Rosenlew ja Chiewitz

Mitä tulee mieleen sanasta Rosenlew? No, minulle lähinnä jääkaappi ja liesi, jotka meidän keittiössämme nytkin ovat. Se on toki paljon muutakin. Se on mm. museo Porissa! Rosenlew on siis yritys, aikanaan Satakunnan alueen suurin työllistäjä, joka perustettiin jo 1800-luvun puolivälissä ja jatkoi toimintaansa aina 1980-luvulle asti.
 
Porin keskustan tuntumassa, Aittaluodossa sijaitsee vanha komea tiilinen viljamakasiini, jonka on suunnitellut lääninarkkitehti G. T. Chiewitz. Makasiini siirtyi 1930-luvulla Rosenlew-yhtiön omistukseen ja se toimi sekä varastona että autotallina. Vuosikymmenten aikaisten eri vaiheiden jälkeen tuossa makasiinissa avautui vuonna 2006 Rosenlew-yhtiön historiasta ja tuotteista kertova museo, joka on osa Satakunnan museota.
 
 
Museon perusnäyttely esittelee tuon Rosenlew-yhtiön tuotantoa ja toimintaa, kuten puimakoneita, paistinpannuja, jääkaappeja, laivoja, lankkuja, paperia, sulfiittiselluloosaa, sähköenergiaa, leivinhiivaa, muovikasseja jne. jne. Isona työllistäjänä yritys luonnollisesti vaikutti myös työntekijöidensä vapaa-aikaan. Tehtaalla oli omat urheiluseurat, orkesterit, VPK:t jne, joista museossa myös kerrotaan.
 
Tänä keväänä Rosenlew-museossa on esillä kiertonäyttely "Chie 200" rakennuksen suunnitelleen arkkitehti Chiewitzin tuotannosta Suomessa.
Uusikaupunkilaissyntyisen Robert W Ekmanin maalaama muotokuva aikalaisestaan, arkkitehti Chiewitzistä.
Chiewitz suunnitteli myös viljamakasiinin, jossa Rosenlew-museo nyt sijaitsee.
Myös kotikaupungissani Uudessakaupungissa vahvasti vaikuttaneen arkkitehdin elämänvaiheita kuvin ja tekstein esittelevä näyttely esittelee tämän omana aikanaan tuotteliaan ja uraauurtavan miehen tuotoksia. Hän suunnitteli asemakaavoja, kirkkoja, siltoja, tehdaslaitoksia, siltoja, kesähuviloita jne.
Chiewitzin suunnittelemia kirkkorakennuksia, mukana mm. Uudenkaupungin, Porin, Someron ja Mynämäen Karjalan kirkot.

Rosenlew-museo on juuri sopivan kokoinen ja esillä olevat esineet ovat sopivan tuttuja, että siellä viihtyy - ainakin tällaiset museomatkustajat. Chiewitz-näyttely on esillä 19.5.2019 saakka.


Vanhoista kirjoituksistani, jotka liittyvät arkkitehti Chiewitziin voit lukea tästä.

Blogia (ehkä jopa pikku hiljaa piristyvää) voit seurata myös Facebookista.

Kommentit

  1. MInun pitänyt monena kesänä tuolla Rosenlew -museossa. Nyt kiinnostus lisääntyi entisestään kun luin tämän ja näin kuvasi. Chiewitzin kirkkoarkkitehtuuri on kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museo on todella hieno ja sopivan kokoinen. Mukavasti tuttua historiaa.

      Poista

Lähetä kommentti