Läckön linna Vänernin rannalla

Viime vuosina olemme innostuneet tuosta matkailusta Ruotsissa. Niitä kivoja puutalokaupunkeja, järvi- ja merimaisemia, punamultamaaseutua ja sitten ne kaikki kuningaskunnan historiaan liittyvät paikat. Niihin kuuluvat myös ne kymmenet ja sadat linnat. Niitä nimittäin riittää. Viime kesäajelullekin osui ainakin yksi. Linna, josta en aikaisemmin ollut edes kuullut.
Läckön valkoinen barokkilinna sijaitsee hienolla paikalla, Vänernin etelärannalla. Linna kuuluu Lidköpingin kuntaan. Nykyisen barokki-ilmeen linna on saanut 1680-luvulla, mutta se on kuitenkin alunperin jo 1200-luvulta.
 
Yllätimme itsemme ja osallistuimme linnassa opastetulle kierrokselle. Ja kyllähän se taas kannatti. Selvisi, että keskiajalla linna toimi katolisena piispanlinnana. Joten reformaation jälkeen se siirtyi kruunun omistukseen 1520-luvulla. Linnan tunnetuimpana omistajana oli Magnus De la Gardie, joka omisti sen 1600-luvulla, ja joka teki linnaan suuria laajennus- ja kunnostustöitä.
 
Pääosa linnan nykyisestä sisustuksesta on myös Magnus De la Gardien aikaista. Ja olihan se aika hienoa. Esillä on mm. Ruotsin suurvalta-ajan maalauksia, katto- ja seinämaalauksia. Huonekalut ovat pääasiassa siirretty linnaan myöhemmin muualta, kuitenkin pääasiassa barokkityyliä.

Linnan keittiöön oli tehty ihan tyylikäs näyttely, jossa nukkien ja rekvisiittaruokien avulla esiteltiin linnan talouspuolta. Linnassa oli myös erikseen näyttely, jossa esiteltiin 1600-luvun luksusesineitä. Magnus De la Gardie oli oppaan sanoin: "Niin rikas, ettei nykyaikana ole edes määrettä sen vaurauden suuruudelle".
 
 
 
Linnaan kuuluu myös mm. oma kappeli ja pieni puutarha.
 
Linna tosiaan sijaitsee todella hienolla paikalla. Itse asiassa sen ympäristössä taitaa olla jonkinlainen luonnonsuojelualue. Linnan läheisyydestä löytyi sen infokeskus, vierasvenesatama, uimaranta ja oikein mukava lounaskahvila. Mennessä kävimme nauttimassa hyvän lounassalaatin ja lähtiessä Läckön rinkelin.
 
Läckön linna on avoinna yleisölle huhtikuusta lokakuuhun, kesäkuukausina kuitenkin parhaiten. Linnan alueella järjestetään myös paljon erilaisia tapahtumia.
 
 
Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Onpa kiva lukea juttua Ruotsista. Kävin keväällä ekan kerran muualla kuin Tukholman välittömässä läheisyydessä, ja yllätyin miten hieno maa naapurista löytyykään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä niin myyty Ruotsille. Siellä on niin leppoisa ajella ja löytyy vaikka mitä!

      Poista
  2. Hei, olipas kivoja kuvia kauniista linnasta. Ja minuakin tuo kiva naapuri houkuttaa. Olisi tosi mukavaa ajella Ruotsia ristiin rastiin..

    VastaaPoista
  3. Ruotsi on automatkailijan unelmamaa. Matkoillani on ollut punaisena lankana Suomen ja Ruotsin yhteinen historia sekä Itämeren ympäristö viikingeistä hansaan. Koulussa minua kiinnosti historia vain sen verran, että pääsin läpi ylioppilaskokeesta ja suullisista tenteistä. Toista se on, kun rupesein ajelemaan historian tapahtumista ja henkilöistä ulkoaopittuihin tapahtumapaikkoihin Uppsalan eteläpuolella, Itämeren ympäristömaissa ja saarilla. Osaan ruotsia ja matkat ovat antoisia, kun osallistun opastukseen ja ostan aina matkamuistoksi kirjan tai otan brosyyrin mukaan, joita luen kotona. "Laiska Jaakko" on jossakin aivolokerossa tallella ja Pietarsaari on maineikas vanha kaupunki. Asun Reinin rannalla Pfalzissa ja ikiaikaisen Pfalzin ruhtinaskunnalla/ruhtinailla on dynastisia yhteyksiä myös Ruotsiin ( Mariestad, Kaarle herttua/kuninkaan pflazilainen vaimon mukaan nimitetty, kuningas Kaarle X Pfalz-Zweibrückenin suvusta jne.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Katariina. Tuolla linnoissa, kirkoissa ja kaupungeissa ajellessa on ollut pakko päntätä tai palauttaa mieleen niitä kuninkaita, kuningattaria ja prinssejä. Niin paljon mielenkiintoisempaa, kun tietää taustoja.

      Poista
  4. Onpa hieno linna! Me ollaan ajeltu Ruotsin läpi Tanskaan useita kertoja ja välillä pysähdytty yöpymäänkin. Ruotsi on kyllä jotenkin niin mutkaton ja helppo maa autoilla. Hyvin samanlaista kuin Suomessa maisemia myöten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, kaunis maa. Meille ei myöskään Ruotsin läpiajo matkalla Eurooppaan ole koskaan ollut mikään ongelma.

      Poista

Lähetä kommentti