteeteista kiinnostuneen tai risteilymatkoista kiinnostuneen. Ja siis totta kai messut meidänkin mielestä olivat mukavat ja viihdyttävät. Esittelijät olivat innokkaita ja mukavia ja kauniita kohteita riitti, lavoilla oli oheisohjelmaa jne. Mutta sitä en kyllä ymmärrä, että matkamessuillakin ovat kaikki mahdolliset sähkön-, laajakaistan- tai puhelinliittymien myyjät kimpussa!
Messujen kaunein tuote löytyi Teakkeri Sea Art -osastolta. Pahvinen koivuhalolta näyttävä lahjapakkaus vaikka pullolle.

Matkamessut 2020 siis Helsingin messukeskuksessa 19.1.2020 saakka viikonloppuna 10-18.

Kommentit

  1. Nyt luin jo toisen jutun matka messuihin liittyen. Itse en myöskään jokunen vuosi sitten siellä olleena saanut juuri mitään irti. Enemmän reissuvinkkejä saa nojatuolimatkoilla. Toki messuilla voisi paremmin verkostoitua mutta, jos siellä ei edes ole kyseisen maan, mistä on kiinnostunut edustustakaan paikalla niin.... Pitäisikö matkamessujen uudistua? Mutta miten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minä(kin) olen vain vähemmistöä, en tiedä. Mutta vähän tuollaisia fiiliksiä tosiaan.

      Poista
  2. Hei, minä listasin myös omaan blogiini Moldovan pisteen yhdeksi kauneimmista :) Ihmetyttää myös kaikki ylimääräiset matkailuun liittymättömät ständit mitä messuilla on. Kaipaisin myös enemmän omatoimi/budjetti/reppureissumatkoihin liittyviä esillelaittajia. Tuntuu että kaikki pisteet esittelee vaan jotain luksuslomia, mihin en itse ole kiinnostunut menemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan messuille osallistuminen niin kallista, että vain suuret yritykset voivat osallistua niihin.

      Poista
    2. Kyllä se jonkin verran tuohta vaatii. Pelkkä parin neliön perus näytteilleasettajan koju maksaa noin 500€. Sitten ne hienommat ja uniikimmat tilat useamman tuhat euroa.

      Poista
  3. Itsekin blogiini juuri kirjoitin omista messuajatuksista, ja pisti kyllä silmään, että monia itselle kiinnostavia kohteita puuttui tänä vuonna. Omatoimimatkailuun liittyvää olisi kiva nähdä enemmän eikä vain matkatoimistojen resortteja. Kotimaa oli hienosti esillä, mutta valitettavasti itse en ole kova kotimaan matkailija, joten ne jätimme suorilta käsin välistä tällä kertaa. Muutamia kivoja kaukomaita kyllä löytyi ja koska olen Espanjassa asunutkin, niin se on lempiosastoni aina. Saksan puuttuminen tuota yhtä pistettä lukuunottamatta on selvästi harmittanut muitakin.. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin outoa juuri Saksa, Ranska, Hollanti, Ruotsi, Tanska...

      Poista
  4. Messuille osallistuminen on kallista ja sen vuoksi moni matkanjärjestäjä jättää ne välistä. Juttelin messuilla erään puolitutun matkanjärjestäjän kanssa ja hän sanoi, etteivät he juuri myyntiä tuolta saa, mutta ovat mukana näkyvyyden takia. Kiva myös, jos heidän matkoillaan olleet tulevat moikkaamaan ja kertomaan kuulumisia. Esitteitä minäkin raahasin jonkun verran kotiin sekä karttoja. Niitä on vaikea saada etukäteen mistään, niin messuilta yritän aina poimia kiinnostavien kohteiden kartat. Nyt lähti mukaan mm. Tokion kartta.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Näinhän se on ja karttoja ja esitteitä varten vähän itsekin näitä tiettyjä maita toivoin.

      Poista
  5. Itse päätin oikeastaan jo viime vuoden messujen jälkeen pitää muutaman vuoden (ainakin) taukoa matkamessuista. Inspiraatiota tai uusia ideoita en matkailuun tarvitse, (kun ehtisi joskus toteuttaa kaikki ne ideat, jotka mielessä elävät) kotimaassa reissaan hyvinkin aktiivisesti ja mielessä on monta kotimaan kohdetta, jotka vain odottavat vuoroaan että pääsisin/ehtisin mennä. Yhteistöitä en blogini kanssa juurikaan harrasta joten tuntuu, että matkamessuilla ei ole minulle kerrassaan mitään annettavaa. :D Mielummin käytän hotelliyöpymiseen ja junalippuihin menevät rahat itse asiaan eli matkailuun.
    Mutta mukavahan se on muiden kuulumisia ja kuvia katsella messuilta. ja taisin minä hyödyntää pari mukavaa messutarjousta, kun matkanjärjestäjät aina äityvät vähän laskemaan hintojaan messutarjousten muodossa. :D Kiitos niistä siis matkamessuille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, minulla tosiaan edellisistä messuista taisi olla 15 vuotta, joten kävin nyt tsekkaamassa, missä mennään. Itse en myöskään kirjoita kaupallisesta yhteistyöstä, joten olisin kaipaillut juurikin vinkkejä esim. Ranskan, Saksan, Ruotsin ym. omatoimimatkailuun (autoilu).

      Poista

Lähetä kommentti